niedziela, 29 kwietnia 2012

BURACZANE BROWNE dla alergika :)

Czekoladowe ciacho...
Marzenie każdego alergika-cierpiętnika. ;))
Po cóż cierpieć?
PRAWIE wszystko da się wykonać, zastąpić, wymyślić...
Dziś na "ruszt" wrzuciliśmy wilgotne, czekoladowe browne.
Po naszemu. Bez mąki, bez cukru, bez kakao, bezmlecznie.
Mrrrrrau... rozpływa się w ustach
:)


Składniki:
buraki (ok 500g)
jajka (4 szt)
daktyle suszone (12 szt)
orzechy (dowolne, 50g)- można zastąpić mąką np. z prosa
migdały (100g) - można zastąpić mąką 
ksylitol 3 łyżki
karob 4 łyżki
masło klarowane (uzyskane z kostki masła nieklarowanego 300 gramowej)
proszek do pieczenia (ekologiczny, 2 łyżeczki)


Wykonanie:
Buraczki ugotuj na parze lub upiecz. Ostudzone obierz ze skórki i zmiksuj. Orzechy i migdały zmiel na "grubą" makę i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Daktyle zmiel na masę. Masło sklaruj, dodaj doń karob i daktyle. Żółtka jaj utrzyj z ksylitolem. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Do żółtek wsyp mąkę migdałowo-orzechową, dodaj karobowe masło i wymieszaj. Delikatnie połącz z białkami i wylej na wysmarowaną masłem blaszkę.
Piecz około 45 minut. Ciacho ma być "mokre" ze spieczonymi brzegami.
Krój dopiero po wystygnięciu.
Możesz podać z polewą z mleka kokosowego. :)
Ciao!




32 komentarze:

  1. a jajka to dla alergika...?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jajka, tak jak WSZYSTKO, mogą uczulać. Nas akurat nie uczulają. :) Na szczęście można je też zastąpić. Pozdrawiam Anonimowego/wą. :))

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. :) Moja A. twierdzi, że kolorek za bardzo "mięsny". ;) Ale rekompensata w smaku. :)

      Usuń
  3. Superowe! Szkoda, że z jajami, buuuuu...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Patyska, banany zamiast jaj, albo siemię lniane + mąka np gryczana zamiast orzechów + skrobia. I już. :)

      Usuń
  4. Mam jedno pytanko- co, jeśli zupełnie pominę masło?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mam pojęcia... nie próbowałam takiej wersji. Można je zastąpić zdrowym, nierafinowanym olejem, np słonecznikowym, orzechowym... Można też spróbować jego ilość znacznie zredukować. Spróbowałabym dać 1/2-1/3 szklanki oleju. Ale gwarancji na wynik nie dam. ;)) Pozdrawiam! :)

      Usuń
  5. Ciacho pycha, ja podałam z malinami:)
    Mam pytanie jak zrobić polewę kokosową?
    Pozdrawiam serdecznie,
    Ali
    PS. Dziękuję za zdrowe i smaczne inspiracje kulinarne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Ali,
      kremik kokosowy możesz zrobić tak jak ptasie mleczko (wpisz w wyszukiwarkę). Kiedy zastygnie będzie go można kroić. Jeśli ma być bardziej płynny zredukuj ilość agaru do 1/2 lub 1 łyzeczki. Będzie wówczas gęsty, kokosowy krem. Pozdrawiam.:)

      Usuń
    2. Wielkie dzięki, spróbuję. Pozdrawiam, Ali

      Usuń
  6. Gdyby ktoś jednak chciał użyć cukru (brązowego;))zamiast ksylitolu i karobu, to jakiej ilości użyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ksylitol zastępuje cukier 1:1, czyli ilość cukru taka sama jak ksylitolu. Karob jest zastępnikiem kakao. Nie będzie "czekolady" z samego cukru brązowego. ;) Czyli karob lub kakao, ksylitol lub cukier. :) Pozdrawiam.

      Usuń
  7. dzis upieklam -no, no musialam pokombinowac bo nie mialam wszystkich skladnikow -jutro posmakuja kolezanki i wydadza opinie -mnie osobiscie bardzo smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  8. witaj
    a ja mam pytanie z takich składników tzn z tej ilości na ile osób wychodzi ciasto? :) przymierzam się do upieczenia dla mojej małej do przedszkola na urodzinki i nie wiem czy jedno wystarczy :) :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O rety! strasznie trudne pytanie... boję się ze nie za boardzo mogę pomogę. Zwykle nie mierzę ciasta więc nie pamiętam jaką miało wysokość... foremka jest w kształcie serca więc też trudna do przeliczenia. Ciasto mieściło się na dużym talerzu. Ilość składników podałam w przepisie. Proponuję zrobić próbę niedzielną przed świętem dziecięcia i wszystko będzie jasne. :))))) Pozdrawiam.

      Usuń
  9. Witam.mam pytanko.Jaka wyciskarke slimakowa posiadasz?my mamy Omegę 8006 i nawet po przemeleniu 5 krotnie nie uzyskujemy płynnej pasty,czuć drobinki sezamu.w sklepie można kupić sezam obrany nie obrany?który będzie lepszy?pozdrawiam.Super stronka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sprawie wyciskary proszę o kontakt mailowy. Zesam niełuskany jest o niebo zdrowszy. Podobnie jak z nieoczyszczonym ziarnem. :) Dziękuję i uściski ślę! :)

      Usuń
  10. Witam.można wiedzieć jakiego modelu wyciskarki pani używa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, proszę o kontakt mailowy. :) Pozdrawiam!

      Usuń
  11. Obledne w smaku, pzynajmniej na goraco, zobaczymy jak bedzie smakowac jak ochlodnie i co na nie dzieci.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie dajcie znak. Uściski Aniu i smacznego! :))))

      Usuń
  12. Zrobiłam to ciasto w niedzielę popołudniu, w poniedziałek zostało po nim tylko wspomnienie :) Smakuje fantastycznie. Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę. Cieszę się że smakowało! Uściski ślę! :))))

      Usuń
  13. Kochana Iw, dziś zabieram się za pieczenie (na własne urodziny :). Nie mam karobu – czy mogę użyć takiej samej porcji kakao?
    Ps. Dotąd widziałam w sklepach jedynie karob w postaci melasy – nie takiego używasz, prawda>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Używam karobu w postaci proszku. :) Mozna go z powodzeniem zastąpić kakao. :)
      Uściski ślę! :)))

      Usuń
  14. Czytam właśnie Twojego bloga - mniam mniam :)
    Ciasto z burakami mnie fascynuje - nigdy by mi nie przyszło do głowy dodać właśnie buraki do ciasta.
    Czytam przepis po raz 4 lub 5 analizuję i nie mogę się doszukać, w którym momencie mam dołożyć buraki do ciasta. Fakt, że jestem dziś zmęczona i może po prostu mało uważna :(. Tak czy siak poproszę o podpowiedź.
    Dzięki
    P.S ptasie mleczko wygląda cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Buraczki jako pierwsze miksujemy a potem kolejne produkty dodajemy do nich. :)
      Dziękuję! Pozdrawiam. :)))

      Usuń
  15. Witam, w jakiej temperaturze piecze Pani to ciasto. Z termoobiegiem czy bez? Jutro chcę się za nie zabrać - wygląda pysznie. :)
    Kilka dni temu zrobiłam smakołyki z kaszą jaglana ( naleśniki, mus i krem czekoladowy) wyszło pysznie :)
    Super blog!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  16. Mi wyszło bardzo bardzo tłuste (użyłam orzechów laskowych i migdałów), chyba dodałabym jeszcze dodatkowo trochę mąki jakiejś albo zmniejszyła ilość masła.

    OdpowiedzUsuń
  17. Pyszne ciacho. Upiekłam mojemu małemu alergikowi, ale z kakao i na orkiszu, bo mamy alergię na orzeszki ziemne. Smak mu bardzo odpowiadał a to najważniejsze. Będę teraz próbowała innych przepisów, Otwiera się przed nami świat zdrowych "słodyczy".
    Beata

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.