Jeśli jesteś zwolennikiem kuchni tajskiej ta zupa jest właśnie dla Ciebie.
Jeśli nie, spróbuj. Jest przepyszna.
:)
Składniki:
dynia (nieduży kawałek)
pomidory (5 sztuk)
cukinie (2 małe)
kawałek pora
kawałek pora
świeży imbir (ok. 2cm)
czosnek (2 ząbki)
czosnek (2 ząbki)
świeża kolendra
zielona pietruszka
mleko kokosowe (400ml)
kurkuma (kilka szczypt)
kurkuma (kilka szczypt)
chili w płatkach
sos sojowy tamari lub shoyu (sklepy eco)
ksylitol (ewentualnie cukier)
sól
szlachetna oliwa lub masło klarowane
Pomidory obierz ze skórki i pokrój w cząstki. Dynię obierz, pokrój w kostkę. Imbir i czosnek obierz i pokrój bardzo drobno. W garnku rozpuść 3 łyżki masła klarowanego lub wlej oliwę. Wrzuć imbir, czosnek i płatki chili (niedużo!). Po chwili dodaj dynię, kurkumę i podduś do miękkości podlewając niewielką ilością wody. Kiedy dynia zmięknie wrzuć pomidory, pokrojonego drobno pora i duś dalej. Następnie wlej 1,5 szklanki wody lub tyle ile lubisz i dodaj pokrojoną w dużą kostkę cukinię. Gotuj krótko, tak by cukinia nie straciła koloru. Wlej mleko kokosowe (czytaj etykietki, w niektórych znajdziesz całą tablicę Mendelejewa a w innych jedynie wodę i kokos :)). Dopraw do smaku solą, sosem sojowym i zrównoważ smak szczyptami ksylitolu (lub cukru). Dodaj pokrojoną zieloną pietruszkę i kolendrę. Świeża kolendra dodaje tej potrawie niezwykłego smaku i aromatu.
Jednak nie zawsze jest łatwo dostępna.
Smacznego!
:)
Do tej zupy możesz również dodać dynię upieczoną wcześniej w piekarniku. Wówczas dodaj ją do zupy razem z pomidorami.