środa, 16 lipca 2014

WYTRAWNY TWAROŻEK Z MIGDAŁÓW Z WARZYWAMI

Powtórka!
Ten przepis zdecydowanie zasługuje na powtórkę!
Każdy weganin doskonale wie jak przyrządzić domowy twarożek bez twarożku, 
serek bez serka, nabiał bez nabiału. ;)
I chwała im za to. 
Dzięki nim i my to wiemy!
Braci wegańskiej dziękujemy!
:D

*Migdały są niezwykle odżywcze. 
  W Medycynie Chińskiej stosuje się je m.in w chorobach płuc i astmie.
*Obserwacja typowego nabiałożercy nieświadomego, 
  że spożywa właśnie "ser z rośliny" - bezcenna.  :D

  To jest pyszne!
  I bardzo zbliżone do "oryginału".
  :)




                    Składniki:

migdały blanszowane (2 szklanki) namoczone w wodzie
cytryna (u mnie sok z 1 cytryny, dopraw swój serek do smaku)
sól
czosnek (tylko do wersji wytrawnej)
oliwa z oliwek (szlachetna, nierafinowana, tylko do wersji wytrawnej)
woda
ulubione dodatki:
np rzodkiewka - pęczek, 
szczypiorek - dymka,  
koperek - pęczek, 
świeży ogórek 2-3szt. średnie)

Wykonanie:

Migdały zalej wodą i odstaw na 24 godziny.
Odsącz, zmiksuj z sokiem z cytryny dolewając powolutku świeżą wodę. Ilość wody zależy od tego jaką konsystencję twarożku chcesz osiągnąć. Nie musisz miksować migdałów na gładką masę - twarożek będzie miał bardziej nabiałową, delikatnie "grudkową" strukturę. :)
Dodaj ok. 5 łyżek szlachetnej oliwy z oliwek (niekoniecznie, ale dodatek oliwy sprawi, że serek będzie miał bardziej wytrawny smak), sól do smaku i czosnek (jeśli lubisz). Dołóż pokrojony koper, dymkę, szczypiorek, rzodkiewki i ogórki.
Serek będzie miał posmak oliwy której użyjesz. Zupełnie inaczej będzie smakował z olejem słonecznikowym. Pamiętaj by stosowane przez Ciebie oleje były nierafinowane, świeże i dobrej jakości. 




Smacznego!
:)

Ciao!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.