piątek, 26 kwietnia 2013

DOMOWE LODY NA PATYKU/ LODY Z KASZĄ JAGLANĄ

Przeszły chłody - czas na lody. ;)
Nie będę Was zamęczać ostrzeżeniami, wiadomo: z mrożonkami lepiej z daleka. Ale jeśli kusi Was małe lodowe co nieco, zrezygnujcie z mleka i cukru, pokombinujcie, dodajcie ciekawe składniki i gotowe.
Lodowe eksperymenty tym razem objęły marchewkę, imbir, kardamon zielony, mandarynkę i ... kaszę jaglaną.
Lody z kaszą jaglaną???
Na to wychodzi...
Bez cukru, nabiału, wegańskie.
;)
Zapraszam!



Składniki:
marchew (1/2 szt.)
mandarynki (3 szt. lub duża pomarańcza)
imbir świeży (1 cm)
kardamon zielony (3 gniazdka)
banan (1 szt.)
kasza jaglana (ugotowana 3-4 łyżki)

Wykonanie:
Zielony kardamon rozłup i wyjmij małe ziarenka. Wrzuć wszystkie składniki (owoce, warzywa umyte, obrane ze skórek) do blendera, najlepiej wysokoobrotowego i zmiksuj na gładką pastę. Wypełnij nią małe kieliszki do wódki pozostawiając 1/2 cm od brzegu naczynia, włóż patyczki (masa jest na tyle gęsta że nie będą się przewracać) i wstaw do zamrażarki. Wyjmuj po całkowitym zamrożeniu polewając kieliszek odwrócony do góry dnem ciepłą wodą.
Gotowe!
Smacznego!
:)

ps. jeśli lubisz lody bardzo słodkie dodaj do masy suszone, niesiarkowane daktyle i zmiksuj dokładnie.
Ciao!

19 komentarzy:

  1. wymiękam, ale boskie!!! a ja się kiedys faszerowałam w lecie standardowymi na smietanie i z toną cukru. na pewno przetestuję, dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hihihi! ;)))
      Czekam na wieści!
      Cmok!
      :))

      Usuń
  2. Lody z kasza jaglaną ? Iw teraz to tylko ta jaglana kiełbasa się dla Ciebie ostała:D
    A lody jak bajka , nie dość ,ze skład przyjazny naszym brzuszkom i nie tylko , to jeszcze wyglądają na takie co urywają wiadomo co
    buziaki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Alciku! :***
      Coś czuję że jeszcze chwila i podejmę wyzwanie z tą kiełbą... ;))))

      Usuń
  3. Nigdy nie wpadłabym, że można zrobić lody z kaszy:) Rewelacyjny pomysł, koniecznie będę musiała go wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też się czasem sobie dziwię... zwłaszcza po czasie, kiedy zapomnę... ;)))
      Spróbuj. W smaku nie są szokujące. Bardzo przyjazne! :)

      Usuń
  4. Rewelacyjne. Z dziwnych lodów najbardziej mi smakowały pikantne z czosnkiem:) jadłam takie w Azji kiedyś

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pikantne z czosnkiem. Czad. :))))

      Usuń
  5. Jestem właśnie po degustacji, to moje pierwsze wegańskie lody;) Marchewkę musiałam podgotować na parze, by blender mógł sobie z nią poradzić, trochę też żałuję że nie dodałam suszonych daktyli, ale i bez nich lody są genialne! Teraz się dopiero zacznie zabawa smakami! Dziękuję Ci za ten przepis:*
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za wieści. Fajna zabawa, nie? :)
      Uściski!
      :)))

      Usuń
  6. Pychota!!:) Wyprobuję wkrótce:)

    OdpowiedzUsuń
  7. :)), od miesięcy nie ustaję w podziwie, może czas już na książkę, wszystko ma Pani w zasięgu bloga; zdjęcia, komentarze i cudne pomysły, wieszczę bestseller i czekam, A

    OdpowiedzUsuń
  8. o! ja też chcę przeczytać taką książkę!

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.