strona główna

sobota, 31 maja 2014

JAGLANE KLUSKI Z DZIURKĄ czyli JAGLANE ŚLĄSKIE ;)

Mnie tam by się nie dało oszukać, jakem na Śląsku wychowane dziecię ;), 
ale nasz Pierworodny był absolutnie przeszczęśliwy, że kluseczki śląskie są TAKIE JAK U BABCI.
Niech bedzie. 
Heretyckie - jaglane - ślaskie.
Dla tych, co im z ziemniakami, jajkami i skrobią ziemniaczaną nie po drodze.
Wegańskie. Bezglutenowe.
Howgh.
:)


Składniki na 20 szt niedużych kluseczek:
kasza jaglana - 250g po ugotowaniu
mąka z tapioki (prawdopodobnie możesz użyć dowolnej skrobi, w tym kuzu) ok 60g
sól do smaku
dowolne zioła (u mnie odrobina lubczyku)





Wykonanie:
ugotowaną kaszę jaglaną zmiel na pastę w dowolnym urządzeniu miksującym, dodaj sól i zioła (opcja). Dodaj mąkę z tapioki lub inny rodzaj skrobi i wymieszaj. Ulep kluski obtaczając dłonie w mące by ciasto się doń nie przylepiało, odciśnij palcem niewielką dziurkę i wrzucaj na wrzątek (njalepiej przeprowadź próbę na 1 kluseczce, czy się nie rozpada, jeśli tak - dodaj jeszcze odrobinę skrobi). Mieszaj delikatnie. Gotuj ok 3-5 minut od wypłynięcia na powierzchnię gotującej się wody.
Podawaj z ulubionymi dodatkami, ewentualnie polane odrobiną zdrowego tłuszczu. U nas z truskawkami lub wytrawnie, ze świeżymi warzywami.
Gotowe!
Smacznego!
Ciao!
:)




piątek, 16 maja 2014

CIASTECZKA - JAGLANE KOKOSANKI - WERSJA PIERWSZA - CYKL "JAGLANE NA WYNOS" :)

Uczestnicy warsztatów Matki Smakoterapii znają je w kilku nieco odmiennych wersjach.
Jeszcze nie publikowane dla Was, dziś w pierwszej z odsłon. Wegańskie, bezglutenowe, bez cukru, bez nabiału za to z jaglanym przemytem. Kokosowe - bo takie lubimy chyba najbardziej.
Idealne jako pełnowartościowa przekąska, w domu i w drodze,
rozpoczniemy nimi cykl - JAGLANE NA WYNOS. ;)
CIASTECZKA - JAGLANE KOKOSANKI.
I nie powstrzyma nas nawet utrata całego pliku ze zdjęciami z przygotowań ciasteczek. ;)
Zostawiam Was z foto z pakunkiem ciasteczek "nawynosów".
Pełną dokumentację jak zrobić ciasteczka we wzorki (odciskując plastkowymi foremkami do zdobień tortowych) pokażemy następnym razem.
Gotowi?
:)


Składniki:

kasza jaglana ugotowana na sypko 400g (waga po ugotowaniu czyli około 1 szklanka suchej kaszy przed ugotowaniem)
len złocisty (30g - 2 kopiaste łyżki)
mąka kokosowa (100g) lub ryżowa - jeśli ciasto będzie zbyt "mokre"*
wiórki kokosowe (kilka garści)
słod do smaku (lub miód)
olej kokosowy (1 łyżka)
kamień winny (lub inny proszek do pieczenia, bezglutenowy, 2 łyżeczki kopiaste) - w przypadku braku tego składnika można go pominąć
opcjonalnie
eko skórka pomarańczowa lub cytrynowa lub odrobina laski wanilii 


Wykonanie:
ugotuj kaszę i ostudź. Zmiel len złocisty na mąkę, dodaj doń kaszę, mąkę kokosową, słód (lub miód),  olej kokosowy, kamień winny (opcjonalnie skórkę pomarańczową/cytrynową lub wanilię) i zmiel w dowolnym urządzeniu miksującym na masę (niezbyt gładką). Jeśli lubisz bardzo kokosowe smaki, po zmiksowaniu dodaj jeszcze dowolną ilość wiórków kokosowych. Ciasto powinno być gęste i łatwe do formowania dłońmi. Jeśli jest zbyt miałkie i wodniste, dodaj jeszcze odrobinę kokosowych wiórków. Ulep kulki, spłaszczone ułóż na papierze do pieczenia, posmarowanym olejem kokosowym i zapiecz w piekarniku. Czas pieczenia zależy od grubości ciasteczek, preferowanego stopnia twardości (miękkości), zatem będzie zawsze nieco inny. U nas to grubość ok 0,5 - 0,7 cm, czas - ok 20-25 min, temperatura 160 stopni. Najlepiej (dla zdrowia ;) ) wyjmować je zanim się zrumienią.
Gotowe!
Smacznego!
ps. ciasteczka są smakowite również na ciepło.
:)

Ciao!

*mąki można całokowicie pominąć "osuszając" zbyt wilgotną masę większą ilością wiórków kokosowych.


czwartek, 15 maja 2014

WEGAŃSKI AJRAN - CZYLI NAPÓJ JOGURTOWY BEZ JOGURTU ;)

Reeeeety, jakie to dobre!
Napełnione szklanki z ledwością doczekały końca "sesji" 
(wybaczcie ślady po siorbnieciach z lewa i prawa ;) ). 
Ajran. 
Orzeźwiający napój jogurtowy bez jogurtu, zatem bez nabiału, bez przetworzonych masowo składników, 100% zdrowia.
Zresztą zobaczcie sami.
:)


Składniki (na 2 porcje):
50 g migdałów bez skórki
1/3 soku z 1 cytryny lub do smaku / LUB woda z produkcji kryształów wodnych (tzw kefir wodny)
2-3 gałązki lubczyku
1/2 ząbka czosnku lub wedle smaku
kilka szczypt soli (kamiennej), do smaku
odrobina pieprzu (opcjonalnie)
liść szczypiorku
maleńka gałązka kopru (opcjonalnie)
1 i 1/2 szklanki wody lub wedle uznania (bardziej lub mniej zawiesisty płyn)


Wykonanie:
Wszystkie składniki zmiksuj w urządzeniu wysokoobrotowym (max 2 minuty) i podawaj. Pyszna pianka na wierzchu to kożuszek, na którym możesz położyć dowolne zioła do smaku i ozdoby. 
Jeśli nie dysponujesz tego typu urządzeniem, namocz migdały na noc a następnie zmiksuj dowolnym sprzętem, odcedź na sitku lub przez gazę, po czym zmiksuj z pozostałymi składnikami. Ajwar wegański z lubczykiem ma cudowny ziołowo-czosnkowy posmak i delikatnie seledynowy kolor.
Smacznego!
:D



Ciao!




niedziela, 4 maja 2014

WARSZAWSKIE WARSZTATY JAGLANE 10 i 11.05. - OSTATNIE PRZED WAKACJAMI :)

Tak tak,
ani się człowiek obejrzy a tu już wakacje za pasem.
Krąży Matka Smakoterapia po Polsce i będzie krążyć nadal, ale w najbliższe weekendy w zupełnie innej, niż w określonej na tej stronie roli.
Bez jaglanki. No chyba, że we własnym li tylko termosie. ;)
Pomyślałam, że ostatnie warszawskie jaglane warsztaty weekendowe zasługują na małą fotogalerię wspominkową. Zarówno w zakresie samego wydarzenia jaki i inspiracji kulinarnych.

Co będzie się działo w Wwie 10 i 11.05?
Przede wszystkim zostajemy w klimacie 100% roślinnej kuchni, oczywiście opartej na jaglance.
Będą jaglane przysmaki i jaglane przemyty, będzie mleko i czekolada z jaglanki, chlebki, ciasteczka, zupy i tak dalej... Ale nie tylko! Spróbujemy wegańskiego mascarpone, zrobimy nowe ciasteczka z fasoli, zatem będą niepublikowane dotąd przepisy. A że sezon w pełni, nie możemy pominąć POKRZYWY! MNISZKA, ŚWIEŻYCH ZIÓŁ!
Będą zatem również niespodzianki, napitki, lemoniady i odsłony "na ciepło".

Gotowi?



Warsztaty warszawskie. :)

Warsztaty warszawskie


Warsztaty warszawskie. :)


Warsztaty warszawskie. :)

Jaglane czeko z surowym kakao

Pokrzywa, majowe złoto. :)
Kanapki 100% roślinne na jaglanym chlebie. Warsztaty warszawskie.
Kanapki nr 2. 100% roślinne, chlebek jaglany. Warsztaty warszawskie.

Jaglane ciacha

Czeko jaglane z karobem

Jedna z lemoniad :)

Jaglane przemyty ;)


Jaglane przemyty ;)

Wegański serek, zakwaszony cytryną lub bakteriami probiotycznymi

Jedna z lemoniad

Jaglane mleko ulubione
Warsztaty warszawskie, znów coś dla kanapkożerców. Jaglany chlebek, 100% roślin.
Tym razem czekam na Was TU. :)
Na warszawskiej Saskiej Kępie. 

Chętnych zapraszam na zapisy: smakoterapia.warsztaty@wp.pl
Więcej przeczytacie na fb smakoterapii w zakładce "wydarzenia" -> KLIK
Wszystkim zapisanym przypominam o zbliżającym się terminie ostatecznego potwierdzenia obecności - w poniedziałek 05.05.2014. Jak zwykle chętni czekają na Wasze miejsca.
:)

Uściski!
Ciao!
Wasza Matka Smakoterapia.








ROŚLINNE GRILLOWANIE OD WEGAŃSKICH BURGERÓW PO TZATZIKI, CZYLI KILKA PRZEPISÓW NA NADCHODZĄCY SEZON CZ.1 :)

Grillowanie!

Czy jest to ktoś kto nie lubi tego cudownego sposobu na przygotowywanie potraw na wolnym powietrzu, na majówce, na wakacjach, we własnym ogrodzie?
Grillowanie to wielka przyjemność, jednak pamiętajmy, że taka obróbka potraw do najzdrowszych nie należy, zatem serwujmy sobie tak przygotowane potrawy niezbyt często. 
Co dziś będzie?
Roślinne pyszności a la Matka Smakoterapia.
Dodam, że nie używamy w kuchni soi (prócz nieznacznych ilości prawdziwego tamari), kukurydzy, mleka, glutenu i cukru.
;)
Co znajdziecie na blogu w ciągu najbliższych dni?:

WEGAŃSKIE TZATZIKI NA SZYBKO
WEGAŃSKI AJWAR NA SZYBKO
GRILLOWANE SZPARAGI
CUKINIA Z ROZMARYNEM
WARZYWA "MARYNOWANE" - GRILLOWANE
SZASZŁYKI WARZYWNE - MARYNOWANE
BURGERY Z KASZY JAGLANEJ Z POMIDOREM



Wegańskie tzatziki "na szybko"
oczywiście jedynie w urządzeniu wysokoobrotowym lub...  *
;)

składniki:
nerkowce lub migdały (200g)
woda: 120 - 200g lub według potrzeb (gęstość)
sól do smaku
cytryna (sok z 1 sztuki lub do smaku)
oregano lub zatar (kilka szczypt)
czosnek (1 ząbek lub do smaku)
ogórek świeży starty na tarce i odciśnięty z "wody"


Wykonanie:
Zmiksuj migdały lub nerkowce na pastę z dodatkiem wody i cytryny, dodaj sól, czosnek i przyprawy. Zetrzyj ogórek na tarce i zostaw do odcieknięcia. Wyciśnij jeszcze z niego "wodę" (możesz jej użyć do zrobienia lemoniady ogórkowej z cytryną). Wymieszaj powstały wegański twarożek z ogórkiem i schłodź w lodówce.
Podawaj z grillowanymi potrawami lub tak jak lubisz. :)


Smacznego!
Ciao!
:) 
* jeśli nie dysponujesz urządzeniem wysokoobrotowym możesz namoczyć migdały dzień wcześniej i zmiksować w dowolnym mikserze albo użyć gotowej mąki migdałowej i zmiksować ją w wodą zamiast całych migdałów.

PYSZNY KOKTAJL BEZMLECZNY - ZAPOWIEDŹ LATA

Dobrze jest mieć zapasy w spiżarni.
Przydają się zawsze kiedy jeszcze nie możemy sięgnąć po świeże składniki.
A już bezwzględnie warto mieć zapasy wekowanych jagód saute.
Ich prozdrowotne właściwości trudno przecenić. 
Czy wiecie, że w czasach kiedy nie znano jeszcze antybiotyków leczono nimi wszelkiego typu zakażenia i stany zapalne? Jagody mają właściwości ściągające, przeciwwirusowe i przeciwzapalne, neutralizują wolne rodniki i obniżają poziom "złego" cholesterolu i cukru we krwi, regulują działanie układu trawiennego zatem użycie ich jest stosowne zarówno przy biegunkach jak i zaparciach. Witaminy, pektyny,  kwas foliowy, flawonoidy, potas, cynk, żelazo, mangan... 
Przejdźmy już lepiej do degustacji, bowiem drugi składnik tego zdrowego i smacznego koktajlu, migdały, zasługują wcale nie na krótszą notkę pochwalną.
:)


Składniki na szklankę napoju:
garść migdałów blanszowanych
2 -3 łyżki jagód lub "soku jagodowego" z przetworów saute
szklanka wody
daktyl (u nas jeden - u Was - do smaku)

Wykonanie:
Zmiksuj migdały z wodą i daktylem (-lami) w urządzeniu wysokoobrotowym.
Po uzyskaniu konsystencji mleka, dodaj jagody (lub soku) i zmiksuj krótko lub wymieszaj.

Jeśli nie posiadasz urządzenia wysokoobrotowego, namocz migdały przynajmniej na 12 godzin, odlej i dodaj świeżej wody do miksowania. Namocz również daktyle a następnie zmiksuj wszystkie składniki razem  i przelej przez sito do uzyskania w miarę jednorodnego mleka roślinnego.
Dalej postępuj jak wyżej.

Smacznego!
Ciao!
:)



piątek, 2 maja 2014

CIASTO CYNAMONOWE Z JABŁKAMI - POCIESZYCIEL

Majówka,
TYLKO 1 wolny tydzień, TYLKO od piątku do piątku.
TYLKO jeden raz z biurem podróży.
Matka Smakoterapia wreszcie wypocznie!

I tak powstają niezykłe ciasta.... kiedy marzysz o wyjeździe, decydujesz (choć nigdy nie korzystasz z biur bo preferujesz samodzielne wyprawy) a potem z Dzieciem, Mężem i walizkami pakowanymi przez 2 dni, całujesz bramkę na lotnisku, bo Pani Dyspozytorka POMYLIŁA GODZINY ODLOTÓW. 
I po majówkowaniu...  
Można jeszcze pomachać odlatującym na pożegnanie, 
wrócić do domu i... zrobić ciasto z jabłkami. 
Nowe ciasto - pocieszyciel - pyszne. 
Cynamonowe. Bez cukru, mąki i mleka. Z jabłkami. 
Wypełniło dom kojącym zapachem. 
Przepis miał się pojawić kiedy ciasto ochłonie 
a Matka Smakoterapia ostygnie, lub odwrotnie...  
I jest! 
Bawcie się dobrze! 


Składniki (najlepiej eko):
migdały świeżo zmielone 200g
mąka kokosowa lub wiórki kokosowe 50g
ksylitol 40g
cynamon 1/2 łyżeczki lub do smaku
3 jajka lub 3 łyżki lnu złocistego świeżo zmielone
kamień winny (proszek bezglutenowy) 2 łyżeczki
jabłka (4-5 sztuk)
odrobina kokosowego tłuszczu
woda



Wykonanie:
Zmiel drobno migdały  i ksylitol na puder, dołóż cynamon, kamień winny oraz jajka i zmiksuj na jednolitą masę (jeśli użyjesz lnu złocistego zamiast jaj, zagotuj go z połówką (do 3/4) szklanki wody do uzyskania kleistej konsystencji i zmiksuj po wystudzeniu zamiast jajka z resztą składników). Dodaj jeszcze ok 50-70 ml wody do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Ciasto wyłóż do szklanego lub ceramicznego naczynia (grubość ok 1 cm, u mnie w foremce 30-20cm) i włóż plastry jabłek na sztorc w rzędach ozdabiając ciasto. ;) Posyp całość cynamonem. Zapiekaj 35minut w temperaturze 170 stopni. U nas ciasto urosło mniej więcej dwukrotnie.
Lepiej?
Ufff.
Smacznego!
Ciao!
:D