strona główna

wtorek, 29 lipca 2014

KLUSKI NADZIEWANE JAGODAMI

Fanką jakichkolwiek dań głównych z jagodami nie jestem...
Specjalistką od obadów na słodko - absolutnie nie.
Wszelkiej maści pierogi z truskawkami, kluski ze śliwką, 
racuchy z bananem  - nie dla mnie. Ale czego się nie robi dla dzieci...!
:D
Uwaga!
Nie ma fajnych zdjęć! Wakacje są i małoletni nie dadzą sobie wyrwać z rąk talerza z kluskami.
;) 
Niech im będzie.
Ponoć dobre.
Smacznego!


Składniki:
ziemniaki (ok. 1,5 kg)
skrobia ziemniaczana 

jagody leśne (nie pamiętam ilości - ktoś mi je ciągle podjadał)
syrop klonowy/ksylitol lub miód



Wykonanie:

Ziemniaki ugotuj, ugnieć bardzo dokładnie na puree i lekko ostudź. Podziel je krzyżykiem na cztery części, wyjmij jedną ćwiartkę puree i wsyp w miejsce po niej skrobię ziemniaczaną. Wymieszaj porządnie całość (całe puree + skrobia), przykryj i przygotuj farsz.
Jagody umyj i osusz. Nie słodź, bo puszczą zbyt dużo soku i nie będzie łatwo ich "zawinąć" w kluskę. ;) Z ciasta ziemniaczanego oderwij mały kawałek, ulep kulkę, rozpłaszcz ją dość cienko w dłoni (grubość ok 0,5 cm), uformuj "miseczkę", nałóż łyżeczką jagody. Ciasto jest bardzo łatwe w obróbce i nie klei się do rąk (znaczenie ma z pewnością jakość ziemniaków -  lepsza byłaby odmiana wysokoskrobiowa, zawsze można też dodać odrobinę więcej skrobi).  Niestety nadziewanie jagodami do bardzo prostych nie należy. Możesz również zrobić łatwiejszą opcję a la pierożki (składaj ciasto z nadzieniem na pół i sklejaj jak pierogi. Kluseczki wrzucaj na wrzątek i gotuj w dużej ilości wody, delikatnie mieszając. Po wypłynięciu na powierzchnię gotuj jeszcze 3 minuty na bardzo wolnym ogniu i od razu podawaj. U nas dodatkiem do nadziewanych klusek była polewa z syropu klonowego lub posypka z ksylitolu, albo, dla jagodożerców-maksymalistów, mus ze zmiksowanych jagód które nie zmieściły się do nadzienia.
Smacznego!
Ciao!

:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.