czwartek, 1 sierpnia 2013

LETNIE JEDNOGARNKOWE WARIACJE ROŚLINNE / WEGAŃSKIE czyli Z CZYM TU JESZCZE ZJEŚĆ BÓB... ;)

Jak to z czym?
Wytęskniony, wyczekiwany, wymarzony, najpyszniejszy jest bób saute!
Pod koniec sezony bobowego dopuszczam już inne aromatyczne możliwości...
;)
Zapraszam na jednogarnkowe, aromatyczne danie które "robi się samo", jest zdrowe, pożywne i znakomicie smakuje.
Gotowi?
:)



Składniki:
bób obgotowany (1/2 kg)
cukinia żółta (możesz użyć każdej, lub kabaczka, 2 niewielkie sztuki)
kapusta słodka (1 ce plastek z główki)
pomidory (ok. 4 szt.)
cebula (1 szt.)
czosnek (1 ząbek)
kurkuma (ok. 1/2 łyżeczki)
papryka słodka (w proszku, 1-2 łyżeczki)
oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
świeże zioła (u mnie po kilka gałązek: tymianek cytrynowy, bazylia, lubczyk, cząber, trawa cytrynowa)
sól
miód lub słód (łyżka)


Wykonanie:
Przygotuj bób (obgotuj wstępnie), cukinię pokrój w grubą kostkę (wielkości bobu), podobnie pomidory i kapustę. Cebulę drobno posiekaj z czosnkiem. Wlej do garnka niewielką ilość oliwy, wsyp kurkumę i paprykę a następnie czosnek i cebulę. Podduś na oliwie mieszając nieustannie, następnie dodaj pomidory i kapustę. Podduś pod przykryciem podlewając wodą całość. Po kilku minutach dołóż bób i cukinię. Duś około kwadransa. Pod koniec wrzuć świeże poszatkowane zioła, sól, słód, wymieszaj i podawaj.
Smacznego!
:)
Ciao!

7 komentarzy:

  1. Hej, gotujesz i jesz bob w lupinkach, czy obierasz?

    OdpowiedzUsuń
  2. Bób juz sie gotuje:-) :-) bedzie pysznie:-) :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobię jutro na obiad-wygląda bardzo smacznie i kolorowo :) Do tego ryż i obiad dla rodzinki gotowy :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakoś mało bobu jadłam w tym roku, a w sumie sezon już się kończy.
    U Ciebie smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Witaj!
    Wczoraj pierwszy raz w życiu kupiłam bób, jutro spróbuję coś z niego wymyślić. Twoja propozycja wygląda ciekawie:)
    Poza tym Twoja strona jest dla mnie super pomocą w moich początkach weganizmu...
    Teraz postanowiłam założyć własnego bloga z wegańskimi wypiekami, serdecznie zapraszam:
    www.wegarnik.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy bób się je ze skórką?

    OdpowiedzUsuń
  7. Można z i można bez skórki. Najwięcej witamin jest w skórce, dlatego autorka najpierw podgotowuje bób (skórka dogłębnie zmięknie już przy gotowaniu razem z cukinią). Dzięki za przepis. Ja nie miałam kapusty w domu (zastąpiłam ją papryką zieloną), dodałam jeszcze trochę fasolki szparagowej zółtej- taki miks i też wyszło bardzo dobre :).

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.