czwartek, 26 maja 2011

CIASTO Z JABŁKAMI dla alergika

Ciąg dalszy przepisów słodkości dla dzieci alergicznych i nie tylko.


Szarlotka
skład:
2 szklanki mąki ryżowej eko
2 jajka eko
3 łyżki ksylitolu
ok 2-3 łyżek letniej wody
3 łyżki oleju nierafinowanego lub masła klarowanego
łyżeczka eko proszku do pieczenia
3 utarte jabłka ekologiczne
opcjonalnie rodzynki 
szczypta cynamonu


Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, ksylitol, dodaj żółtka, olej, wodę i zagnieć ciasto.
Jeśli jest za suche dodaj odrobinę więcej wody.
Wyrobione ciasto podziel na dwie częsci. Jedną z nich schowaj na pół godziny do zamrażalnika.
Pozostałą część wyłóż na posmarowaną olejem tortownicę (ok 20cm).
Jabłka zetrzyj na tarce o dużych oczkach i wymieszaj z rodzynkami i cynamonem i szczyptą ksylitolu.
Masę wyłóż na ciasto.
Białka ubij na sztywno rozłóż na masie jabłkowej.
Drugą połowę ciasta wyjmij z zamrażarki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Rozłóż delikatnie na białku.
Włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni.
Piecz ok pół godziny.
Smacznego! 
:)


środa, 25 maja 2011

CZEKOLADOWE TRUFLE BEZ KAKAO I CUKRU. Samo zdrowie! Serio.

Mój Mały Alergiczny Smakosz był w siódmym niebie....


Składniki (wszystkie produkty eko):
daktyle suszone, 
figi suszone 
amarantus ekspandowany
sezam nieoczyszczony lekko uprażony na patelni
pestki dyni
karob (lub kakao)
*Tak naprawdę wszelkie bakalie: orzechy, rodzynki, morele itp., mile widziane. ;)


Wykonanie:
Wszystkie składniki (za wyjątkiem amaratusa i karobu) należy najpierw zmielić w wyciskarce ślimakowej albo w zwykłej "maszynce do mięsa", następnie połączyć ugniatając tak jak ciasto, z dodatkiem karobu "na oko" (jest to zastępnik kakao więc jego ilość zależy od smaku jaki chcemy osiągnąć, np 1 łyżka) i taką ilością amarantusa by "ciasto" nie przestawało się kleić. 
Amarantus, stosuje się tak jak zboże, choć do zbóż się nie zalicza. Jest genialnym dostarczycielem wapnia, przyswajalnego lepiej niż mleko. I nie jest słodki więc w tym składzie dodaj go w takich proporcjach by trufle, dzięki jego zawartości, nie były przesłodzone.
Acha, gdyby z jakiś dziwnych powodów kuleczki nie chciały by sie skleić, możesz dodać do masy odrobinę wody (czujnie, żeby nie zrobić ciapy).
Mokrymi dłońmi uformuj dowolnej wielkości kulki i obtocz w czym masz ochote:
w karobie, amarantusie, wiórkach kokosowych, sezamie prażonym itd...
Kokilki w których umieścisz swoje domowe cudeńka znajdziesz w większości dużych marketów.
Smaczego!
:)

TORT SERNIK NA ZIMNO DLA ALERGIKA (dieta bezglutenowa, bezmleczna, wegańska)

Zgodnie z obietnicą czas zacząć publikowanie przepisów na ciasta dla alergików i nie tylko.


Skład:
śmietanka ryżowa lub sojowa eko
lub mleko ryżowe lub sojowe eko
lub mleko kokosowe bez konserwantów
lub dla osób tolerujących gluten śmietanka owsiana - eko
opcjonalnie odrobina świeżego soku z cytryny
wanilia naturalna (eko, opcjonalnie)
agar - agar
stewia w proszku (lub ksylitol, syrop z agawy)
dowolne owoce sezonowe (raczej unikać mrożonek)
lub kompot owocowy


Celowo nie podaję ilości produktów. Jeśli sernik ma być wysoki należy zwielokrotnić proporcje.
Ja użyłam 2 kubeczki śmietanki sojowej ( 2x250g) na foremkę o średnicy 20cm osiągając "serek" o oszałamiającej wysokości ok 2 cm. ;)
Agar agar proponuje zastosować wg przepsu podanego na etykiecie produktu, spotkałam się bowiem z różnymi propozycjami zarówno proporcji jak i przygotowania agaru i łączenia z resztą produktów (zazwyczaj stosuję 2 łyżeczki agaru na szklankę mleka kokosowego, ryżowego, lub słonecznikowego).
Przepis na najtańsze, domowe mleczko z ziaren słonecznika (możesz też zrobić je analogicznie z migdałów) znajdziesz tu ---> przepis.
Śmietankę lub mleczko przelej do garnka, dodaj agar agar, dokładnie wymieszaj i chwilkę pogotuj. Dodaj trochę soku z cytryny, wanilię naturalną i stewię (lub ksylitol, lub syrop z agawy) w minimalnej ilości (pamiętaj że 1 łyżeczka stewii = szklanka cukru!!!). Agar agar  tężeje w temperaturze pokojowej i w tejże samej nie ulega rozpuszczeniu. W przeciwieństwie do żelatyny możesz go podgrzać ponownie gdyby "coś" wymagało ulepszenia.
Odczekaj aż spód sernika zacznie tężeć w foremce (najlepiej szklanej, ceramicznej itp: uwaga, nie polecam metalowych naczyń gdyż mogą wejść w reakcję z "ciastem" i zmienić jego smak i nie tylko).
Następnie analogicznie postępuj z owocami. Zagotuj je w takiej ilości wody by wystarczylo na galaretkę, dodaj agar i chwilkę pogotuj.
Wylej na stężały spód sernikowy.
Włóż do lodówki.
Gotowe.
:)

SŁODKOŚCI DLA ALERGIKÓW I NIE TYLKO

Większość Mam dzieci z alergią ma poważny problem ze słodkościami dla swoich Maluchów.
Kakao nie wolno, nabiału nie wolno, glutenu często nie wolno, barwniki i konserwanty absolutnie zabronione, często też i jajka, cukier omijać szerokim łukiem. Jak tu upiec tort dla alergika - solenizanta? Jakie ciasto? Ciastka? Co z cukierkami? Znajdziecie tu kilka pomysłów na słodycze bez wyrzeczeń. Nie tylko nie szkodzą, a niektore są wręcz pełnowartościowymi, zdrowymi przekąskami nie tylko dla alergicznych dzieci, ale równiez dla tych którzy muszą przestrzegać diety bezcukrowej, bezmlecznej, lub bezglutenowej, albo innych diet eliminacyjnych.
Najważniejsza rzecz w kuchni - nie bać sie próbować tworzyć NOWE.
Miłego eksperymentowania!

HUMMUS TRADYCYJNY


Hummus

Pyszną pastę z ciecierzycy o arabskim rodowodzie każdy może przygotować sam w domu.
W wersji bardziej czasochłonnej i z pewnością zdrowszej, suszoną ciecierzycę należy namoczyć na noc, następnie ugotować do miękkości (min 1 godz.) 
W wersji ekspresowej posiłkujemy się ciecierzycą z puszki.

Składniki:
ciecierzyca (1 puszka lub 200g suszonej - ugotowanej)
Tahini (2 łyżki) (pasta z sezamu - można zmiksować samemu)
cytryna wg smaku (sok z  ok. 1/2-1szt.)
czosnek 1 ząbek
oliwa z oliwek (ok 3 łyżek)
woda jeśli pasta bedzie zbyt gęsta
sól
papryka chili (opcjonalnie, płatki lub cala suszona chili)

Wykonanie:
Wszystkie składniki miksyjemy na gładką masę. Możemy podawać z pitą, lub z warzywami pociętymi w słupki (surowe warzywa jemy raczej w miesiącach ciepłych)
Smacznego.
:)


KASZA JAGLANA - podstawowe informacje i gotowanie

Kasza jaglana to baza dla wielu bardzo wartościowych i odżywczych dań, dlatego przepis na jej przygotowanie zamieszczam osobno. Jeśli tylko masz dostęp do kasz ekologicznych ( we wszystkich eko sklepach w dużych miastach, lub online) skorzystaj! Kasza jaglana, jako jedyna wśród zbóż ma odczyn zasadowy, czyli nie zakwasza organizmu a podnosi jego odporność. Może mieć działanie osuszające, zwłąszcza jeśli zostanie przygotowana w poniższy sposób (wyprażenie przed gotowaniem). Doskonale nadaje się na pożywienie dla maluchów (m.in. wspomaga wzrost). Powinniśmy po nią sięgać podczas infekcji (ma działanie odtoksyczniające, przeciwgrzybicze, jest pomocna przy leczeniu niestrawności i biegunek. Ale do rzeczy. Polecam gotowanie kaszy jaglanej w większej ilości (można ją przechowywać około trzech dni w lodówce) i włączenie do codziennego jadłospisu.

Kasza 250g
Wrzątek
Naczynie do gotowania kaszy (najlepiej emaliowane)

Przepis:
Kaszę uprażyć na sucho w garnku, często potrząsając, aż do momentu kiedy zacznie ładnie pachnieć (uwaga - nie przypalić), następnie przelać ją niewielką ilością wrzątku, przepłukać i odlać wodę. Do odsączonej kaszy nalać wrzątku (ok dwa razy więcej niż kaszy) i postawic na minimalnym ogniu pod przykryciem, tak by wody parowało jak najmniej. Od tej pory kaszy nie należy już mieszać. Może się okazać że wody jest jednak za mało, należy wówczas dolać nieco wrzątku i gotować dalej jw.
Tak ugotowana kasza jest sypka i nadaje się do innych dań niż kasza ugotowana z nieco większą ilością wody, ktora byłaby zdecydowanie bardziej kleista.  

czerpane z praktycznych nauk Ani Krasuckiej :)


Kasza jaglana z konfiturą morelową bezcukrową




wtorek, 24 maja 2011

"KASHI" = SUSHI Z KASZY JAGLANEJ (wegetariańskie, wegańskie)


Kashi - sushi
Przyrządza sie analogicznie jak tradycyjne sushi zastępując biały ryż znaną ze swych cennych właściwości  kaszą jaglaną. Polecane dla nieortodoksyjnych wyznawców japońskich smaków. :)
Składniki:
30dkg kaszy jaglanej
wrzątek
ocet ryżowy, sól, cukier (lub stewia, ksylitol)
w wersji vegańskiej: warzywa
ogórek, dowolne rodzaje sałat
(glowiasta, rukola, endywia itp)
szczypiorek
avocado
chrzan japoński
serek kremowy wytrawny
w wersji semiwegetariańskiej surowe lub grillowane ryby:
łosoś, tuńczyk, miecznik itp
płaty nori do sushi
sos sojowy (najlepiej szlachetne shoyu lub tamari)
imbir marynowany
mata bambusowa


Wykonanie:
ugotuj kaszę jaglaną wg przepisu (klik).
Jeszcze ciepłą dopraw octem (2 łyżki)
solą do smaku (około pół małej łyżeczki)
oraz cukrem (około 1 małej łyżeczki)
Jeśli użyjesz stewii pamiętaj że jest ok 15 razy słodsza od cukru wiec wystarczy jej odrobina na czubku noża (1 łyżeczka stewii=szklanka cukru!).
Wymieszaj. 
Przygotuj matę bambusową, ułóż na niej płat nori matową stroną ku górze. Nałóż nań kaszę jaglaną do 2/3 wyskości płata rozprowadzając dłońmi zwilżanymi w miseczce z zimną wodą. nanieś na pasek w poprzek płata troche chrzanu japońskiego (najlepiej robiąc rowek) i serka filadelfia, przykryj wybranym nadzieniem, np słupkiem ogórka, garstką szczypioru i zwiń jak naleśnik posiłkując sie bambusową matą, uprzednio smarując wodą fragment płata alg niepokrytego kaszą, który posłuży jako klej. ;) 
Odłóż do lodówki by schłodzić. Pokrój na wygodne do jedzenia krążki.
Podawaj z sosem sojowym i marynowanym imbirem.
Smacznego
:)