sobota, 9 czerwca 2012

GUACAMOLE - MOJA MIŁOŚĆ

Co prawda po pierwsze primo ;) w przepisie podstawowym nie ma pomidorów, i secondo primo osobiście powinnam raczej pomidorów unikać ze względu na stawy (pomidor jest z rodziny psiankowatych, podobnie jak papryka, ziemniak, bakłażan, jest niewskazany w przypadku tego typu dolegliwości )...
No wiem, wiem...
Miej zasady łam zasady. ;)
Guacamole z pomidorem.
Moja miłość...
:)


Składniki:
avocado
pomidor
cebulka dymka
cytryna
czosnek (1/2 ząbka lub wg smaku)
sól

Wykonanie:
Masz kilka opcji: rozgnieść avocado widelcem albo pokroić je w kosteczkę. Osobiście lubię gdy składniki są porządnie wymieszane, zatem najpierw rozgniatam avocado, skrapiam cytryną, solę, dodaję pokrojone w drobniutką kostkę pomidora, cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek a następnie przez sekundę miksuję tak by zachować większe kawałki ingrediencji.
Tyle w temacie.
Smacznego!
:)




11 komentarzy:

  1. Witam,
    przeczytałam tutaj o produktach, które nie są wskazane przy schorzeniach stawów. Zaciekawiło mnie to, gdyż mam chore stawy, a nigdy nie czytałam na ten temat. Mogłabym dowiedzieć się więcej? Na czym oparta jest ta teoria?
    Pozdrawiam
    UMA

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Polecam wpisać w google "psiankowate a stawy". Z tego co wiem większość lekarzy jeszcze do niedawna upierała się, że nie ma bezpośredniego związku między chorobami stawów a dietą. Mój aktualny lekarz nakazał mi całkowitą rezygnację z psianek, cukru i nabiału i wówczas, kiedy stosowałam się bardzo rygorystycznie do zaleceń, całkowicie zniknęły bóle stawowe. Polecam udać się do lekarza TMC, lub innych zajmujących się holistycznym spojrzeniem na człowieka. Dieta ma ogromne znaczenie w powstrzymywaniu lub "dokarmianiu" wszelkich chorób. Zdrowia życzę! :))

      Usuń
    2. Poszłabym nawet dalej i powiedziała, że dieta to podstawa naszego zdrowia, i wszystkie choroby "fundujemy" sobie sami przez żołądek.

      Usuń
  2. Jeśli chodzi o guacamole, to nie robiłam tego nigdy, nie znam więc. Na pytanie do rodziny "co to jest guacamole" otrzymałam odpowiedź "takie duże mole" :D
    Napisz proszę, do czego się używa, z czym się je taki specjał?
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. w temacie stawów i diety -genialny wywiad z lekarką reumatolog, polecam obejrzeć do końca!!! http://vimeo.com/38788975

    OdpowiedzUsuń
  4. o matko! od 4 lat zmagam się ze stawami, z upodobaniem podjadając psiankowate, wierząc, że robię sobie dobrze :-(, słodyczami też nie gardzę! Od teraz STOP!!! dziękuję!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Kochana Iw,
    dla ilu osób wystarczy taka porcja składników?
    Całus, Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zależy z jakim awokadożercą masz do czynienia... Szczerze? Dla mnię jednej całość. ;)

      Usuń
  6. uwielbiam :) dodaje jeszcze odrobinę octu balsamicznego ( zamiennie z sokiem z cytryny ). Mogłabym jeść codziennie :)

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.