czwartek, 26 lipca 2012

Wegańskie lody wisniowe

Upały powróciły.
A wraz z nimi ochota na zimny lodowy deser.
Pamiętaj jednak:
połączenie: cukier+nabiał+mrożenie nadużywane w lecie jest wprost proporcjonalne do ilości przeziębień w zimie... Według TMC to właśnie w lecie pracujemy na pierwsze jesienne i zimowe przeziębienia i grypy. Nie przesadźcie  z ilością wychładzających napojów i potraw. Lato jest w Polsce zbyt krótkie by organizm zdążył się przygotować do zimy.
Jeśli już macie ochotę na lody, zrezygnujcie z tych mlecznych, słodzonych cukrem.
Spróbujcie domowych, bezmlecznych i bezcukrowych lodów wegańskich
lub sorbetów.
Wiśniowe - voila!
:)


Składniki:
wiśnie (garść)
banan (1/2 max 1 szt.)
śmietanka kokosowa (3 łyżki)


Wykonanie:
Zmiksuj wszystkie składniki i włóż do zamrażarki (jeśli lubisz lody bardzo słodkie dodaj szczyptę stewii lub łyżkę ksylitolu bądź syropy klonowego). Mieszaj co jakiś czas podczas mrożenia. Podawaj nie do końca zmrożone. 
Smacznego!
:)


Ciao!
:)





4 komentarze:

  1. cudo! lecę po śmietankę kokosową ...

    OdpowiedzUsuń
  2. Elu, kup eko mleko kokosowe, wstaw do lodówki na dobę by się "odstało". Delikatnie otwórz puszkę, zdejmij łyżką śmetankę (może być twarda jak masło) a płyn zużyj do koktajli. Sciski! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iw, niestety byłam niecierpliwa i musiałam zrobić już ... wiśniowe na gęstym ale chudym jogurcie i bez banana ...pyszne w smaku ale mimo mieszania zrobiły się kryształki :( juz wiem ze tak robić nie należy. za to agrestowe ... dokładnie wg. Twojego przepisu... bajkowe !!! mleko prosto ze sklepu ale dosc geste. następnym razem zrobie tak jak radzisz. kiedyś w lidlu kupiłam mleko które do dna było jak gęsta kremowa śmietana... idealne na lody :)
      wczoraj uraczyłam lodami moją przemiłą koleżankę Lulę.. powiedziała ze agrestowe super. zjadłyśmy wszystko do dna. dzięki Iw za inspirację ... całe życie uczymy się i przekraczamy bariery.

      Usuń
    2. Chudy jogurt - niedobry! " Maślaność" banana zastępuje bardzo tłustą, kremową śmietanę. A żeby nie było kryształków trzeba przemieszać co jakiś czas w lodówce. Mleko, mam nadzieję, kokosowe? Bardzo nie polecam nabiału w lodach. Zwłaszcza z cukrem. Uściski! Też dla Luli! :)

      Usuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.