płatki owsiane (15 łyżek)
płatki amarantusowe (5 łyżek)
2 jajka (można w zastępstwie użyć 1 banana lub zmielone siemię lniane 1/2 szklanki)
siemię lniane (1 łyżka)
len złocisty, lub więcej siemienia lnianego (1 łyżka)
mąka z czarnego ryżu (1/3 szklanki), można użyć innej
proszek do pieczenia (eko 1 łyżeczka, opcjonalnie)
Wykonanie:
Masło rozpuść na patelni, wrzuć nań płatki owsiane i amarantusowe, siemię i len. Podsmaż chwilkę i przełóż do miseczki. Po wystudzeniu dodaj makę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i roztrzepane jajka. Całość wymieszaj. Formuj małe płaskie ciasteczka pomagając sobie łyżką delikatnie moczoną w wodzie.
Upiecz w temperaturze ok. 160 stopni (15-20 minut)
Upiecz w temperaturze ok. 160 stopni (15-20 minut)
Gotowe!
Ciao!
:)
:)
amarantus brzmi ciekawie:)
OdpowiedzUsuńAmarantus - niedoceniane źródło zdrowia. Polecam! :D Pozdrawiam!
UsuńWyglądają wspaniale... porywam jedno i uciekam;)
OdpowiedzUsuńNie wierzę! Wydawały mi się najbrzydszymi ciasteczkami świata. ;))) Dzięki! Zapraszam oczywiście. :D
UsuńNo coś Ty?! Piękne są, a jakie zdrowe! :)
OdpowiedzUsuńDzięęęęki Patyska! :))))) Już nie napiszę co mi przypominały. ;))
UsuńUwielbiam takie zdrowe ciasteczka, tylko nie miałam jeszcze tej mąki z czarnego ryżu, a nie ukrywam, że mnie bardzo ciekawi.
OdpowiedzUsuńP.S. Dzięki za radę dotyczącą kozieradki, jeszcze nic z nią nie ugotowałam, kupiłam ją dzisiaj, a już kocham za sam zapach. Rewelacja!
My też uwielbiamy! :) Mąkę kupiłam przypadkiem w "kuchniach swiata", ale myślę że możesz spokojnie wypróbować mielenie czarnego ryżu w młynku. :)
UsuńKozieradka jest the best. Tylko gorzka jak się za dużo sypnie. ;))
Sciskam!
O widzisz, jutro robię zupę warzywną i sypnęłabym jej sporo, tak mi się ten zapach podoba. Dzisiaj posypałam kozieradką kromkę chleba z masłem i pyszne było! Coś czuję, że znajdę dla niej mnóstwo zastosowań:) Dzięki raz jeszcze:)
Usuń:)) nie ma za co! :) Smacznego!
UsuńI gotowe? W sensie, że potem się jeszcze je piecze, prawda? :)))
OdpowiedzUsuńZaraz dopiszę. :) Pozdrawiam. :))
UsuńA gdzie w tym przepisie jest słodki składnik- bo nie widzę wcale?
OdpowiedzUsuńZboże samo w sobie jest dość słodkie, ale oczywiście można je dosłodzić. Polecam słody lub ostatecznie miód. :)
Usuń