Majówka,
TYLKO 1 wolny tydzień, TYLKO od piątku do piątku.
TYLKO jeden raz z biurem podróży.
Matka Smakoterapia wreszcie wypocznie!
I tak powstają niezykłe ciasta.... kiedy marzysz o wyjeździe, decydujesz (choć nigdy nie korzystasz z biur bo preferujesz samodzielne wyprawy) a potem z Dzieciem, Mężem i walizkami pakowanymi przez 2 dni, całujesz bramkę na lotnisku, bo Pani Dyspozytorka POMYLIŁA GODZINY ODLOTÓW.
I po majówkowaniu...
Można jeszcze pomachać odlatującym na pożegnanie,
wrócić do domu i... zrobić ciasto z jabłkami.
Nowe ciasto - pocieszyciel - pyszne.
Cynamonowe. Bez cukru, mąki i mleka. Z jabłkami.
Wypełniło dom kojącym zapachem.
Przepis miał się pojawić kiedy ciasto ochłonie
Przepis miał się pojawić kiedy ciasto ochłonie
a Matka Smakoterapia ostygnie, lub odwrotnie...
I jest!
Bawcie się dobrze!
Składniki (najlepiej eko):
migdały świeżo zmielone 200g
mąka kokosowa lub wiórki kokosowe 50g
ksylitol 40g
cynamon 1/2 łyżeczki lub do smaku
3 jajka lub 3 łyżki lnu złocistego świeżo zmielone
kamień winny (proszek bezglutenowy) 2 łyżeczki
jabłka (4-5 sztuk)
odrobina kokosowego tłuszczu
woda
Wykonanie:
Zmiel drobno migdały i ksylitol na puder, dołóż cynamon, kamień winny oraz jajka i zmiksuj na jednolitą masę (jeśli użyjesz lnu złocistego zamiast jaj, zagotuj go z połówką (do 3/4) szklanki wody do uzyskania kleistej konsystencji i zmiksuj po wystudzeniu zamiast jajka z resztą składników). Dodaj jeszcze ok 50-70 ml wody do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Ciasto wyłóż do szklanego lub ceramicznego naczynia (grubość ok 1 cm, u mnie w foremce 30-20cm) i włóż plastry jabłek na sztorc w rzędach ozdabiając ciasto. ;) Posyp całość cynamonem. Zapiekaj 35minut w temperaturze 170 stopni. U nas ciasto urosło mniej więcej dwukrotnie.
Lepiej?
Ufff.
Smacznego!
Ciao!
:D
Dodałam kaszę jaglaną i jabłka pokrojone w kostkę, jest bardziej soczyste wydaje mi się, dziękuję za przepis;)
OdpowiedzUsuń