środa, 15 sierpnia 2012

DOMOWA FRUŻELINA JAGODOWO-WANILIOWA bez cukru

Mam nowy układ z domownikami.
Ustaliliśmy, że jeśli jeszcze kiedykolwiek będę chciała kupić 15 kg jagód domownicy mają obowiązek użyć rękoczynów (strzał z plaskacza w plecki  albo coś w tym stylu), by odświeżyć mi pamięć. 
15 kg jagód TO JEST BARDZOOO DUŻO OWOCÓW!!!
Drobne, maleńkie, wymagają naprawdę dużo samozaparcia przy przygotowaniu przetworów, 
no i nie mogą czekać! Wszystko trzeba zrobić jednego dnia. A jeśli komuś strzeli do głowy kupić jednocześnie 30 kg wiśni...
8-]
Tia.
W owocowym szale powstało kilka godnych zapamiętania pomysłów. 
W tym jeden, jak przechować przez jakiś czas jagody, kiedy dość mamy już robienia typowych przetworów na zimę.
Powstała domowa frużelina jagodowa. 
Idealna do naleśników, gofrów, deserów, ciast i ciasteczek.
Smacznego!
:)


Składniki:
2 szklanki jagód
1/2 szklanki ksylitolu (dla dzieci powyżej 3 r.ż) 
 lub 3-4 łyżki syropu klonowego
kawałek wanilii
1/2 -1 szklanki wody
2-4 łyżeczek mąki ziemniaczanej


Wykonanie:
Jagody "przebierz", przepłucz i włóż do rondelka. Podlej wodą (ilość zależy od tego czy chcesz osiągnąć efekt bardziej "żelowy" czy bardziej "gęstoowocowy"), dodaj wanilię, syrop lub ksylitol i doprowadź do wrzenia. Następnie zdejmij z wierzchu pianę i przygotuj zawiesinę z mąki. Wrzuć ją do odrobiny wody w szklance i dokładnie wymieszaj. Wlewaj stopniowo do garnka z owocami i mieszaj, tak by osiągnąć pożądaną gęstość. Jeśli frużelina wyda Ci się zbyt rzadka, dodaj jeszcze trochę zawiesiny z mąki. Pamiętaj, że frużelina zgęstniej nieco po ostygnięciu. Włóż wrzącą do słoików i mocno zakręć. Pozostaw do wystygnięcia w "otulinie" z koca. Przechowuj w lodówce i zużyj w ciągu 1-1/5 miesiąca.
Gotowe!


Smacznego!
:)

6 komentarzy:

  1. ha ha , no 15 kolo jagód i 30 wiśni to jednak na jedną Iw ciut przydużo , zgadzam się
    Ale sama FRUŻELINA JAGODOWO-WANILIOWA bez cukru cud miód malina :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Trzeba zużyć w 1,5 mc? Oj to do zimy nie wytrzymają :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Paulina, tak jak piszę powyżej: "jak przechować przez jakiś czas jagody, kiedy dość mamy już robienia typowych przetworów na zimę.
      Powstała domowa frużelina jagodowa.
      Idealna do naleśników, gofrów, deserów, ciast i ciasteczek."
      Nie są to przetwory na zimę.
      Uściski!
      Iw
      :)

      Usuń
    2. no to zjemy wcześniej :)
      jagodę na zimę trzeba będzie uchować jakoś w innej postaci :) dziękuję i pozdrawiam!

      Usuń
  3. czy można frużelinę przygotować zagęszczając agar-agar? powinnam unikać skrobi ,wiec mąka ziemniaczana odpada..

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.