czwartek, 23 maja 2013

PLACKI JAGLANE (PITOPLACKI) Z PIECZONYMI WARZYWAMI

Jak to u nas w zwyczaju, całkiem przypadkiem,
 narodziła się kolejna wersja pitoplacków.
A że znakomitą być się okazała, spieszę się podzielić z bliźnimi.
;)
Idealne dla dużych i małych.
Wersja z jajkiem lub wegańska.
Obie znakomite.
Bezglutenowe.

Komu jaglanego, wytrawnego placka w towarzystwie past lub hummusów?
Zapraszam.
:D



Składniki:
kasza jaglana (ugotowana na sypko, przestudzona, najlepiej z poprzedniego dnia, ok 10 łyżek)
pieczone w ze skórką warzywa ( 1duża marchew, 1 pietruszka, kawałek selera)
mąka ryżowa (5-6 łyżek)
len złocisty (1 łyżka)
skrobia ziemniaczana  (około 6-7 sporych łyżek)
mleko ryżowe lub woda (ok. 1/2 szklanki lub więcej, do uzyskania konsystencji śmietany)
jajo (lub 2 łyżki siemienia lnianego ugotowanego w 1/2 szklanki wody i zmiksowanego do postaci "gęstego gluta". ;))
kmin rzymski starty (łyżeczka lub więcej jak ktoś bardzo lubi)
czarnuszka (ziarenka, 1 łyżka)
sos sojowy (nieduże chlupnięcie, szlachetny tamari - czysta soja lub shoyu - uwaga jest z pszenicy!) 
lub sól
olej nierafinowany roślinny (3-4 łyżki)


Wykonanie: 
Kaszę, warzywa (bez obierania), mąki, siemię olej i ewentualne jajko zmiksuj z dodatkiem mleka lub wody na masę, dodaj przyprawy, wymieszaj i smaż na suchej patelni przetartej odrobiną oleju przy pierwszej turze placków, na niewielkim ogniu (tak by placki podsuszały się a nie "rosły").
Podawaj z ulubionymi dipami.
:)
Smacznego!

14 komentarzy:

  1. Nooooo kasza jaglana u Szanownej Pani to zawsze wygląda zajebiście ,że tak się bardziej młodzieżowo wyrażę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hihihihi! Jeśli mi tu Alusia się młodzieżowo wyraża to naprawdę musi być COŚ. Całuję! :D

      Usuń
    2. Bo to jest Coś, co Ala zrobi :D

      Usuń
  2. To ja poproszę :)
    Gotowałam dziś sobie kaszę jaglaną do sałatki ze szparagami:)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ... a Ty to jesteś szalona "Baba Jag-lana". Super że jesteś i z serca dziekuję za wszystkie inspiracje :) Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hihihiiiii! Babą Jag-laną jeszcze nie byłam. ;)
      Dzięki! Ściskam!
      :D

      Usuń
  4. Szerokie zastosowanie kaszy jaglanej cały czas mnie zadziwia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę że naturalne produkty roślinne wszystkie są niezwykłe... i nie doceniamy ich na co dzień ograniczając ich rolę do dodatku. Kuchnia roślinna jest wspaniała. :)))

      Usuń
  5. Zawsze myślałam, że skrobia ziemniaczana jest niezdrowa. Jakie jest Twoje zdanie w temacie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jest to najzdrowszy produkt. W sytuacji kiedy musisz wyeliminować gluten a nie masz skąd wziąć "elastyczności" bywa pomocnym, mniejszym złem. Lepiej oczywiście eksperymentować z lnem, ale nie zawsze jest zwycięsko. :) Pozdrawiam.

      Usuń
    2. Dziękuję za info :)

      Usuń
  6. Dla mnie to inspiracja roku! Wczoraj wypróbowałam z ugotowaną w szybkowarze marchewką i cebulą, bo nie miałam innych warzyw, mimo tej zamiany - rewelacja!
    Użyłam też mniej obydwu mąk (po 2 łyżki) i mniej wody.
    Dziękuję za ten przepis :) Wszystko zjedzone prosto z patelni niemalże bez żadnych dodatków, takie smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ewo, bardzo się cieszę!!! :D
      Uściski wysyłam! :)

      Usuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.