strona główna

sobota, 14 lipca 2012

SŁODKIE MALINY na ZIMĘ bez cukru

Jak uchować malinę na zimę? 
Całkiem prosto.
Jeśli Twoje owoce są bardzo słodkie nie musisz używać cukru w ogóle.
Jeśli są niewystarczająco słodkie polecam użycie zdrowszych pomysłów słodzących.
:)


Składniki:
maliny (2 kg)
daktyle suszone (do smaku, u mnie wystarczyło kilka sztuk)


Wykonanie:
Maliny wypłucz dokładnie, wsyp do emaliowanego garnka, podlej kilka łyżkami wody i zagotuj. Kiedy już puszczą sok, zbierz pianę, wrzuć daktyle i gotuj do maksymalnej miękkości daktyli, na bardzo małym ogniu, często mieszając i zbierając pianę.
Następnie zmiksuj całość, zagotuj raz jeszcze i wrzącą masę (uwaga! gorące) przełóż do wysterylizowanych słoików. 
Zakręć przetartymi spirytusem zakrętkami i przykryj szczelnie grubym kocem. 
Gotowe!

Smacznego w zimie!
Ciao!
:)




15 komentarzy:

  1. A czy to miksowanie nie przecina pestek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miksowanie nie musi być całkowite. Trzeba by dużo energii zużyć by te pesteczki zmiksować. ;) Można nie miksować wcale, można również wyjąć "rozciapciałe " daktyle i zmiksować je osobno. co kto lubi, Aga. Pozdrawiam! :)

      Usuń
  2. jakbym posmarowała sobie kanapkę takimi malinami zimą od razu zatęskniłabym za latem ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ;)) Malina zimą ma urok jakiego latem nie zaznasz... Ściski Olu! :)

      Usuń
  3. ale ładny pachnący latem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłabym bardzo chętnie, ale maliny taaakie drogie :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anka, znajdź gospodarzy na wsi co Ci dadzą od serca. :) Ja znalazłam!

      Usuń
  5. Robiłam w tamtym roku i, o dziwo, najbardziej smakował małym dzieciom mojej siostry :) takie malinki są super w środku zimy na przeziębienie :)

    Dziękuję za zgłoszenie do akcji malinkowej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawda. Maliny na przeziębienie - genialne. Pozdrawiam! :)

      Usuń
  6. o kurcze z daktylami , kupuję!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. skandalicznie mało mi wyszło z 1kg , na drugi raz wiadomo z 5 trzeba robić :D
      http://kuchniaalicji.blogspot.com/2013/09/dobra-nowina-w-srodku-malina-dokadnie.html

      Usuń
  7. a jakie daktyle? suszone?pozdrawiam alicja

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy te sloiki wypelnione malinami mozna jeszcze pasteryzowac w piekarniku? Czy mozna w ten sposob ze spirytusem zawekowac swieze malinki?

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.