Nie lubisz gryczanki (nie mylić z Tymi z dużej litery i bez "z";))?
To, że warto polubić wiadomo nie od dziś.
Kasza jest bardzo zdrowa.
Nie będę jednak zachęcać.
Charakterystyczny smak kasza gryczana osiąga dzięki paleniu (prażeniu) ziaren. Wypróbuj do pasty również tej niepalonej. Smak będzie zupełnie inny.
Dziś kasza w niebanalnej postaci - pasty do pieczywa lub jako dip.
:)
Składniki:
kasza gryczana (ugotowana na sypko i ostudzona - nieduża miseczka)
ogórek konserwowy (1-2 szt.)
majonez (najlepiej domowy, opcjonalnie)
czosnek
sól
pieprz
koperek świeży
oliwa z orzechów włoskich (nierafinowana)
słód daktylowy (ewentualnie miód)
Wykonanie:
Kaszę zmiksuj z ogórkami, dodaj do smaku czosnku (niewiele),
soli, pieprzu i słodu, kapkę oliwy i ewentualnie łyżeczkę majonezu. Wsyp pokrojony koperek.
Nie jest to najzdrowsza pasta w moim domu (dodatek konserwowych ogórków), ale za to pyszna. :)
Orzechowo-koperkowa, lekko słodko-kwaśna, z nutą czosnku i pieprzu.
Smacznego!
:)
Mmmm, wygląda pysznie. Ja kaszę gryczaną uwielbiam!
OdpowiedzUsuń:) ja również!
UsuńPozdrawiam (pogryzając kanapeczkę)! :D
przed chwilą zrobiłam i wcinam na śniadanie!Pycha!!!:)
OdpowiedzUsuńA czy to nie jest za dużo węglowodanów, kiedy chleb jemy z kaszą gryczaną?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
"Anonimowa"
za duzo to my jemy produktów odzwierzęcych, cukru i glutenu... :) Statystycznie oczywiście. Ilość naturalnych kasz i zbóż w diecie powinna stanowić 50-60 %. :)
Usuńuściski!
:)))
Ogórki konserwowe można zrobić bez octu, na kwasku cytrynowym.
OdpowiedzUsuńhttp://www.przepisy.net/ogorki-bezoctowe/
Kejzi,
Usuńlepiej zrobić je na occie żywym, naturalnym, nie spirytusowym.
Co do kwasku, po co jeść E330? :)
"Szkodliwość - zalecana ostrożność. Nie powinien być spożywany przez osoby wrażliwe na glutaminian sodu. Zastosowany w kosmetykach może być przyczyną złuszczania skóry oraz podrażnień oczu i skóry."
Polecam naturalne jedzenie.
Uściski!
:)
Świetny przepis! Mam tylko jedno pytanie: jeśli nie mam oleju orzechowego to mogę go jakoś zastąpić?
OdpowiedzUsuńA może ogórki małosolne domowej roboty mogłyby być zamiast konserwowych? hmmmmm... Też nie mam tego oleju, spróbuje z lnianym.
OdpowiedzUsuń