czwartek, 7 czerwca 2012

WARZYWA ORIENTALNE z GRILLOWANYM TOFU - czosnkowo-imbirowo-sezamowe

Oswajanie tofu trwa.
;)
W znakomitym towarzystwie intensywnie doprawionych warzyw.
Lubisz azjatyckie smaki? Nie boisz się chili, czosnku i imbiru z anyżkową nutą fenkuła i posmakiem sezamu?
To danie jest dla Ciebie.
:)


Składniki:
pok - choi (ewentualnie kapusta pekińska)
fenkuł ("liście")
kalarepka
marchew
pietruszka korzeniowa
chili (wedle uznania i tolerancji "ostrości")
czosnek (2 ząbki)
imbir (kilka plastrów)
tofu (pół kostki)
nierafinowany olej z pierwszego tłoczenia (dowolny)
kolendra (liście)
sos sojowy
olej sezamowy




Wykonanie:
Warzywa umyj. Liście fenkuła, imbir, czosnek i chili pokrój drobno i wrzuć na rozgrzany tłuszcz. Marchew i pietruszkę "pokrój" za pomocą obieraczki do warzyw na długie, wąziutkie paski. Pok choi pokrój w grube plastry, kalarepkę w małą kosteczkę. Dodaj do zawartości patelni (najpierw korzeniowe a po chwili pok choi (lub kapustę pekińską) i lekko podsmaż. Zsuń składniki na jedną stronę patelni a w powstałym miejscu zgrilluj na rumiano, pokrojone w kostkę  i skropione sosem sojowym, tofu. Teraz wymieszaj całość, dodaj sosu sojowego i oleju sezamowego do smaku, wsyp pokrojoną drobno kolendrę i gotowe!
:)


Możesz podawać z ryżem, makaronem ryżowym lub sojowym.


U nas doskonale sprawdziły się w towarzystwie bobu,
szparagów z pikantnym sosem z tofu, rukolą i pomidorkiem koktajlowym.



Ciao!
:)


4 komentarze:

  1. Wchodząc tutaj zawsze robię sie głodna:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hihihihi! :D Wierzę! Sama zgłodniałam! Pozdrawiam! :)))

      Usuń
  2. och , to się nazywa dobre i zdrowe jedzenie , mniam mniam

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.