Coraz łatwiej dostępna i smaczna w orientalnej nucie.
:)
Składniki:
kapusta pak choi ( do kupienia w warszawie w gospodarstwie Majlertów)
świeży imbir ok 3cm
czosnek (do smaku) - niekonieczny
olej sezamowy
masło klarowane
sos sojowy shoyu lub tamari
ocet ryżowy
syrop ryżowy (lub miód)
Kapustę umyj, pokrój w centymetrowe pasy. Imbir i czosnek obierz i posiekaj drobno. Na patelni rozpuść łyżkę masła klarowanego, wrzuć imbir i czosnek (możesz dodać płatki chili jeśli lubisz ostre potrawy) i zanim zacznie się rumienić dodaj kapustę.
Wymieszaj w miseczce 2 łyżki sosu sojowego, 3 łyżki octu łyżeczkę syropu ryżowego. Zalej kapustę, wymieszaj i duś do miękkości. Płyn zredukuj (jeśli Ci się zredukuje zbyt szybko podlej potrawę wodą).
Po zdjęciu z ognia polej kapustę olejem sezamowym.
Nie przywiązuj sie do ilości składników w marynacie. Jeśli wolisz potrawy bardziej słone, bardziej kwaśne albo słodsze, dopraw potrawę na końcu według własnego smaku samodzielnie dobierając proporcje sosu sojowego, syropu i octu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.