Zdrowe przepisy oraz KULINARNA AKADEMIA SMAKOTERAPII dla dzieci i dorosłych. Inspiracje i poszukiwania: dietetyka wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, odżywianie według pięciu przemian, C. Diolosa, Ajurweda, naturalne odżywianie, wegetarianizm, weganizm, slow food, alergie, mały alergik, dieta bez cukru, dieta bezmleczna, dieta bezglutenowa, dieta dr Budwig ... itd
Niedawno przeczytalam ksiazke "Pokonaj alergie" Bozeny Kropki. Bardzo polecam wszystkim mamom, ktore szukaja informacji na temat zywienia dzieci z alergiamii, nie tylko pokarmowymi.Swietne zrodlo informacji na temat min. diety bezglutenowej, bezcukrowej I bezmlecznej.Dopiero ta ksiazka uzmyslowila mi jak wiele bledow popelnialam I jak w latwy sposob mozna to naprawic. Serdecznie polecam.
Ja bym tez jeszcze kilka dorzuciła,ale ostatnio zamówiłam ta i chyba będzie dobra Dieta pH – wiosna” (oczyszczania ducha i ciała dietą zasadową) Anna Sosnowska http://www.ekopensjonat.pl/?page_id=503
"Metoda Dr Gersona" - wg mnie obowiązkowa lektura dla wszystkich osób, które cierpią na choroby cywilizacyjne, szczególnie powstałe na skutek "gorącej wilgoci".
Książki Anny Czelej nie polecam zdecydowanie. Kupiłam w początkach mojej znajomości z TMC i bardzo się zawiodłam. Praktycznie każdy przepis opiera się na dodaniu mąki pszennej albo mleka/śmietany w przemianie drzewa. Poza tym autorka ma trochę rygorystyczne podejście do gotowania - jeśli zapomnimy coś dodać albo dodamy za mało, to obowiązkowo musimy obracać wszystkie pięć przemian po raz kolejny, żeby błąd naprawić. Inaczej niemalże pozostaje potrawę skierować do kosza... Znacznie bardziej polecam książki Barbary Kuligowskiej-Dudek - "Gotowanie według Pięciu Przemian" i "Odchudzanie według Pięciu Przemian". Przepisy nie tylko dla wegetarian, chociaż większość bezmięsna, mleko i jego prztwory występują bardzo rzadko, podobnie mąka, cukier wcale - zamiast niego suszone owoce, miód. Jest konkretny wstęp o pięciu przemianach i nastawienie na radość z gotowania - autorka wyraźnie pisze, żeby nie wpadać w panikę, kiedy się coś pomyli, bo to szkodzi bardziej niż jedzenie gotowane w niewłaściwej kolejności :)
Ja też czekam na tą książkę! Chciałabym podarować ją mamie i cioci (nie korzystają z internetu ze względu na wiek, a są świadome wpływu odżywania na zdrowie). A tutaj super przepisy są i CHOLERNIE KREATYWNE I SMAKOWITE JEDZONKO wychodzi :)) Autorka to prawdziwy geniusz nie tylko kuchni, ale i przekazu wiedzy, bo każdy czytelnik gotujący zwykłe obiady może te przepisy zrealizować ! Może jakoś można by pomóc w składaniu tekstu/całości, promocji coby doprowadzić do publikacji itp?? Pozdrawiam serdecznie, Jola
Od lat gotuje z ksiazki Johna Robbinsa "May All Be Fed". Nie wiem, czy zostala przetlumaczona i czy wogole byla wznowiona i jest dostepna - ale jezeli komus wpadnie w rece to niech nie wypuszcza :-) bardzo polecam. Kuchnia weganska. Ania z Australii
Dodałabym jeszcze "Pięć Przemian w kuchni wegetariańskiej" Anny Czelej - ta zainspirowała mnie by zacząć na poważnie gotować w taki sposób :)
OdpowiedzUsuńPaul Pitchford: uwielbiam. Świetna książka. Nie do wszystkich tytułów mam dostęp, ale faktycznie większość z nich mogę polecić z czystym sumieniem.
OdpowiedzUsuńNiedawno przeczytalam ksiazke "Pokonaj alergie" Bozeny Kropki. Bardzo polecam wszystkim mamom, ktore szukaja informacji na temat zywienia dzieci z alergiamii, nie tylko pokarmowymi.Swietne zrodlo informacji na temat min. diety bezglutenowej, bezcukrowej I bezmlecznej.Dopiero ta ksiazka uzmyslowila mi jak wiele bledow popelnialam I jak w latwy sposob mozna to naprawic. Serdecznie polecam.
OdpowiedzUsuńJa polecam "Dietę bez pszenicy" Williama Davisa. Kontrowersyjna to książka i baaaardzo ciekawa. Pozdrawiam i dziękuję za wspaniałe przepisy. Anjewel
OdpowiedzUsuńJa bym tez jeszcze kilka dorzuciła,ale ostatnio zamówiłam ta i chyba będzie dobra
OdpowiedzUsuńDieta pH – wiosna”
(oczyszczania ducha i ciała dietą zasadową)
Anna Sosnowska
http://www.ekopensjonat.pl/?page_id=503
"Metoda Dr Gersona" - wg mnie obowiązkowa lektura dla wszystkich osób, które cierpią na choroby cywilizacyjne, szczególnie powstałe na skutek "gorącej wilgoci".
OdpowiedzUsuńKsiążki Anny Czelej nie polecam zdecydowanie. Kupiłam w początkach mojej znajomości z TMC i bardzo się zawiodłam. Praktycznie każdy przepis opiera się na dodaniu mąki pszennej albo mleka/śmietany w przemianie drzewa. Poza tym autorka ma trochę rygorystyczne podejście do gotowania - jeśli zapomnimy coś dodać albo dodamy za mało, to obowiązkowo musimy obracać wszystkie pięć przemian po raz kolejny, żeby błąd naprawić. Inaczej niemalże pozostaje potrawę skierować do kosza... Znacznie bardziej polecam książki Barbary Kuligowskiej-Dudek - "Gotowanie według Pięciu Przemian" i "Odchudzanie według Pięciu Przemian". Przepisy nie tylko dla wegetarian, chociaż większość bezmięsna, mleko i jego prztwory występują bardzo rzadko, podobnie mąka, cukier wcale - zamiast niego suszone owoce, miód. Jest konkretny wstęp o pięciu przemianach i nastawienie na radość z gotowania - autorka wyraźnie pisze, żeby nie wpadać w panikę, kiedy się coś pomyli, bo to szkodzi bardziej niż jedzenie gotowane w niewłaściwej kolejności :)
OdpowiedzUsuńasaszan na tym właśnie polega pięć przemian - KOLEJNOŚĆ!!!! Telimelle i Ciesielska o tym też piszą, Czelej rygorystyczna? poczytaj Ciesielską ;)
OdpowiedzUsuńA co sądzi Pani o dr. Ewie Dąbrowskiej?
OdpowiedzUsuńCzy jest książka z Twoimi przepisami?
OdpowiedzUsuńKtórą móżna by kupić i przepisy wcielać w życie?
No właśnie Matko Smakoterapio :) Kiedy będzie Twoja książka Liczyłam na to, że na gwiazdkę będę mogła podarować ją swojej mamie :(
OdpowiedzUsuńJa też czekam na tą książkę! Chciałabym podarować ją mamie i cioci (nie korzystają z internetu ze względu na wiek, a są świadome wpływu odżywania na zdrowie). A tutaj super przepisy są i CHOLERNIE KREATYWNE I SMAKOWITE JEDZONKO wychodzi :)) Autorka to prawdziwy geniusz nie tylko kuchni, ale i przekazu wiedzy, bo każdy czytelnik gotujący zwykłe obiady może te przepisy zrealizować ! Może jakoś można by pomóc w składaniu tekstu/całości, promocji coby doprowadzić do publikacji itp?? Pozdrawiam serdecznie, Jola
UsuńOd lat gotuje z ksiazki Johna Robbinsa "May All Be Fed". Nie wiem, czy zostala przetlumaczona i czy wogole byla wznowiona i jest dostepna - ale jezeli komus wpadnie w rece to niech nie wypuszcza :-) bardzo polecam. Kuchnia weganska.
OdpowiedzUsuńAnia z Australii
Tak! Czekamy na KSIĄŻKĘ SMAKOTERAPII!)
OdpowiedzUsuń