piątek, 6 kwietnia 2012

FESTIWAL ŚLEDZIA - NA POMARAŃCZOWO, czyli z nutką orientu :)

Ten przepis na śledzie jest najprostszy z prostych.
Poza namoczeniem śledzi w wodzie nie wymaga ani szczególnego zachodu ani też nadzwyczajnych składników.
I bardzo przyjemny w smaku.
:)


Składniki:
śledzie matiasy (4 szt.)
majonez (najlepiej domowy)
ketchup (najlepiej domowy)
cytryna lub ocet jabłkowy ("żywy")
pasta sambal oelek (lub inna pikantna pasta chili, lub świeże chili)
czosnek


Wykonanie:

Śledzie mocz kilka godzin w wodzie (zmień ją przynajmniej raz).
Jeśli w smaku nie są za słone, pokrój je na wygodne kęsy skrop cytryną lub octem i odstaw.
Połącz dwie lub trzy części majonezu i jedną ketchupu, dopraw pastą chili i czosnkiem.
Połącz ze śledziami i odstaw na kilka godzin.
Smacznego!
:)



2 komentarze:

  1. takiego śledzika z miłą chęcią bym sobie zjadła :)
    pozdrawiam,
    Szana ;)
    i Wesołych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pozdrawiam Cię, mam nadzieję że gardło odpuściło??
    Spokojnych Świąt! :)

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.