strona główna

piątek, 17 sierpnia 2012

JAGODOWY DESER Z PANNA COTTĄ bez cukru i nabiału

Goście!
Dziś będą goście.
A wraz z nimi dylematy, czym ich podjąć,
tak by zjedli coś oryginalnego, smacznego i zdrowego.
Coś, co może skonsumować z nami Maleństwo z ograniczeniami dietetycznymi.
Bez cukru, bez nabiału, bez glutenu, z wykorzystaniem sezonowych owoców.
Tak powstała kolejna odsłona "heretyckiej" panna cotty  w uroczej odsłonie, z orzeźwiającym, chłodzącym cytatem z ananasa.
Uczta dla oczu i podniebienia.
Smacznego!
:)


Składniki:
1. Panna Cotta
mleko kokosowe (puszka 400 ml, eko, bez konserwantów)
agar agar (2 łyżeczki)
syrop klonowy (jeśli mleczko będzie dla Ciebie za mało słodkie, 1-2 łyżki)

2. Frużelina jagodowa (przepis)

3. Żelki z ananasa (przepis)

Mięta do ozdoby


Wykonanie:
Mleczko kokosowe zagotuj z rondelku. Dodaj do smaku syrop, wsyp agar, 
wymieszaj trzepaczką i pogotuj jeszcze chwilkę.
Zdejmij z ognia, przestudź. Wlej do foremek (najwygodniej do silikonowych) i pozostaw do zastygnięcia.
W międzyczasie przygotuj żelki z ananasa wg ww przepisu.
Umieść na talerzu trzy łyżki frużeliny jagodowej i delikatnie rozprowadź. Osadź na niej panna cottę kokosową, dodaj cytat z żelkowego ananasa i ozdobę z mięty.
Gotowe!
:)


Smacznego.
Ciao!
:)





19 komentarzy:

  1. Zasadzam się na ten twój deserek już od jakiegoś czasu i w końcu muszę zrobić! Wygląda jak zwykle bajecznie :)
    PS. Iw, mam do Ciebie takie pytanie, czy wiesz może czy Agar-agar działa podobnie jak żelatyna wieprzowa (fu!) np. na maź stawową?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Julia, niestety chyba nie. Ma za to wiele innych zalet: jest źródłem wapnia i żelaza, działa korzystnie na płuca, wątrobę, zmniejsza stany zapalne zwłaszcza w obrębie serca i płuc, delikatnie przeczyszcza (usuwa z ciała toksyczne i radioaktywne odpady). Wspomaga trawienie i utratę masy ciała. Ale uwaga: wychładza! Pozdrawiam! :)

      Usuń
    2. Dziękuję bardzo za porcję przydatnych informacji!
      Również pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Świetnie wygląda. Lubię takie desery z frużeliną, a i panna cotta z mleka kokosowego musi być pyszna. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Whiness, dziękuję za miły komentarz. Rzeczywiście smakuje nieźle i jest to zdrowy deser. Polecam i pozdrawiam! :)

      Usuń
  3. Ja już Twoja Panna Cotte robiłam.. Pycha! A u mnie z musem malinowym. No i zauwazyłam, że wanilii nie dodałaś tym razem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wspaniale! Magda, wanilię dodałam do fruzeliny jagodowej. Wypróbuj! Pyszności! Całusy ślę! :)))

      Usuń
  4. ja twoim gościom zazdroszczę i koniec kropka
    buziaki

    p.s Iwona nie dość ,że pysznie , zdrowo to jeszcze tak pięknie ,ach

    OdpowiedzUsuń
  5. naprawdę uczta.. dla mnie dla oczu :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Asieja. Wygląda trochę jak dziwne jajo sadzone, czyż nie? ;))))) Cmok! :)

      Usuń
  6. Super pomysł, a do tego lekki i taki kuszący :-)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. mmmm aż żal jeść tak ładnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ;) Nam nie żal. Przecież to przyjemność! :D

      Usuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.