strona główna

czwartek, 21 listopada 2013

ZIELONA LEMONIADA - CZYLI DOMOWE "NIBYFRUGO"

To nie jest najlepszy wybór na jesienne i zimowe dni, głównie ze względu na ochładzające właściwości cytryny.
Dlaczego zatem tu i teraz - lemoniada?
Odpowiedź jest prozaiczna. 
Większość rodziców, których znam, poi swoje maluchy i starszaki 
oraz siebie samych, sokami z kartonów lub butelek. 
Warto czytać etykiety, soki są często produkowane z tzw. zagęszczonych soków, 
czyli ze świeżym owocem nie mają nic wspólnego. 
Mamy też do wyboru soki pasteryzowane z owoców 
w dużo wyższych cenach lub... produkcję domową. 
Najzdrowszą alternatywą jest dość kosztowna wolnoobrotowa wyciskarka ślimakowa, 
jednak jeśli jej nie posiadacie, możecie z powodzeniem zrobić sok lub lemoniadę za pomocą miksera (zwykłe sokowirówki nie radzą sobie zazwyczaj z wyciskaniem soków z liści). 
Zawsze będzie to świeża i zdrowsza opcja od standardowej oferty sklepowej.
Przemyt świeżego chlorofilu za pomocą soku "nibyfrugo"? 
Zrównoważymy je dodatkiem świeżego, rozgrzewającego imbiru).
Proszę bardzo:

Wersja nr 2

Składniki na kilka wersji:

wersja 1:
cytryna eko w całości (1 szt. lub do smaku)
pietruszka (mały pęczek)
ksylitol/miód/słód - do wyboru, do smaku
woda (1 litr)

wersja 2:
cytryna eko w całości (1 szt. lub do smaku)
jarmuż (duży liść, lub do smaku)
pietruszka (mały pęczek lub pół)
świeży imbir (plaster) 
ksylitol/miód/słód - do wyboru, do smaku
woda (1 litr)


wersja 3:
cytryna eko w całości (1 szt. lub do smaku)
kiwi najlepiej eko (2-3 sztuki)
jabłko (w całości)
pietruszka (mały pęczek)
świeży imbir (plaster)
ksylitol/miód/słód - do wyboru, do smaku
woda (1 litr)

wersja 4:
cytryna eko w całości (1 szt. lub do smaku)
jabłko (w całości)
jarmuż (duży liść)
pietruszka (mały pęczek)
świeży imbir (plaster)
ksylitol/miód/słód - do wyboru, do smaku
woda (1 litr)





Wykonanie:
Umyj owoce i warzywa w zależności od wybranej wersji (kiwi obierz), zmiksuj z dodatkiem wody i substancji słodzącej (niekoniecznie jeśli nie lubisz słodkich napojów) i przelej przez sitko. W przypadku Thermomixa wrzuć ingrediencje do kielicha, miksuj kilkanaście sekund na obrotach 10 i przelej przez koszyczek. Jeśli chcesz by napój był bardziej klarowny, przelej dodatkowo przez sitko.
Mój  - gotowy. :)
Zdrówko!

Wersja 4.


Ciao!
:)

ps. Uwaga! Pić świeże! Przechowywane tracą wartości i kolor! :)
ps.2 Nie pić zbyt często poza sezonem. Najzdrowsza do picia jest... czysta, ciepła lub bardzo ciepła woda. ;)

14 komentarzy:

  1. Spróbuj zamiast cytryny dać żywy ocet jabłkowy i werbenę cytrynową. Super lemoniada będzie i bez cytryny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Octowa "lemoniada" codziennie gości na śniadanie. Bez dodatku słodzącego i bez zieleniny. :) Werbeny nikt poza mną nie chce tknąć... Uściski!

      Usuń
    2. Jak to nie chce? Werbena jest cudowna z tymi swoimi cytrynowo-geraniowymi nutkami. Pozdrawiam! :)

      Usuń
  2. Wersję nr.1 praktykuję od lat...pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aaaale zdrowie! Przyznam, że widząc zdjęcie na fb nie wiedziałam czego się spodziewać, słodkie czy słone, może ostre... a tutaj taka niespodzianka, tyle zdrowych wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wgląda pysznie :) Trzeba będzie spróbować. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Moje dziecko pokochało soki z kartonu:(. Wybierając mniejsze zło zakupiłam sokowirówkę i będę w domu produkować soki.
    Choć wiem, że soki zimową porą to nie najlepszy pomysł, to będę dorzucać imbir (moze trochę chlorofilu też). Także dzięki za przypomnienie o imbirze.

    OdpowiedzUsuń
  6. szkoda, że nie mam thermomixa : (

    OdpowiedzUsuń
  7. Najlepsza transfuzja dla naszej krwi i przy okazji bezkrwawa i smaczna

    OdpowiedzUsuń
  8. oo, ciekawe ;) a ja akurat mam thermomix <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam,
    śledzę bloga od jakiegoś czasu i jest SUPER!!!! Niedługo będę urządzać własną kuchnię i nie wiem co powinnam kupić i jakiego typu, żeby było zdrowo (garnki i patelni, blaszki i brytfanny do pieczenia, pojemniki na żywność, deski do krojenia, jak przechowywać żywność, co zamiast folii aluminiowej i spożywczej ). Może udałoby się zrobić Pani taki post gospodarski. Na pewno ma Pani sprawdzone firmy i sprzęt :) Sądzę, że wiele osób z zaciekawieniem przeczyta. Pozdrawiam i ZDROWIA życzę
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  10. Smakowicie wygląda! Chętnie bym spróbowała. :)
    PS. nie wiedziałam,że najzdrowsza do picia jest ciepła i bardzo ciepła woda. Dlaczego zdrowsza jest ciepła?

    OdpowiedzUsuń
  11. A jaki intensywny kolor! Mi się on podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy mleka koziego tez pani nie uzywa
    ?ono nie uczula tk jak krowie

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.