tag:blogger.com,1999:blog-7260036162960692017.post2482807485598689764..comments2023-06-06T14:59:40.594+02:00Comments on smakoterapia: PYSZNE CIASTO bez cukru, mąki i mleka :)iwhttp://www.blogger.com/profile/15420887486530112208noreply@blogger.comBlogger67125tag:blogger.com,1999:blog-7260036162960692017.post-27181379623327428192014-06-06T23:43:53.959+02:002014-06-06T23:43:53.959+02:00jESTEM POD WRAŻENIEM. Powiedz Iw, czy Twoja rodzin...jESTEM POD WRAŻENIEM. Powiedz Iw, czy Twoja rodzinka wie co to znaczy chorować? Bo przy taaaakiej diecie to chyba nie-mo-żli-we~~<br />amuAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7260036162960692017.post-19082950864696912602013-12-28T20:23:17.133+01:002013-12-28T20:23:17.133+01:00A jużmyślałm, że NIC nie zainspiruje mnie do walki...A jużmyślałm, że NIC nie zainspiruje mnie do walki o przemysenie czegos słodkiego do menu młodego..... 200 prób upiecxonych ciastek, biszkoptów, chlebków słodkich itd... a mój synek NIC nie chciał tknąc, ale nadzieja umiera ostatnia, moja chyba zaraz po tym, jak Hubi nie zechce tknąć tego pięnego i zapewne pysznego ciasta.... Niebawem popróbuję:)<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7260036162960692017.post-34775911379006863572013-08-12T00:08:57.370+02:002013-08-12T00:08:57.370+02:00Witam!
czy można zastąpić orzechy/migdały z przepi...Witam!<br />czy można zastąpić orzechy/migdały z przepisu czymś nieorzechowym? I czy można z ciasta zrobić coś ala mini torcik :)?Paulinanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7260036162960692017.post-81612758921831093522013-07-14T17:19:54.902+02:002013-07-14T17:19:54.902+02:00Auć! Mam nadzieję że na zdrowszą i smaczniejszą! :...Auć! Mam nadzieję że na zdrowszą i smaczniejszą! :D<br />Stewię można suszyć a potem dodawać rozcierając dokłądnie w rękach. Teoretycznie można ją też po prostu zaparzyć z dużej ilości liści w małej ilości wody i zostawić na całą noc do naciągnięcia. Ekstrakty robi się zazwyczaj na alkoholu więc ich unikam. :)<br />Uściski!<br />:)))iwhttps://www.blogger.com/profile/15420887486530112208noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7260036162960692017.post-69820958701661388722013-07-14T17:16:53.901+02:002013-07-14T17:16:53.901+02:00Dobry pomysł!
Uściski!
:)))Dobry pomysł! <br />Uściski!<br />:)))iwhttps://www.blogger.com/profile/15420887486530112208noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7260036162960692017.post-29193292374092433022013-07-14T08:20:02.952+02:002013-07-14T08:20:02.952+02:00Jeszcze tylko pytanko, jak dodawać stewię do ciast...Jeszcze tylko pytanko, jak dodawać stewię do ciast, w sensie jak robić ekstrakt ze stewii takiej świeżej z krzaczka? :)<br />Oj Iw Iw, zmienisz moją kuchnię! :DAnnahttps://www.blogger.com/profile/00361218344813602563noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7260036162960692017.post-77733763690247291592013-07-13T12:25:32.552+02:002013-07-13T12:25:32.552+02:00Ciasto rewelacja, nastepnym razem dodam syrop klon...Ciasto rewelacja, nastepnym razem dodam syrop klonowy, zeby bylo bardziej slodko i charakternie.<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7260036162960692017.post-69297381028010900832013-07-10T21:53:11.976+02:002013-07-10T21:53:11.976+02:00Powodzenia!
:)
ps. Myślę że jest szansa. Zapraszam...Powodzenia!<br />:)<br />ps. Myślę że jest szansa. Zapraszam. Uściski! :)))iwhttps://www.blogger.com/profile/15420887486530112208noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7260036162960692017.post-89637885251409577052013-07-10T12:59:50.366+02:002013-07-10T12:59:50.366+02:00Dziękuję bardzo za informację. Słodzenie życia zde...Dziękuję bardzo za informację. Słodzenie życia zdecydowanie pozostawiam deserkom (no i "drugiej połówce ;) ) Z Twojego opisu wnioskuję, że chyba lepszym dla mnie będzie stewia. Czas udać się na zakupy! <br />PS. Czy może we wrześniu przewidujesz jeszcze "słodkościowe" warsztaty? Z ogromną chęcią bym na nie przybyła, bo teraz brak czasu, a potem miesięczna podróż. <br />Pozdrawiam ślicznie!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7260036162960692017.post-70005885411414911402013-07-09T00:33:59.240+02:002013-07-09T00:33:59.240+02:00Niestety, to są dwie różne substancje, spektakular...Niestety, to są dwie różne substancje, spektakularnych opracowań czy badań naukowych o nich brak więc nie ma co pisać szczególnego poza tym że: ksylitol to alkohol, nie cukier, i zdaje się mieć większość zalet (poza działaniem przeczyszczającym jeśli organizm przyjmie bez stopniowego przyzwyczajania zbyt dużą dawkę...) ma zaś neutralny, zbliżony do cukru smak. Zaś stewia ma gorzki posmak, nie nadaje się do słodzenia np herbaty chyba ze ktoś lubi doswiadczenia z gorzkim smakiem, jest naturalną rosliną, nieprzetworzonym produktem (zielone liście) i póki co nie ma żadnych doniesień o jej wadach.<br />To co mogę powiedzieć na sto procent. Warto ODZWYCZAIĆ SIĘ OD SŁODZENIA W OGÓLE. Jeszcze nigdy w historii nowozytnej ludzie nie jedli tak wielkich ilości słodzących substancji.... W prawidłowej, zrównoważonej diecie naturalnej nie ma potrzeby jedzenia dodatkowo żadnych słodzików. Słodkie są zboża, warzywa, ze o owocach nie wspomnę. Oczywiście jeżeli chcemy czasem jeść coś "nienaturalnego", tort czy inne ciacho to warto zrobić je maksymalnie naturalne, ale nie oszukujmy się: pytasz co lepsze? Życie z naturalną słodyczą, którą czuje się kiedy oczyści i wyreguluje się organizm. :)<br />Uściski!<br />iwhttps://www.blogger.com/profile/15420887486530112208noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7260036162960692017.post-46972361949907647752013-07-08T23:24:54.135+02:002013-07-08T23:24:54.135+02:00A ja mam prośbę, czy mogłabyś napisać różnicę w ks...A ja mam prośbę, czy mogłabyś napisać różnicę w ksylitolu i stewi? Może jakiś oddzielny artykuł? Co jest lepsze? Co zdrowsze? Bo chcę zamienić zwykły cukier na coś takiego, a nie wiem na co, bo normalne słodziki chemiczne kompletnie mi niszczą brzuch!<br />:)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7260036162960692017.post-92200543440301950952013-04-14T00:31:05.348+02:002013-04-14T00:31:05.348+02:00Iwono!
Dziękuję za inspirację! Dzięki Tobie uwier...Iwono!<br /><br />Dziękuję za inspirację! Dzięki Tobie uwierzyłam, że nie jestem kulinarnym beztalenciem, jak myślałam o sobie przez lata (inna rzecz, że nie chciało mi się próbować, dopóki nie zmieniłam diety) ;) Ostatnio upiekłam to ciasto dodając trochę mąki kokosowej i dużo za dużo proszku do pieczenia, a i tak wyszło super, tylko wielkie. Mleczko kokosowe niestety nie zostało ścięte przez agar (czemuż to..?), więc zrobiłam budyń ze śmietanki sojowej i chociaż użyłam zbyt wiele mąki ziemniaczanej, to i tak zalety tego ciasta przyćmiewają wszelkie niedoróbki :) A dziś zrobiłam je w wersji torcikowej - przełożyłam budyniem z dodatkiem kremu czekoladowego i posmarowałam wierzch owym kremem (z daktyli oczywiście - również dzięki Tobie :D); jestem zachwycona oraz zła, że już się najadłam i nie mogę więcej! Chciałabym się nim delektować stale. <br /><br />Skąd pomysł na banany w ciastach? Sprawdzają się zaskakująco dobrze.<br /><br />Pozdrowienia!<br /><br />NMPAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7260036162960692017.post-3115450890260685832013-01-30T23:34:06.259+01:002013-01-30T23:34:06.259+01:00Polecam Iza. Przesyłam uściski! :)))Polecam Iza. Przesyłam uściski! :)))iwhttps://www.blogger.com/profile/15420887486530112208noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7260036162960692017.post-7480261827122008322013-01-30T23:33:34.067+01:002013-01-30T23:33:34.067+01:00Pixie, na malinki poczekaj do wakacji. Teraz zrób ...Pixie, na malinki poczekaj do wakacji. Teraz zrób frużelinę z przetworów, albo z przechowywanych jeszcze, dostępnych lokalnych owoców (jabłko, grucha?). Tak będzie zdrowiej. :)) No chyba że masz ochotę na małe grzeszki. ;) Uściski! :)iwhttps://www.blogger.com/profile/15420887486530112208noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7260036162960692017.post-35884754810142330322013-01-30T18:42:31.370+01:002013-01-30T18:42:31.370+01:00Idę po malinki di sklepu bo chodzi za mną takie zd...Idę po malinki di sklepu bo chodzi za mną takie zdrowe slodkie:)<br />A w piatek robię kolejne podejście do naleśników tym razem muszą się udać ;) Pixie Blackhttps://www.blogger.com/profile/05323499834678058087noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7260036162960692017.post-49357259576208920182013-01-24T22:23:00.968+01:002013-01-24T22:23:00.968+01:00I wlasnie takich przepisów mi trzeba! Na pewno spr...I wlasnie takich przepisów mi trzeba! Na pewno spróbuję:)<br />Iza:)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7260036162960692017.post-55707123243552937212012-12-21T19:15:19.380+01:002012-12-21T19:15:19.380+01:00A pewnie ze można. :) Uściski! :)))A pewnie ze można. :) Uściski! :)))iwhttps://www.blogger.com/profile/15420887486530112208noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7260036162960692017.post-49306099250756399882012-12-20T23:25:48.192+01:002012-12-20T23:25:48.192+01:00A mozna uzyc maki gotowej z ryzu, czy trzeba samem...A mozna uzyc maki gotowej z ryzu, czy trzeba samemu mielic?<br />:) Pozdrowionka, J :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7260036162960692017.post-82102329841356339792012-12-14T15:17:04.753+01:002012-12-14T15:17:04.753+01:00hihihi ;)hihihi ;)iwhttps://www.blogger.com/profile/15420887486530112208noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7260036162960692017.post-35890547164449292982012-12-14T15:11:11.356+01:002012-12-14T15:11:11.356+01:00heh, wycofuje poprzednie pytanie, żelatyna ściągne...heh, wycofuje poprzednie pytanie, żelatyna ściągneła :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7260036162960692017.post-74919071295333038002012-12-14T14:56:13.438+01:002012-12-14T14:56:13.438+01:00pyt czy zwykła żelatyna ściągnie mleczko kokosowe?...pyt czy zwykła żelatyna ściągnie mleczko kokosowe?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7260036162960692017.post-33441726806533702282012-11-11T15:53:50.169+01:002012-11-11T15:53:50.169+01:00Oliwa z oliwy do słodkości wedle mojego gustu nie ...Oliwa z oliwy do słodkości wedle mojego gustu nie nadaje się. Ale Ty możesz mieć inny gust. :) Pewnie będzie "przebijać". Oliwki w cieście na słodko? ;) Brrrr.... Może masło klarowane? Pozdrawiam! :)))iwhttps://www.blogger.com/profile/15420887486530112208noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7260036162960692017.post-56899672409468069142012-11-01T19:23:13.918+01:002012-11-01T19:23:13.918+01:00Ale cudeńko! A czy zamiast oleju słonecznikowego m...Ale cudeńko! A czy zamiast oleju słonecznikowego można dać oliwę z oliwy? Nie używam innego tłuszczu i nie mam ochoty kupować go tylko po to, no ale jak trzeba, to się kupi ...Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7260036162960692017.post-70065023802270404062012-10-28T17:06:48.542+01:002012-10-28T17:06:48.542+01:00Aniu, dziękuję za podzielenie się doświadczeniem ...Aniu, dziękuję za podzielenie się doświadczeniem własnym. Ja zazwyczaj używam "podkładu" z kokosa który jest słodki i mdławy a dla mnie idealnie kontrastujący ze słodko-kwasną maliną. Kwestia gustu. Poza tym nie lubię owoców bezpośrednio na cieście (mokre ciasto). Fajnie ze znalazłaś swoje rozwiązanie. Uściski! :)iwhttps://www.blogger.com/profile/15420887486530112208noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7260036162960692017.post-30270164237727867852012-10-28T10:14:14.127+01:002012-10-28T10:14:14.127+01:00Zrobiłam z frużeliną wiśniową, ciasto wyszło super...Zrobiłam z frużeliną wiśniową, ciasto wyszło super, poza kremem kokosowym... galaretowata konsystencja i mało wyrazisty smak mi nie podpasowały, a poza tym z pół litra mleka kokosowego wyszła bardzo cienka warstwa. Następnym razem zrobię z samą frużeliną.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/07778559054379608810noreply@blogger.com