środa, 13 czerwca 2012

PANNA COTTA BEZMLECZNA NA MUSIE TRUSKAWKOWYM

Ten uroczy włoski deserek musiał w końcu zagościć na naszym stole.
Oczywiście w "nieco" odmienione szacie.
Przystosowany do naszych dietetycznych potrzeb.
Zdrowszy, nie obciążający niepotrzebnie organizmu 
dzięki całkowitej eliminacji cukru, nabiału i zwierzęcej żelatyny.
Spróbujcie.
Muślinowy, delikatny, kokosowy.
Na aksamitnej truskawkowej kołderce.
Jest pyszny!
:)


Składniki:
Mleko kokosowe (400 ml, można użyć mleka ryżowego lub innego zbożowego)
agar agar (2 płaskie łyżeczki)
wanilia
ksylitol (do smaku)
truskawki


Mleko kokosowe zagotuj z ksylitolem (u mnie 2 łyżki) i prawdziwą wanilią, dodaj agar agar, porządnie połącz, najlepiej małą trzepaczką i lekko przestudź.
Wlej do foremki i schłodź w lodówce. 
Po niemal kwadransie deser jest gotów.
Umieść go na truskawkowym musie (zmiksowane owoce)
i podawaj.


 Możesz ozdobić deser świeżą stewią (jest słodko-gorzka).


Smacznego!


Ciao!
:)











18 komentarzy:

  1. Wyglada absolutnie fantastycznie *_* Wyobrazam sobie, ze jest slodziutkie i fantastycznie rozplywa sie w ustach :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak... Agar wiąże chyba delikatniej od żelatyny. Jest cudna. Pozdrawiam! :)))

      Usuń
  2. Ja robiłam zwykle taką nabiałową... Ale ta Twoja jest obłędna!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. śliczne serduszko!
    niesamowite, idealne dla alergików ;]

    OdpowiedzUsuń
  4. Miałam w planach, ale nie muszę już wymyślać, mam gotowca u Ciebie. Pięknie wygląda, z pewnością wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ściskam! Mamy alergików łączcie się! :)) ;)

      Usuń
  5. Czy masz jakieś sprawdzone miejsce gdzie można kupić truskawki i to tak w większej ilości na przetwory i w rozsądnych cenach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mam póki co. Zawsze z łapanki. Przy aktualnej aurze moze to być trudne. :/ Uściski! :)

      Usuń
  6. Iw, nie mam doswiadczenia z mlekiem koko- hmm, otwieram puszeczke a tam dwie substancje-chyba tluszcz i chyba mleko (polprzezroczyste).tluszcz twardy - czy to rozpuscic trzeba i wymieszac z ta mlekoserwatka? bede wdzieczna za odp.bo kupilam mleko aby zrobic to fajne mniam :) pozdrawiam cieplo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Normalne. Do tego przepisu mieszasz całość i gotowe. Do innych jest wręcz wskazane by mleczko się "odstało" bo bierzemy samo "gęste". :)

      Usuń
    2. dzięki za odp! to "gęste" było twarde jak dobrze zmrożone masło, więc uznałam że to tłuszcz, rozpuściłam i zrobiłam czekoladki wg Twojego przepisu. Palce lizać!:)

      Usuń
  7. Wypróbowałam! Smaczny, lekki mus, choć trochę łatwo popsuć kształt przy wyciąganiu z foremki, aczkolwiek polecam wszystkim, którzy jeszcze nie wypróbowali :-) A Tobie dziękuję za świetny pomysł na zdrowy i smaczny deser! :-)

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.