strona główna

sobota, 5 stycznia 2013

CZEKOLADA BEZ CZEKOLADY - wegańska, bez cukru, nabiału, glutenu, kakao. Kolejna wersja

Po sukcesie czekolady bez czekolady nr 1 (przepis)
oraz zdrowotnego kremu czekoladowego nr 2 (przepis)
czas na wersję nr 3!
Wychodzi na to, że kombinacji czekoladowych nigdy dosyć!
I to powiedziałam JA. Antyfanka słodkości. Przefanka oliwek i wytrawności. ;)
Nie ukrywam, wizja skręcenia czekolady na bazie awokado nie była nigdy moją ulubioną.
Ktoś kto to wymyślił zepsuł moje guacamole! Cóż za profanacja... ;)
Z takim oto nastawieniem sięgnęłam dziś po awokado i nie szukając nigdzie przepisów zmiksowałam je z karobem i daktylami. Fuuuu!
A jednak! Awokado jest wyczuwalne, tak jak myślałam.
Ta nuta na języku przypomina mi złośliwie jakie pyszne guacamole mogłam przyrządzić i spałaszować zamiast tej brązowej mazi.... nie brzmi zachęcająco? ;)
Do czasu.
Do czasu... skarmelizowania mandarynek ze świeżym imbirem,
goździkami i zielonym kardamonem.
A potem siup do czekolady, wrrrr! I....
Nieeee.... no proszę Państwa... to zasadniczo zmienia postać rzeczy!!!
:D


Składniki:
awokado ( 1 szt.)
karob (wedle gustu, u mnie 3 łyżki) lub/i naturalne ziarno kakaowca
daktyle (5 sztuk, lub do smaku) lub ksylitol (4 łyżki lub do smaku) lub syrop z agawy (3 łyżki lub do smaku)
mandarynka (1 szt.)
kardamon zielony (3 ziarna, rozgniecione)
goździki (3 sztuki)
imbir świeży (3 cieniutkie plasterki)
chili (opcjonalnie)

Wykonanie:
Awokado obierz, wyjmij pestkę, dodaj wybrane słodzidło i kaob (kakao) i zmiksuj na gładko.
Na patelni podpraż cząsteczki mandarynki, imbiru i ziół, następnie dodaj łyżeczkę ksylitolu lub syropu z agawy , chwilę podpraż, ostudź. Dodaj do czekolady taką ilość mandarynek jakiej potzrebujesz by osiągnąć ulubioną lub potrzebną konsystencję. Na zdjęciu "sztywna" czekolada zawierała 3-4 cząstki mandarynki, zaś do polania tartaletek użyłam czekolady zmiksowanej z pozostałymi cząstkami mandarynki.
Smacznego!

Ciao!
:)

19 komentarzy:

  1. Jesteś Mistrzynią!!!
    Buziaki wielkie,
    Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Anusia. Jesteś dla mnie zbyt łaskawa. :) Całuuuuujęęęęę! :***

      Usuń
  2. brzmi mega dobrze:))))))) Na pewno spróbujemy, bo awokado mamy generalnie nieobłaskawione. Może dasz się namówić na jakiś zdrowy przepis na konfiturę z pomarańczy z imbirem?????Szukam własnie takiego, chętnie zrobiłabym już wypróbowany;))) Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Konfitura będzie z pomarańczy sycylijskich. Tych ze sklepu nie dotknę nawet kijkiem! W końcu trzeba by do przetworu dorzucić trochę skórki a woskowana nie przejdzie. Ucałowania! :)

      Usuń
  3. jaką trzeba być czarodziejką, żeby zrobić czekoladę bez czkolady ? :D straasznie jestem ciekawa, jak smakuje :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. maylet... jaka tam Czarodziejka. To już u nas norma. ;) Zdziwiona byłam tylko przy eksperymentalnym przepisie nr1. ;) Koniecznie potestuj. Fajna zabawa i intrygujący smak. Ucałowania! :)))

      Usuń
  4. Robię bardzo często podobny krem, ale bez mandarynki. Mandarynka mnie w tym intryguje. Obrałaś tę białą skórkę, czy zostawiłaś? Ma smak pomarańczowo - mandarynkowy? Wypróbuję na pewno ;-) bo avo - cao uwielbiam ;-) Pozdrawiam / Ania.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, bez mandarynki mi nie smakowało. Nie wiem czy to zzasługa samej mandarynki czy bardziej cudownego aromatu prażonych przypraw. Rewelacja! Wypróbuj, doznania smakowe trudne do opisania. Mandarynek nie obierałam z białych skórek, tylko z pomarańczowej i farfocli. ;) Potem uprażyłam i lekko skarmelizowałam w słodzie. Pyszzzne... Causs! :)

      Usuń
    2. Takiego mi smaka narobiłaś, że jutro chyba szybko pójdę zakupić dobre avocado ;-) Jedną mandarynkę w domu mam, więc zostanie do tego celu spożytkowana. Bardzo mi smakuje wersja bez mandarynki, którą od czasu do czasu robię - avocado z karobem i słodem ryżowym + chili lub cynamon do smaku. Z mandarynką musi być "the best" ;-) Ah, bo się jeszcze zakocham.. ;-) Całuski ogromne :* / Ania

      Usuń
    3. hihihihi! Sorry. ;))) Na zdrowie i smacznego! Causs! :))))

      Usuń
  5. To się porobiło , och i ach Iw czarodziejko *

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alciu, u Ciebie z pewnością nie tylko takie cuda w kuchni się wyczarowują... :) Całusyyyy niezmiennie. :****

      Usuń
  6. Mmmmmniam:) Robiłam już kremik jaglano-karobowy, ale ten przepis? Jaki wykwintny!:) "Upoluję" awokado" i zrobię na pewno! Uściski!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Arniko, zrób. Bardzo ciekawy w smaku! no i bez tłuszczów dodanych... :) Całus!

      Usuń
  7. Iwonka ale z Ciebie pomyslowa kobitka.Cudny deserek :)Sylwia Sara

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sylwia, ucałowaniaaaaa! Dziękuję! Uściski ślę! :))))

      Usuń
  8. absolutnie tego mi dzisiaj trzeba było! Na śniadanie poszło awokado w towarzystwie jaja i ryby, a teraz- na zimowo- przedwiosenne głody- TO! aaaaa-jlowyt! <3!

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.