strona główna

niedziela, 22 lipca 2012

AROMATYCZNE FRYTKI Z MARCHWI

Frytki.
Ukochane danie niemal wszystkich Dzieciaków.
Młodego też.
Dziś testujemy "marchwiofryty" z ziołowym aromatem.
Nasze są lekko al dente (młody nie znosi miękkich warzyw).
Wypróbujcie.
:)


Składniki:
marchew 
majeranek
kolendra (nasiona mielone)
sól (opcjonalnie)
olej kokosowy

Wykonanie:
Marchew umyj, obierz, pokrój w słupki i umieść w naczyniu do zapiekania. Posyp suto ziołami,  okraś niewielką ilością oleju kokosowego.
Piecz w temperaturze 175 stopni około 45 minut.
Sprawdzaj miękkość i wybierz twardość (miękkość) jaka Ci odpowiada.
Gotowe!


Ciao!
:)

16 komentarzy:

  1. frytki chyba można z wszystkiego zrobić jak się chce;) ja do tej pory robilam z cukinii i selera

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Z selera to wiadomo. Ale z cukini??? Zdradź coś Monika. Ściski! :)

      Usuń
  2. Wyglądają jak ziemniaczane, a pewnie są dużo zdrowsze :) trzeba spróbować

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno są inne. Słodkie, o zupełnie innej konsystencji. Faaajneee! :) Ale wiadomo.. co kto lubi! Pozdrawiam. :)

      Usuń
  3. Ooo taka zdrowsza wersja frytek- mnie pasuje !
    Wyglądają bardzo samcznie i zdrowo :)
    Na pewno wypróbuje !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Próbuj PinkAlice. Pieczone warzywa to cudeńka. Zwłaszcza słodkie. Cukier się krystalizuje, są słodkie jak by je ktoś polał miodem.... Ale jak mniemam od jakości warzywa też wiele zależy. Pozdrawiam! :)

      Usuń
  4. Świetne! Na pewno zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
  5. kapitalny pomysł! a jak pięknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Boże Iwonko....jesteś objawieniem !!!! Śledzę już Twoje przepisy od dawna, ale nigdy nie próbowałem ich robić....gdy od dwóch miesięcy je stosuję zrzuciłem już 10 kilo....NIESAMOWITE !!!! Smaczne, zdrowe, syte i....dietetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jestem tu absolutnie nowy i początkujący. Czy mam rozumieć , że frytki pieczemy na niewielkiej ilości oleju kokosowego? Innego oleju w przepisie nie znalazłem. A może źle zrozumiałem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, może to być olej kokosowy, ale może być też dowolny inny olej byle nie rafinowany. Każdy olej nada potrawie inny smak (poza rafinowanym, on nie ma smaku i aromatu :/ ). Warto warzywa wymieszać z ziołami i olejem bardzo dokładnie a potem upiec. :) Pozdrawiam! :)

      Usuń
    2. Dzięki za wyjaśnienia.Na pewno zastosuję:)Pozdrawiam:).

      Usuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.