strona główna

wtorek, 21 lutego 2012

KLUSKI ŚLĄSKIE. Kto jeszcze nie potrafi...? :-)

Przepis prosto od śląskiej gospodyni sprzed ... yyy... 25 lat?
Mniej więcej...
:)


Składniki:
Ugotowane ziemniaki, utłuczone na puree.
jajo lub dwa (w wersji wegańskiej bez jaj)
mąka ziemniaczana
sól


Wykonanie:
Ziemniaki utłuczone na puree, jeszcze lekko ciepłe, przełożyć do miski (zimne stwardnieją), wyrównać, podzielić na 4 równe części(krzyżykiem na ćwiartki ;-)), z jednej ćwiartki wyjąć ziemniaki i wsypać w puste miejsce mąkę ziemniaczaną w takiej ilości by wypełniła lukę. Dodać jajko i wymieszać dokładnie ręką. 
Formować spłaszczone niewielkie kuleczki, palcem odbić w każdej delikatną dziurkę. Ręce należy lekko zwilżać by ciasto nie przyklejało się podczas lepienia.
Wrzucić do osolonej wrzącej wody. Lekko przemieszać drewnianą łyżką. Gotować jeszcze chwilkę po wypłynięciu klusek na powierzchnię.
I gotowe.
W wersji wege smakują wyśmienicie z sosem z leśnych grzybów i czerwoną kapustą albo buraczkami.

***
No dobra. Wegetarianie - zamknąć oczy!
Albo założyć, że to grzybki!
;-)



A wszystko to z okazji wizyty rodziców, dzięki którym całe dzieciństwo spędziłam na Śląsku.
Oczywiście bezmięsne danie nie wchodziło w grę. ;-)
W oryginale kluski śląskie podaje się z "modrą kapustką" i roladą wołową w sosie.
I nie obyło się bez modyfikacji.
Młody zjadł jedyną akceptowaną wersję z masełkiem klarowanym.
Smakują mu również kolorowe kluseczki. Z zieloną pietruszką, z dodatkiem puree marchewkowego lub buraczanego. Idealne na wesoły obiadek dla dzieci.
:)
Na cześć rodziców wersja light z gulaszem z indyka i soczewicy na ostro z dodatkiem domowego, kiszonego ogórka.


Ponoć było pyszne.
:-)


Ciao!


7 komentarzy:

  1. o jaaaa! Iwonka, to jest mega :) Ja nigdy klusek nie robiłam, a to proste jest i jak pysznie wygląda. U mnie będzie podane z cukinią w occie własnej roboty i sosikiem pieczeniowym, który ubóstwia moje dziecko. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrób koniecznie Madzik! Cukini zazdraszczam. ;-))))

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja Iwona , nie dodaję jajka do klusek , sama jestem z pomorza ,ale mi ciotka na Śląsk wyemigrowała pod czeska granice i tam od sąsiadki, dostała taki przepis jak twój tylko bez jajka i tak robię
    a kluski takie goszczą u mię często , do tego masło z bułka tarta i surówka typu colesław , albo kotlety jajeczne , surówka( albo colesław ,albo jaka z czerwonej kapusty,albo buraczki na ciepło) i sos pieczarkowy(zabielany nerkowcami:D)

    p.s a na pizze bardzo się ciesze :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Bez jaj na pewno też są pyszne. I dla vegan cenna informacja. Dzięki.
    :-))
    ps. już już tuż tuż. ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. tak bez jajek lepią się koncertowo, ziemniaki i ta maka ziemniaczana( w ten dołek ) i ew.sól , choć ja sól do wody tylko daję , no chyba ,ze ziemniaki zostały i trzeba zagospodarować

    OdpowiedzUsuń
  6. polecam ziemniaki zastąpić ugotowaną i zmiksowaną kaszą jaglaną :-) Ja wtedy zamiast klusek, tnę ciasto w małe kopytka - u nas sprawdza się super (dzieci anty-kaszowe)!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wybacz moze troche glupie pytanie, ale czy ta czesc co wyjmujemy to juz nie wkladamy z powrotem?

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.