Dziś coś dla "niewegan" z kategorii "fast slow food".
Nie masz sosu do sałatki?
Nie używasz wyrobów mlecznych, tak jak ja,
a sosu winegret masz powyżej uszu?
Wystarczy jajko, dobry olej i...
Rewelacja!
Otrzymałam tytuł mistrzowski w naszym domu.
Dumnam.
:)
Składniki:
1 całe jajko (najlepiej eko)
olej nierafinowany, u nas ryżowy lub słonecznikowy (1 szklanka; rodzaj oleju wpływa decydująco na smak majonezu! nie polecam dobrej oliwy z oliwek, chyba że ktoś lubi "gryzienie w gardło", ;) )
musztarda (najlepiej bez cukru, dowolna, około 1-2 łyżek)
sól do smaku
czosnek (pół ząbka)
słód lub syrop (np klonowy, 1-2 łyżeczki, lub do smaku)
cytryna (1/2)
czarna papryka (do posypania, nieobowiązkowa ;) )
Wykonanie:
Zrobienie tego majonezu zajmie Ci naprawdę kilkanaście lub kilkadziesiąt sekund. Przygotuj składniki i zmiksuj całość np. stopką miksującą (używam często oleju ryżowego gdyż jest bardzo neutralny w smaku). Posmakuj w trakcie i dodaj trochę słodkości, lub cytryny, bądź soli czy musztardy. Możesz też dodać więcej oleju jeśli chcesz by majonez miał bardzo sztywną konsystencję lub odrobinę wody jeśli ma być bardziej płynny. Pamiętaj, że majonez schłodzony w lodówce będzie bardziej gęsty. Nie myśl też o takim majonezie w kategoriach czegoś niezdrowego. Jego skład jest zdrowy i naturalny. Jedząc masz świadomość, że jedna łyżka majonezu będzie de facto jedną łyżką oleju. Dbaj więc o to by powstrzymać się od pożarcia powyższej porcji w całości! ;)
(a wiedz, że nie jest to łatwe!!! ;))
W każdym razie cieszymy się z nowego odkrycia. Do świątecznej sałatki jarzynowej będzie jak znalazł!
Smacznego!
Ciao!
:)
Kiedyś robiłam,ale u mnie problem był z ilością (trochę go jest) i szybkim jego wykorzystaniem, bo miałam obawy przed przetrzymywaniem go dłuższy czas:)
OdpowiedzUsuńAle faktem jest, że taki domowy jest pyszny - zresztą jak większość domowych wyrobów:)
U mnie wręcz przeciwnie... znika w tempie zastraszającym.... ;) Uściski Sowo. :)))
Usuńdzieki za super przepis :) :) :) jutro robię :) :)
OdpowiedzUsuń:) Smacznego, klaudika. Pozdrawiam!
Usuńo tak, ja tez ostatnio odkrylam, ze z calego jaja duzo lepszy:) ale daje zawsze olej z pestek winogron i troche goo czuc, musze sprbowac z ryzowym.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
O tak, ja tez ostatnio odkryam, ze z calego jaja duzo lepszy. Ale dawalam olej z pestek winogron i troche go bylo czuc, musze sprobowac z ryzowym.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Ja dziś zrobiłam z olejem słonecznikowym nierafinowanym. bleee... Sam słonecznik! Nie do zabicia, nawet czosnkiem! ;)))) Uściski!
UsuńDługo Czekalam na prawdziwy przepis na majonez retro!
OdpowiedzUsuńMyślisz ze zasłużył na to miano? Bardzo dziękuję. Tak czy owak jest pyszny. ;) Uściski ślę. :)
UsuńWegan i jajki w przepisie? Cos tu nie tak.....
OdpowiedzUsuń? Odsyłam do pierwszego zdania tego posta. ;)
UsuńPozdrawiam! :)
Cześć Agnieszko,
OdpowiedzUsuńjeśli zdarzy Ci się kiedyś jeszcze taka awaria dodaj jeszcze raz jajko do całości i znów olej, tym razem stopniowo.Ogranicz ilość całkowicie płynnych składników. Być może wpływ na taką sytuację ma temperatura składników, być może są inne przyczyny, trudno mi je odkryć. Mnie się to do tej pory raz zdarzyło. :/ Mam nadzieję że ostatni! przesyłam uściski! :)
Dziękuję Agnieszko. Uściski ślę! :)))
OdpowiedzUsuńMoże to głupie pytanie... ale czy jajko ma być surowe czy ugotowane?
OdpowiedzUsuńZ góry dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam! :)
Nie ma głupich pytań!
UsuńSurowe oczywista.
Uściski!
:)))
Nie mogę spożywać jajek..powiedz czy wyjdzie bez jajka ?Czy trzeba /można czymś je zastąpić? pozdrawiam,Magda
OdpowiedzUsuńJajko mozna zastąpić miękkim tofu
Usuń