środa, 7 września 2011

AROMATYCZNA ZUPA Z DYNI, sezon rozpoczęty :) (vege)

Dynia. 
Moje odkrycie.
Nie tylko na haloween.
;)
Dziś banalnie prosty przepis na pyszną zupę


Składniki:
ćwiartka średniej dyni
cebula
świeży imbir
czosnek
kurkuma
chili
masło klarowane (lub szlachetna oliwa)
szlachetna oliwa (z oliwek, z pestek słonecznika) opcjonalnie
sól

Dynię obierz (ja użyłam gatunku którego się nie obiera!) i pokrój w kawałki. Włóż do garnka i zalej wodą tak by nie przykryła w pełni dynię.
Ugotuj.
Cebulę, czosnek oraz imbir obierz i pokrój drobniutko.
Na patelni rozpuść klarowane masło, wrzuć imbir i czosnek, odrobinę chili (opcjonalnie), następnie cebulę i kilka szczypt kurkumy.
Wymieszaj i lekko podsmaż.
Wrzuć zawartość patelni do dyni i zmiksuj.
Dodaj sól. 
Na talerzu dodaj odrobinę dobrej, nierafinowanej oliwy.
Gotowe!
Smacznego!
:)



3 komentarze:

  1. Przeglądam przepisy i zdjęcia i język sięga mi do podłogi.Uwielbiam dynię. Ja moją zupkę często podaję z podprażonymi pestkami dyni, bądź słonecznika albo pokruszonymi orzechami włoskimi. Nigdy nie dodawałam chili, muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dynia jest bardzo inspirująca. Prażone pestki, orzechy - cudowny dodatek. :) Przesyłam uściski! :)

      Usuń
  2. heh...co bym nie chciała to tutaj znajduję :) moja skarbnica inspiracji <3 pozdrawiam!!!!

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.