niedziela, 27 maja 2012

ZDROWE DOMOWE CUKIERECZKI / opcja wegańska

Próby cukiereczkowe, specjalnie dla Malucha, trwaja u nas nieustająco. 
Ma być słodko, bezcukrowo, bezmlecznie ale i... 
ZDROWO I WARTOŚCIOWO!!
Da się? 
No pewnie!
Dziś coś na kształt "krówek".
Nie spodziewajcie się jednak gryzącego w gardło kruchego cukru z ciągnącym się wnętrzem.
Cukiereczki są miękkie, słodkie i ... pyszne!
:)
O zaskakujących właściwościach sezamu wspominałam już tutaj, przygotowując pyszną i zdrową chałwę domową (info i przepis). Daktyle są bardzo polecane szczególnie dla dzieci.


Składniki:
daktyle ok.15 szt.
sezam 100g
masło klarowane lub zdrowy kokosowy olej (nierafinowany) albo domowe masło kokosowe w tej samej ilości - przepis: klik)


Wykonanie:

Sezam delikatnie upraż na patelni (uwaga! łatwo się pali i gorzknieje).
Kilka szczypt odłóż, a resztę zmiel w wyciskarce ślimakowej (maszynce, młynku, czymkolwiek) do konsystencji pasty. Tak samo potraktuj daktyle (będą bardzo gumowe w konsystencji 
i o to nam chodzi  ;)). Pamiętaj że proporcje składników możesz wypróbować dowolnie. Wszystko jest kwestią gustu i smaku. 
Masło klarowane rozpuść, wymieszaj z resztą składników. Całość włóż do pojemnika ostudź w lodówce. Dodatek masła zmieni konsystencję cukiereczków na bardziej zwarte, gładsze i kruche po ostudzeniu, ale możesz się bez niego obyć (ewentualnie użyć odrobinę zdrowego, nierafinowanego oleju słonecznikowego do lepienia).
Po ostudzeniu pokrój masę i ulep dowolne kształty. posyp prażonym sezamem.


Na zdrówko!
:)




13 komentarzy:

  1. Kuszące są. Ojej :) A jakby do nich użyć oleju kokosowego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. właśnie to samo chciałam napisać :P
      myślę, że koko-olej sprawdziłby się doskonale i fajnie wzbogacił smak :) trzeba spróbować!

      Usuń
    2. Olej kokosowy wypróbowałam. Pycha. Ale chwilowo Młody ma dość moich prób kokosowych. ;))) Sciskam!

      Usuń
  2. Iw, czy Ty mieliłaś sezam w wyciskarce? Próbuję ale moja tylko miesza :( chyba muszę ją umyć i zmielić w młynku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Edys qa, ja używam wyciskarki ślimakowej, która w zależności od tego ile razy zmielę sezam, doprowadza go nawet do stanu "tahini", czyli gładziutkiej maślanej masy. Może rzeczywiście młynek u Ciebie będzie lepszy?
      Ps. Jak poszło? :)

      Usuń
  3. takiego bloga szukałam długo :) na pewno wiele Twoich przepisów wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj "KokosowySmaku". Czuj się jak u siebie. :)) Ciao!

      Usuń
  4. Rozumiem, że w przepisie chodzi o suszone daktyle, tak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze mówiąc surowe też się nadają. :) Dzięki suszonym cukierki będą bardzoej "gumowe". Pozdrawiam.

      Usuń
  5. wlasnie je zrobiła i wyszły cudowne ,,krówki,,o smaku sezamu, bardzo bardzo słodkie, dziękuję za świetny przepis:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fantastyczne wieści! Dziękuję i pozdrawiam! :)))))

      Usuń
  6. A ile tego masła lub oeju.Bo ja zrobiłam z masłem kl.i dałam go 100gram moze ciut wiecej.Potem stwierdziłam że to za duzo i dorobiłam jeszcze porcje sezamu i daktyli.W smaku wyszło bardzo dobre.Czy dałam za dużo masła.Najlepiej smakowały na drugi dzień,jak sie schłodziły w lodówce.Pozdrawiam *maja*

    OdpowiedzUsuń
  7. Zamiast cukierków polecam suszone na wolnym powietrzu na ręczniku papierowym krążki dojrzałego banana. Są pyszne - i nie potrzeba do nich żadnych dodatków. Wystarczy pokroić w plasterki (niezbyt cienko, tak na ok. 1-2 cm) i zmieniać strony np. 2 razy dziennie aż zrobią się pięknie brązowe. :)

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.