Oswajanie tofu trwa.
;)
W znakomitym towarzystwie intensywnie doprawionych warzyw.
Lubisz azjatyckie smaki? Nie boisz się chili, czosnku i imbiru z anyżkową nutą fenkuła i posmakiem sezamu?
To danie jest dla Ciebie.
:)
Składniki:
pok - choi (ewentualnie kapusta pekińska)
fenkuł ("liście")
kalarepka
marchew
pietruszka korzeniowa
chili (wedle uznania i tolerancji "ostrości")
czosnek (2 ząbki)
imbir (kilka plastrów)
tofu (pół kostki)
nierafinowany olej z pierwszego tłoczenia (dowolny)
kolendra (liście)
sos sojowy
olej sezamowy
Wykonanie:
Warzywa umyj. Liście fenkuła, imbir, czosnek i chili pokrój drobno i wrzuć na rozgrzany tłuszcz. Marchew i pietruszkę "pokrój" za pomocą obieraczki do warzyw na długie, wąziutkie paski. Pok choi pokrój w grube plastry, kalarepkę w małą kosteczkę. Dodaj do zawartości patelni (najpierw korzeniowe a po chwili pok choi (lub kapustę pekińską) i lekko podsmaż. Zsuń składniki na jedną stronę patelni a w powstałym miejscu zgrilluj na rumiano, pokrojone w kostkę i skropione sosem sojowym, tofu. Teraz wymieszaj całość, dodaj sosu sojowego i oleju sezamowego do smaku, wsyp pokrojoną drobno kolendrę i gotowe!
:)
Możesz podawać z ryżem, makaronem ryżowym lub sojowym.
szparagów z pikantnym sosem z tofu, rukolą i pomidorkiem koktajlowym.
Wchodząc tutaj zawsze robię sie głodna:)
OdpowiedzUsuńHihihihi! :D Wierzę! Sama zgłodniałam! Pozdrawiam! :)))
Usuńoch , to się nazywa dobre i zdrowe jedzenie , mniam mniam
OdpowiedzUsuńNa zdrówko Margot! Cmoki!!! :))
Usuń