Powtórka!
Ten przepis zdecydowanie zasługuje na powtórkę!
Każdy weganin doskonale wie jak przyrządzić domowy twarożek bez twarożku,
serek bez serka, nabiał bez nabiału. ;)
I chwała im za to.
Dzięki nim i my to wiemy!
Braci wegańskiej dziękujemy!
:D
*Migdały są niezwykle odżywcze.
W Medycynie Chińskiej stosuje się je m.in w chorobach płuc i astmie.
*Obserwacja typowego nabiałożercy nieświadomego,
że spożywa właśnie "ser z rośliny" - bezcenna. :D
To jest pyszne!
I bardzo zbliżone do "oryginału".
:)
Składniki:
migdały blanszowane (2 szklanki) namoczone w wodzie
cytryna (u mnie sok z 1 cytryny, dopraw swój serek do smaku)
sól
czosnek (tylko do wersji wytrawnej)
oliwa z oliwek (szlachetna, nierafinowana, tylko do wersji wytrawnej)
woda
ulubione dodatki:
np rzodkiewka - pęczek,
szczypiorek - dymka,
koperek - pęczek,
świeży ogórek 2-3szt. średnie)
Wykonanie:
Migdały zalej wodą i odstaw na 24 godziny.
Odsącz, zmiksuj z sokiem z cytryny dolewając powolutku świeżą wodę. Ilość wody zależy od tego jaką konsystencję twarożku chcesz osiągnąć. Nie musisz miksować migdałów na gładką masę - twarożek będzie miał bardziej nabiałową, delikatnie "grudkową" strukturę. :)
Dodaj ok. 5 łyżek szlachetnej oliwy z oliwek (niekoniecznie, ale dodatek oliwy sprawi, że serek będzie miał bardziej wytrawny smak), sól do smaku i czosnek (jeśli lubisz). Dołóż pokrojony koper, dymkę, szczypiorek, rzodkiewki i ogórki.
Serek będzie miał posmak oliwy której użyjesz. Zupełnie inaczej będzie smakował z olejem słonecznikowym. Pamiętaj by stosowane przez Ciebie oleje były nierafinowane, świeże i dobrej jakości.
Smacznego!
:)
Ciao!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.