strona główna

sobota, 19 kwietnia 2014

CIASTECZKA ZAWIJASKI - BEZGLUTENOWE, BEZ MĄKI, CUKRU, NABIAŁU I TŁUSZCZU, WEGAŃSKIE

Niby nic nowego, 
jednak przeurocza forma zachwyciła Pierworodnego.
:D
Zwłaszcza ze gros kuchennych "robót" można było wykonać razem z dziecięciem...
Mieszanie ciasta, "ugniatanie", wałkowanie, nadziewanie, zawijanie.
Czyli:
zawijaski z goji, zawijaski z daktylem, zawijaski z makiem, zawijaski z figą, zawijaski, zawijaski....
;)
Śliczne, smaczne i zdrowe słodycze.
Gotowi?



Składniki

Ciasto: 
zmielone na mąkę migdały 300g
mąka jaglana (mielona kasza jaglana, surowa) 200g
naturalna wanilia (do smaku)
len złocisty - 3 łyżki, mielony 
kamień winny (proszek eko do pieczenia, bez glutenu)
woda

Nadzienie:
dowolne zmiksowane suszone bakalie
:)


Wykonanie:
Połącz w misce mąki i len, dodaj wanilię i kamień winny oraz niewielką ilość wody (7-8 łyżek) i zagnieć zwarte ciasto. Rozwałkuj przez przezroczystą folię na gładki, cienki placek, wyłóż dowolnym nadzieniem (zmielone bakalie, np czyste daktyle, daktyle z dodatkiem maku, daktyle z doadtkiem goji itp) i zwiń w rolkę. Pokrój na małe, centymetrowe plasterki, wyłóż na blachę lub papier i piecz w temperaturze 160 stopni (15-20 minut, lub wedle gustu).
Nasze ciasteczka są chrupiące bo takie najbardziej lubi Pierwowrodny.
Smacznego!
Ciao!
:)



2 komentarze:

  1. Witam serdecznie.

    Chciałam zapytać w czym miksuje Pani migdały na mąkę? Szukam sprzętu, który podoła i nie zepsuje się zbyt szybko. A migdały namoczone Pani mieli? Jestem na ścisłej diecie bezglutenowej i szukam alternatywy dla gotowych mieszanek bezglutenowych i także dla mleka w celu jego ograniczenia. Z góry dziękuję za odpowiedź.

    Pozdrawiam, Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja np. mielę w blenderze (vitamix, ale wiele blenderów się nada), spokojnie można zmiksować je nawet na masło migdałowe, a zmielenie na mąkę zajmuje tylko chwilkę ;) a dla zastępstwa mąk to polecam mielić kasze (gryczaną, jaglaną) albo ryż ;)

      Usuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.