Dawno nie gościły na moim stole
z powodu zawartości nabiału którego nie powinno się nadużywać.
Ale co tam!
;)
Miej zasady - łam zasady.
Zwłaszcza że zawartość słoiczka to również skarby jesieni.
Antipasti to idealna przekąska dla smakoszy.
Warzywa dojrzewają w towarzystwie sera feta i oliwnej zalewie około 4-7 dni. Dojrzałe obfitują w czosnkowo-bazyliowe aromaty z lekko kwaskową nutką.
Czasem nie jednak dajemy im szans dojrzeć!
Mmmniam...
;)
Składniki:
bakłażan (3szt. średniej wielkości)
papryka czerwona (2 szt.)
papryka zielona (2szt.)
papryka żółta (2 szt.)
czosnek (około 2 ząbki na słoik)
bazylia (świeża)
ostra papryczka (1 szt.- opcjonalnie)
szlachetna oliwa z oliwek extra vergine
ser feta (min. 2 opakowania 200g.)
Warzywa umyj i pokrój. Papryki w kostkę 2x2cm, bakłażana zaś w plastry szerokości ok 1 cm
a następnie na mniejsze cząstki. Warzywa osobno ugriluj lub podsmaż na oliwie. Bakłażana do miękkości, zaś paprykę al dente (dodaj trochę czosnku pokrojonego w plasterki).
Połącz warzywa.
Układaj w słoiku naprzemiennie grilowane warzywa, plasterki świeżego czosnku, bazylii, pokrojonej w plasterki papryczki chili, pokrojonego w kostkę sera feta. Całość zalej oliwą i odstaw do "przegryzienia".
Smacznego!
I na koniec...
aromatyzowana oliwa, która pozostanie Ci po antipasti idealnie pasuje do świeżych sałatek!
I z czym to potem jecie?do obiadu,czy jako przekąskę? I bez przypraw to jest?
OdpowiedzUsuńAntipasti to przystawka (italian). Może mieć bardzo różną postać:
OdpowiedzUsuńhttp://en.wikipedia.org/wiki/Antipasto
Ja zwykle jadam je zamiast głownego posiłku. :)
JAK TO BEZ PRZYPRAW? ;) Czosnek, bazylia, chili....
Słoność, jeśli o to pytasz, zależy od ilości fety, która z założenia jest bardzo słona.
Pozdrawiam!!!
:)
Iwonka, to jest BOSKIE!!!!! :)
OdpowiedzUsuńPrawda... :)))
OdpowiedzUsuńZrobione? Napisz koniecznie jak smakowało.
Causss.
a jak długo mozna takie cudo przechowywac?
OdpowiedzUsuńMarzeniem by było zrobic cos takiego do spizarni,moze bez fety? :)
Grillowane warzywa w samej oliwie fermentują. Trzeba by je prawdopodobnie pasteryzować ale i tak termin przydatności do spożycia nie będzie oszałamiająco długi... Oczywiście bez sera!
UsuńPozdrawiam!
:)))