Jak to u nas w zwyczaju, całkiem przypadkiem,
narodziła się kolejna wersja pitoplacków.
A że znakomitą być się okazała, spieszę się podzielić z bliźnimi.
;)
Idealne dla dużych i małych.
Wersja z jajkiem lub wegańska.
Obie znakomite.
Bezglutenowe.
Komu jaglanego, wytrawnego placka w towarzystwie past lub hummusów?
Zapraszam.
:D
Składniki:
kasza jaglana (ugotowana na sypko, przestudzona, najlepiej z poprzedniego dnia, ok 10 łyżek)
pieczone w ze skórką warzywa ( 1duża marchew, 1 pietruszka, kawałek selera)
mąka ryżowa (5-6 łyżek)
len złocisty (1 łyżka)
skrobia ziemniaczana (około 6-7 sporych łyżek)
mleko ryżowe lub woda (ok. 1/2 szklanki lub więcej, do uzyskania konsystencji śmietany)
jajo (lub 2 łyżki siemienia lnianego ugotowanego w 1/2 szklanki wody i zmiksowanego do postaci "gęstego gluta". ;))
kmin rzymski starty (łyżeczka lub więcej jak ktoś bardzo lubi)
czarnuszka (ziarenka, 1 łyżka)
sos sojowy (nieduże chlupnięcie, szlachetny tamari - czysta soja lub shoyu - uwaga jest z pszenicy!)
lub sól
olej nierafinowany roślinny (3-4 łyżki)
Wykonanie:
Kaszę, warzywa (bez obierania), mąki, siemię olej i ewentualne jajko zmiksuj z dodatkiem mleka lub wody na masę, dodaj przyprawy, wymieszaj i smaż na suchej patelni przetartej odrobiną oleju przy pierwszej turze placków, na niewielkim ogniu (tak by placki podsuszały się a nie "rosły").
Podawaj z ulubionymi dipami.
:)
Smacznego!
Nooooo kasza jaglana u Szanownej Pani to zawsze wygląda zajebiście ,że tak się bardziej młodzieżowo wyrażę
OdpowiedzUsuńhihihihi! Jeśli mi tu Alusia się młodzieżowo wyraża to naprawdę musi być COŚ. Całuję! :D
UsuńBo to jest Coś, co Ala zrobi :D
UsuńTo ja poproszę :)
OdpowiedzUsuńGotowałam dziś sobie kaszę jaglaną do sałatki ze szparagami:)
Pozdrowienia:)
A zapraszam! :)))) Uściski!
Usuń... a Ty to jesteś szalona "Baba Jag-lana". Super że jesteś i z serca dziekuję za wszystkie inspiracje :) Kasia
OdpowiedzUsuńhihihiiiii! Babą Jag-laną jeszcze nie byłam. ;)
UsuńDzięki! Ściskam!
:D
Szerokie zastosowanie kaszy jaglanej cały czas mnie zadziwia :)
OdpowiedzUsuńMyślę że naturalne produkty roślinne wszystkie są niezwykłe... i nie doceniamy ich na co dzień ograniczając ich rolę do dodatku. Kuchnia roślinna jest wspaniała. :)))
UsuńZawsze myślałam, że skrobia ziemniaczana jest niezdrowa. Jakie jest Twoje zdanie w temacie?
OdpowiedzUsuńNie jest to najzdrowszy produkt. W sytuacji kiedy musisz wyeliminować gluten a nie masz skąd wziąć "elastyczności" bywa pomocnym, mniejszym złem. Lepiej oczywiście eksperymentować z lnem, ale nie zawsze jest zwycięsko. :) Pozdrawiam.
UsuńDziękuję za info :)
UsuńDla mnie to inspiracja roku! Wczoraj wypróbowałam z ugotowaną w szybkowarze marchewką i cebulą, bo nie miałam innych warzyw, mimo tej zamiany - rewelacja!
OdpowiedzUsuńUżyłam też mniej obydwu mąk (po 2 łyżki) i mniej wody.
Dziękuję za ten przepis :) Wszystko zjedzone prosto z patelni niemalże bez żadnych dodatków, takie smaczne :)
Dziękuję Ewo, bardzo się cieszę!!! :D
UsuńUściski wysyłam! :)