strona główna

wtorek, 10 kwietnia 2012

SEREK bez SERA czyli wegański twarożek ;)

Ten serek jest po prostu pyszny!
Delikatny, bielusieńki, lekki i roślinny.
Migdały.
Domowy chleb.
Samo zdrowie.
"Serek" wegański to nic innego jak pesto z migdałów, 
doprawione tak, by cieszyło nasze kubki smakowe.
Doskonała alternatywa dla tych którzy nabiału nie jedzą lub go ograniczają.
Spróbujcie!
:)


Składniki:
migdały (2 szklanki)
cytryna
sól
czosnek
oliwa z oliwek (szlachetna, nierafinowana)
woda


Wykonanie:
Migdały zalej wodą i odstaw na 24 godziny.
Odsącz, zmiksuj z sokiem z cytryny dolewając powolutku wodę. Ilość wody zależy od tego jaką konsystencję twarożku chcesz osiągnąć.
Dodaj ok. 5 łyżek szlachetnej oliwy z oliwek, sól do smaku i czosnek (jeśli lubisz).
Serek będzie miał posmak oliwy której użyjesz. Zupełnie inaczej będzie smakował z olejem słonecznikowym. Pamiętaj by stosowane przez Ciebie oleje były nierafinowane i dobrej jakości. 


Smacznego! 
:)

27 komentarzy:

  1. Ubóstwiam migdały, a w tym roku jakoś mało ich jadłam...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na szczęście rok się dopiero zaczął.... :)) Czas to zmienić! Pozdrawiam! :D

      Usuń
  2. Iw, ja robię takei serki (migdały , nerkowce i inne) ,że zalewam woda od kiszonek (1/3) z woda (2/3) rano odsączam i miksuje , boskie:D
    Ale twój tez mi się widzi

    OdpowiedzUsuń
  3. Margot, dzięki za super podpowiedź! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Z braku migdałów zrobiłam podobny serek na orzechach włoskich :) MNIAM :D Jak fromagge
    Dziękuję za ten przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na zdrowie! Uściski ślę. :)))

      Usuń
    2. Zrobiłam na mym blogu wpis z orzechowym twarożkiem i odnośnikiem do Twojego bloga. Czytelniczkom też się podoba pomysł, ciekawe czy ktoś zrobi czy tylko obiecują :)
      Pozdrawiam :)

      Usuń
    3. Ciekawscy pewnie się skuszą. ;)) U mnie dziś z pestek słonecznika i dyni. Pozdrawiam! :)

      Usuń
  5. Bardzo jestem ciekawa tego smaku, czuć bardzo migdały? Świetny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mamo Alergika@ prawdę mówiąc moi "testerzy" nie mieli bladego pojęcia co jedzą kiedy uświadomiłam ich że to NIE jest nabiał. Zatem wnoszę że migdałów nie wyczuli. :) Zachęcam do wypróbowania. Pozdrawiam! :)

      Usuń
  6. Hello,
    wyglada pysznei, musze wyprobowac! Tym bardziej, ze lekarz dal zakaz na mleko... A migdaly maja byc obrane, czy ze skorka?
    Pozdrawiam,
    p.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obrane są delikatniejsze. Ze skórką mogą być gorzkie. :) Pozdrawiam!

      Usuń
  7. Wspaniały przepis!:) Kupię jutro pakę migdałów i robię wg. Twojego przepisu, zobaczymy co wyjdzie i czy moje 2 lewe ręce dadzą radę ;) Pozdrówki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak to co? Serek będzie. I to pyszny! Jeżeli możesz, kup migdały bez skórki, to Cię ominie obieranie. ;) pozdrówko! :)))

      Usuń
  8. Przepis rewelacyjny! Oczywiście serek zrobiłam ku zachwycie bliskich i własnym, ofkors :))) Dziekuje za inspirację :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Juhuuuu! Fajnie! Dzięki za wieści. :)))) Pozdrówko! :)

      Usuń
  9. Melduję, że na bazie tego twarożku wyprodukowałam bardzo smakowity farsz "ruski" do naleśników. Oczywiście z dodatkiem ziemniaków gotowanych, pieprzu i smażonej cebulki. Mniam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uaaaaaaau! Ale czad! :))))) Szkoda że glutenu nie możemy. Z chęcią trzasnęłabym takiego pierożka... Causss! :***

      Usuń
  10. Ale można naleśnik jaglany lub gryczany z takim farszem :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Gdy słyszę lub czytam o twarożku z migdałów, to aż mnie skręca! Bo uwielbiam migdały a nie mogę jeść:( Ktoś w komentarzach dopisał, że robił z orzechów włoskich, może to jest pomysł dla mnie? Tylko czy nie będzie gorzki od skórek? Ciekawe, czy da się obrać włoskie orzechy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ou... to rzeczywiście przykre. Alergia?
      Wszystkie pomysły mile widziane byle bez skórek. A nerkowiec?
      Uściski! :)

      Usuń
  12. Witam serdecznie;-)dopiero zaczynam ze zdrowym jedzonkiem i mam pytanie jaki olej jest wskazany do tego serka, który najlpiej komponuje się z migdałami ?
    Pozdrawiam
    Ola

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja się dopiero uczę zdrowej żywności:) ale ten przepis też spróbuje wygląda apetycznie;)Jedynie słodkości mi nie wychodzą:/

    OdpowiedzUsuń
  14. Przepis fajny ale niestety bardzo drogi :( 2 szklanki migadłów...ehh

    OdpowiedzUsuń
  15. Witam,
    Serek wygląda przepięknie i chyba się skuszę i go zrobie dla dzieci.
    Pozdrawiam,
    LiviaSt75

    OdpowiedzUsuń
  16. Iw, jestes niesamowita. Zrobilam mleko, zrobilam z pulpy serek, maz sie skrzywil jak powiedzialam co na kolacje. Po pierwszej kromce powiedzial "wysmienity". Moj maz, u ktorego najwieksza pochwala jest "moze byc" ;) Pycha. Z wedzonym lososiem, rzodkiewka, szczypiorem. Jestem urzeczona. Buziak!
    Asia

    OdpowiedzUsuń
  17. a wodę dodać tą z odsączania? czy świeżą?

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.