Dziś znów nie było czasu na gotowanie.
Nie szkodzi!
To danie przyrządza się samo!
:)
Przygotuj filet z łososia ze skórką,
cytynę
sos sojowy tamari (lub shoyu)
tymianek świeży
czosnek świeży
szlachetny olej lub masło klarowane
Łososia natnij tak by nie przeciąć skórki, skrop obficie cytryną i wysmaruj sosem sojowym.
Ułóż w naczyniu do zapiekaniana na odrobinie masła lub oleju.
W miejsca przecięcia włóż plasterki czosnku i świeży tymianek.
Na wierzchu ułóż w kilku miejscach plasterki masła lub skrop olejem.
Załość zapiecz w piekarniku. Czas pieczenia zależy od wielkości ryby i Twoich preferencji (dużej pieczona ryba jest mniej soczysta za to bardziej chrupiąca)
W moim przypadku było to mniej więcej 20 minut.
Gotowe!
Smacznego!
:)
Mmmm... :)
Znakomity. Wszedł na stałe do kanonu naszych "pysznych na szybko" :-)
OdpowiedzUsuńMerrrrrci! Pozdrawiam. Dziś u nas gravlax. Też polecam. :) Ale ten już z przepisów "dla bardzo cierpliwych". :)))
UsuńRzeczywiście szybka-orientalno-francuska wersja łososia:-) Podlałam go jeszcze odrobina białego wina i podałam z ogórkiem z dressingiem z imbiru i octu ryżowego, pasowało:-) Dziękuję za świetny przepis!
OdpowiedzUsuńliliu