niedziela, 4 maja 2014

PYSZNY KOKTAJL BEZMLECZNY - ZAPOWIEDŹ LATA

Dobrze jest mieć zapasy w spiżarni.
Przydają się zawsze kiedy jeszcze nie możemy sięgnąć po świeże składniki.
A już bezwzględnie warto mieć zapasy wekowanych jagód saute.
Ich prozdrowotne właściwości trudno przecenić. 
Czy wiecie, że w czasach kiedy nie znano jeszcze antybiotyków leczono nimi wszelkiego typu zakażenia i stany zapalne? Jagody mają właściwości ściągające, przeciwwirusowe i przeciwzapalne, neutralizują wolne rodniki i obniżają poziom "złego" cholesterolu i cukru we krwi, regulują działanie układu trawiennego zatem użycie ich jest stosowne zarówno przy biegunkach jak i zaparciach. Witaminy, pektyny,  kwas foliowy, flawonoidy, potas, cynk, żelazo, mangan... 
Przejdźmy już lepiej do degustacji, bowiem drugi składnik tego zdrowego i smacznego koktajlu, migdały, zasługują wcale nie na krótszą notkę pochwalną.
:)


Składniki na szklankę napoju:
garść migdałów blanszowanych
2 -3 łyżki jagód lub "soku jagodowego" z przetworów saute
szklanka wody
daktyl (u nas jeden - u Was - do smaku)

Wykonanie:
Zmiksuj migdały z wodą i daktylem (-lami) w urządzeniu wysokoobrotowym.
Po uzyskaniu konsystencji mleka, dodaj jagody (lub soku) i zmiksuj krótko lub wymieszaj.

Jeśli nie posiadasz urządzenia wysokoobrotowego, namocz migdały przynajmniej na 12 godzin, odlej i dodaj świeżej wody do miksowania. Namocz również daktyle a następnie zmiksuj wszystkie składniki razem  i przelej przez sito do uzyskania w miarę jednorodnego mleka roślinnego.
Dalej postępuj jak wyżej.

Smacznego!
Ciao!
:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.