strona główna

niedziela, 17 lutego 2013

KOKTAJL JAGLANY A LA MANGO LASSI - bez nabiału, cukru, wegański

- Mamo, chcę koktajl.
- Synku, nie mam w domu mleczka. 
Ani kokosowego ani migdałowego, ani nawet składników żeby je szybko ukręcić.

I się zaczęło...
Hmmmmm.
Z czego by tu...
Ja nie dam rady???
Zwykły koktajl jaglany obecny od jakiegoś czasu na blogu 
nie jest ulubionym Malucha (przepis).
Trzeba by go tu z lekka podrasować... ;)
I co nam z tego wyszło?
Smakowity, gęsty, sycący, doskonale zastępujący posiłek, zdrowy i pożywny
koktajl jaglany a la mango lassi.
Zapraszamy!
:)


Składniki:
ugotowana kasza jaglana (1/2 - 3/4 szklanki w zależności od preferencji gęstości, przepis: klik)
gorąca woda (1 szklanka) i masło kokosowe (3-4 łyżki)
lub mleko kokosowe (1 szklanka)
mango (1szklanka pulpy lub więcej, wedle gustu)
jabłko (1/2 szklanki)
ksylitol lub syrop (do smaku, dla lubiących bardzo słodko)
kardamon zielony (opcjonalnie, 2 ziarenka roztarte na proch)

Wykonanie:
Jeśli, tak jak dzisiaj ja, nie jesteś w posiadaniu mleczka kokosowego (najlepiej domowego, przepis -  klik), wrzuć do wrzątku masło kokosowe i zmiksuj. Następnie ostudź, dodawaj stopniowo kaszę jaglaną (wedle gustu co do gęstości koktajlu) oraz owoce (i ewentualnie słód lub ksylitol) i miksuj na gładko. Ozdób koktajl miętą oraz owocami i podawaj.
Gotowe!
Smacznego!
Ciao!
:)




2 komentarze:

  1. Zrobiłam i wyszedł przepyszny.Bardzo sycący.Zrobiłam bardziej gęsty-zamiast jogurtu.Dodałam jeszcze banana.Super przepis.Gratuluje pomysłu Iwonko *maja*

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.