środa, 30 stycznia 2013

NAJZDROWSZE SŁODKOŚCI - RÓŻANE PRALINKI - KOKOSANKI Z MIGDAŁEM bez cukru, nabiału, glutenu

Znów słodkości!
Urocze, różowe pralinki z niespodzianką.
Pudrowy róż, różana nuta, kokos i migdał.
Bez nabiału i cukru.
Czysta, naturalna przyjemność...
:)


Składniki:
migdały bez skórki (szklanka)
nerkowce (max 1/2 szklanki - najlepiej namoczone na noc)
wytłoczki kokosowe (efekt uboczny produkcji mleka kokosowego lub wiórki kokosowe, 1/2 szklanki, klik)
migdały bez skórki - jako nadzienie pralinek (tyle ile sztuk pralinek, nie do przewidzenia, zależne od wielkości lepionych kulek, namoczone na noc lub twarde, wedle gustu) ;)
wiórki kokosowe do obtaczania pralinek
ksylitol (max 1/2 szklanki do smaku, starty na puder)
świeży sok z buraczka (1 łyżka, efekt "pudrowy róż" ;) )
woda różana, najlepiej domowa (2 łyżki)

Wykonanie:
Migdały zmiel na plastelinę, osobno zmiksuj nerkowce. Jeśli nie masz wytłoczków kokosowych zmiel na drobniejsze wiórki kokosowe (również te do obtoczenia pralinek). Zmiksuj ksylitol na puder. Wyciśnij sok z buraczka. Połącz migdały z 1/2 szklanki wytłoczków lub wiórków kokosowych, dodaj ksylitol, wodę różaną, sok z buraczka, porządnie wymieszaj. Dołóż tyle zmiksowanych nerkowców by masa była plastyczna ale nie za rzadka. :) Każdy cały migdał (namoczony lub nie) obtaczaj masą różaną, ulep kuleczkę i porządnie "wyturlaj" w kokosowych zmielonych na drobno wiórkach kokosowych. I tak dalej aż do wyczerpania składników. :)
Schłodź w lodówce i podawaj.
Gotowe!


Ciao!
:)

* w zależności od wielkości z podanej ilości ulepisz 25 - 35 pralinek (size matters ;) ). Przechowują się dobrze w chłodzie, lekko twardnieją (max 4-5 dni).





9 komentarzy:

  1. uuuuuuu mniam mniam! niezły przepis....... jutro rusze do boju z nim, mam wióreczki kokosowe wysuszone , zostały mi po mleczko kokosowym , tak ze mmm bedzie pycha już to widzę.....pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystko co różane mnie odrzuca, chociaz na zdjęciu wyglądają tak apetycznie...:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agateq, nie dodawaj. I tak będą pyszne. :)

      Usuń
  3. Prześliczne. A ten kolor - uroczy :) Tak jakoś miło mi się kojarzy...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komplement.
      A kolor... każdemu się kojarzy z czymś innym. ;) Pozdrawiam! :))

      Usuń
  4. A takie pytanko czy jak połączę figi z poprzednich pralinek z miksem migdałowym (pozostałość po robieniu mleka) myślisz, że też mogą wyjść dobre pralinki? Czy łączyć masy w razie jakby się nie kleiło?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Leipsi, figi i niemoczone, zmiksowane migdały połączą sie bez problemu. Próbuj! :)))

      Usuń
  5. witam, mam pytanie czy zalać wrzątkiem migdały bądź wodą, żeby lepiej się miksowały. Czy przez wrzątek nie stracą swoich zdrowotnych właściwości? pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.