tag:blogger.com,1999:blog-7260036162960692017.post3508341199807710242..comments2023-06-06T14:59:40.594+02:00Comments on smakoterapia: KIMCHI czyli kiszenie po koreańsku ;)iwhttp://www.blogger.com/profile/15420887486530112208noreply@blogger.comBlogger24125tag:blogger.com,1999:blog-7260036162960692017.post-71261274467514961192013-04-09T11:06:19.708+02:002013-04-09T11:06:19.708+02:00Zrobiłem kim chi - bardziej tradycyjne niż to tuta...Zrobiłem kim chi - bardziej tradycyjne niż to tutaj, choć to mnie zaciekawiło. Użyłem mąki ziemniaczanej zamiast ryżowej (Ewidentnie chodzi tu o skrobię) dałem trochę więcej cukru. Tak wiec, odpowiadając na twoje pytanie nie musi być mąka ryżowa ;)Rafałhttps://www.blogger.com/profile/12114136030165778826noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7260036162960692017.post-60271263576144856192013-02-17T13:10:54.854+01:002013-02-17T13:10:54.854+01:00proponuję jeszcze przełożyć z miski do wiaderka lu...proponuję jeszcze przełożyć z miski do wiaderka lub słoja (tak by warzywa nie były rozłożone płasko jak na talerzu tylko raczej w pionie, dociśnięte własnym cieżarem). :)iwhttps://www.blogger.com/profile/15420887486530112208noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7260036162960692017.post-944210051148318842013-02-17T13:08:52.648+01:002013-02-17T13:08:52.648+01:00Nie mieszamy, trzymamy w cieple przez kilka dni, p...Nie mieszamy, trzymamy w cieple przez kilka dni, przykryte ale nie szczelnie a następnie, kiedy chcemy już spowolnić fermentację, wkładamy do lodówki. U nas, każdego dnia widelec ląduje w kimchi a potem w paszczach, wyprobowujemy czy już nam pasuje i czy już warto jeść... niektórym smakuje słodsze, innym zaś mocno ukiszone (kwaśne). Pozdrawiam! :)))iwhttps://www.blogger.com/profile/15420887486530112208noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7260036162960692017.post-91733838342507636392013-02-17T13:05:57.674+01:002013-02-17T13:05:57.674+01:00Dziękuję Dorko. Papryka owszem, ale tylko w płatka...Dziękuję Dorko. Papryka owszem, ale tylko w płatkach. :) Spróbuj z kapusty włoskiej, ciekawe jak będzie smakować... Zrobiłam też z bok - choy. Było pyszne. Pozdrawiam! :)))iwhttps://www.blogger.com/profile/15420887486530112208noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7260036162960692017.post-21266038897686196312013-02-16T14:47:12.789+01:002013-02-16T14:47:12.789+01:00Zrobiłam - to jest naprawdę pyszne. Czy w Twoim ki...Zrobiłam - to jest naprawdę pyszne. Czy w Twoim kimchi widzę paprykę? Zastanawiam się jak by wyszło z mieszanką kapusty pekińskiej i włoskiej?<br />Pozdrawiam i dziękuje za wspaniały przepis.Dorkahttps://www.blogger.com/profile/03148342338024896765noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7260036162960692017.post-41883183793912248532013-02-07T21:22:26.472+01:002013-02-07T21:22:26.472+01:00Ok, przygotowałam wszystko prawie w 100% zgodnie z...Ok, przygotowałam wszystko prawie w 100% zgodnie z przepisem, warzywa leżą w plastikowej misce (ledwo się zmieściły:) i teraz będą pytanka: Przykryć miskę? Owinąć folią? Wstawić do lodówki czy lepiej zostawić na wierzchu w kuchni? I czy te 5 dni to czas lodówkowy czy pozalodówkowy? I czy w międzyczasie należy mieszać zawartość? Pozdrawiam :))Meidalanhttps://www.blogger.com/profile/09686740286273564458noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7260036162960692017.post-62666622546681513632013-01-30T15:22:19.996+01:002013-01-30T15:22:19.996+01:00Sos rybny kupiłam w sklepie z orientalną żywnością...Sos rybny kupiłam w sklepie z orientalną żywnością. :)iwhttps://www.blogger.com/profile/15420887486530112208noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7260036162960692017.post-33744547522387263352013-01-30T11:51:16.599+01:002013-01-30T11:51:16.599+01:00Gdzie kupujecie sos rybny?? Mąka ryżowa jest w skl...Gdzie kupujecie sos rybny?? Mąka ryżowa jest w sklepach dla bezglutenowców.Kwiat Paprocihttps://www.blogger.com/profile/17028400635369854143noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7260036162960692017.post-3035146677315793292012-12-10T19:07:01.305+01:002012-12-10T19:07:01.305+01:00Z kleikiem nie mam doświadczeń. ;) A z mąki ryżowe...Z kleikiem nie mam doświadczeń. ;) A z mąki ryżowej wychodzi bardzo gęsty sos. Ale myślę że to nie ma większego znaczenia. Zapach przejdzie w kiszonkowy i będzie trochę cuchnąć. ;) Podobnie nasza kapusta kiszona śmierdzi dla Portugalczyka. ;)<br />Do tego że ostre dojdzie jeszcze kwaśne, cudownie sfermentowane i zdrowo ukiszone. ;) Wielbię! Uściski ślę! :)iwhttps://www.blogger.com/profile/15420887486530112208noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7260036162960692017.post-78246311462307179802012-12-10T18:54:25.112+01:002012-12-10T18:54:25.112+01:00Dzisiaj zrobiłam pierwszy raz kimchi według Twojeg...Dzisiaj zrobiłam pierwszy raz kimchi według Twojego przepisu. :) Zamiast mąki ryżowej, której nigdzie nie znalazłam, użyłam kleiku bobovity. Hmm... zapach sosu z lekka odstręczający (pewnie za sprawą sosu rybnego). Mam nadzieję, że w trakcie kiszenia troszkę ten zapach się zmniejszy. <br />Jaką gęstość powinien mieć sos do kimchi, bo ja użyłam proporcji takie jak podałaś w przepisie (2 szklanki wody, 1/2 szklanki kleiku ryżowego, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki sosu rybnego)?. Mnie wyszedł mało gęsty, możliwe że przez ten kleik.<br />Wreszcie po zakończeniu mieszania wszystkich warzyw i sosu, nie mogłam się powstrzymać i spróbowałam. Wyszło pioruńsko ostre : DRukhsaarhttps://www.blogger.com/profile/05495835778044353730noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7260036162960692017.post-75378388891526055042012-09-18T09:11:25.745+02:002012-09-18T09:11:25.745+02:00I co wyszło??? :)))) uściski! :)I co wyszło??? :)))) uściski! :)iwhttps://www.blogger.com/profile/15420887486530112208noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7260036162960692017.post-27372467358352604092012-09-12T23:17:16.058+02:002012-09-12T23:17:16.058+02:00No nic, zrobiłam z białej kapusty, zobacze co wyjd...No nic, zrobiłam z białej kapusty, zobacze co wyjdzie a nast.razem na pewno zrobię z pekińskiej :-)Beahttps://www.blogger.com/profile/17716470541958898787noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7260036162960692017.post-18501450133114302052012-09-10T13:52:52.934+02:002012-09-10T13:52:52.934+02:00Do kiszenia nadają się prawie wszystkie warzywa, j...Do kiszenia nadają się prawie wszystkie warzywa, jeżeli nie wszystkie. ;)) Z białej kapusty raczej TAM kimchi nie robią. Ja też nie próbowałam. Konsystencje obu rodzajów kapusty bardzo się różnią, myślę więc że w efekcie osiągnęlibyśmy COŚ zupełnie innego niż kimchi. Pozdrawiam. :)iwhttps://www.blogger.com/profile/15420887486530112208noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7260036162960692017.post-60507160656766114522012-09-08T17:45:16.519+02:002012-09-08T17:45:16.519+02:00A czy biała kapusta tez moze byc? Kimchi Wygląda p...A czy biała kapusta tez moze byc? Kimchi Wygląda pysznie!Beahttps://www.blogger.com/profile/17716470541958898787noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7260036162960692017.post-90601583717811589392012-08-16T23:50:45.107+02:002012-08-16T23:50:45.107+02:00Ale super! Dzięki za wpis. :)) Cieszę się, że Wam ...Ale super! Dzięki za wpis. :)) Cieszę się, że Wam smakuje. Następnym razem zamiast kaszki użyj zmielonego ryżu! Sama zrób mąkę. Zmiel np. w młynku. To proste! :) Uściski! Pozdrowienia dla Taty. :)iwhttps://www.blogger.com/profile/15420887486530112208noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7260036162960692017.post-39565773437189282402012-08-16T23:36:44.908+02:002012-08-16T23:36:44.908+02:00Bardzo dziękuję za przepis. Mój tata byłby nim zac...Bardzo dziękuję za przepis. Mój tata byłby nim zachwycony - przywiózł kiedyś kimchi z Korei i wcinaliśmy jak nie wiem. Niestety nie znaleźliśmy potem przepisu i nigdy już nie miał okazji zjeść go po raz drugi. <br /><br />Pierwszy słój poszedł w mgnieniu oka i teraz w kuchni stoi kolejna porcja a jutro zrobię jeszcze następną dla wujka (kapusty były po byku i nie zmieściły się w mojej miedniczce...). <br /><br />Nie mogłam nigdzie znaleźć mąki ryżowej więc wykorzystałam kleik ryżowy Bobovita (wybaczcie kryptoreklamę...) i za pierwszym razem sprawdził się znakomicie. Zobaczymy czy i teraz wyjdzie tak samo :-)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7260036162960692017.post-73326662825319531742012-03-02T16:05:21.674+01:002012-03-02T16:05:21.674+01:00Super!! :-DSuper!! :-Diwhttps://www.blogger.com/profile/15420887486530112208noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7260036162960692017.post-63755017361504138862012-03-02T13:08:41.242+01:002012-03-02T13:08:41.242+01:00zrobiłam w blenderze z płatków ryżowych i sukces:)...zrobiłam w blenderze z płatków ryżowych i sukces:)Agatahttps://www.blogger.com/profile/11844182387891138902noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7260036162960692017.post-74957378668553723562012-03-02T11:26:40.798+01:002012-03-02T11:26:40.798+01:00W przepisach jest zawsze mąka ryżowa. W końcu to W...W przepisach jest zawsze mąka ryżowa. W końcu to Wietnam. ;-) Do dostania w każdym sklepie eko ale też w dużych marketach ją widuję na pólkach z naturalną żywnością. :-)iwhttps://www.blogger.com/profile/15420887486530112208noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7260036162960692017.post-57958042332852191152012-03-01T16:45:11.675+01:002012-03-01T16:45:11.675+01:00Czy musi byc mąka ryżowa?Czy musi byc mąka ryżowa?Agatahttps://www.blogger.com/profile/11844182387891138902noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7260036162960692017.post-41508274359093055852012-02-13T16:49:04.391+01:002012-02-13T16:49:04.391+01:00Bardzo proszę Madziu. :)Bardzo proszę Madziu. :)iwhttps://www.blogger.com/profile/15420887486530112208noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7260036162960692017.post-10986139583148046982012-02-12T20:43:32.493+01:002012-02-12T20:43:32.493+01:00Ja kocham i bardzo dziękuję za przepis :)Ja kocham i bardzo dziękuję za przepis :)Magda Gleinerthttps://www.blogger.com/profile/05241676862608230651noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7260036162960692017.post-23111280751996166752012-02-11T19:20:29.142+01:002012-02-11T19:20:29.142+01:00Wypróbuj koniecznie. Warto. Tę potrawę się kocha a...Wypróbuj koniecznie. Warto. Tę potrawę się kocha albo nienawidzi. ;)))iwhttps://www.blogger.com/profile/15420887486530112208noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7260036162960692017.post-35868862409718064572012-02-11T18:44:36.067+01:002012-02-11T18:44:36.067+01:00ojej jaki wspaniały dodatek i to taki do robieni...ojej jaki wspaniały dodatek i to taki do robienie teraz supermargothttps://www.blogger.com/profile/14506300931525098450noreply@blogger.com