Kolejny przepis wigilijny. Idealny dla unikających pszenicy lub alergików na diecie bezglutenowej
:)
Składniki
Farsz - kapusta z grzybami:
Kapusta kiszona 1kg
Duża garść grzybów suszonych
liść laurowy
ziele angielskie
pieprz
majeranek
cebula ( 2 szt.)
słód daktylowy ewentualnie cukier
Jako że pierogi z kapustą i grzybami są dość popularne sądzę że zrobienie nadzienia nie nastręczy Wam szczególnych trudności...
Kapustę kiszoną pokrój dość drobno i ugotuj (+liść laurowy, +ziele angielskie, +garść krojonych suszonych grzybów) w niewielkiej ilości wody do miękkości. Wodę można dolewać w trakcie jeśli będzie redukować się zbyt szybko. Odparowaną kapustę dopraw majerankiem, pieprzem i słodem daktylowym. Cebulę pokrojoną w drobną kostkę podsmaż delikatnie na klarowanym maśle i wymieszaj z kapustą.
Farsz gotów.
;)
Farsz z soczewicy:
Soczewica brązowa - drobna (500g)
cebula
sól
pieprz
majeranek
czosnek (opcjonalnie)
Soczewicę ugotuj w wodzie do miękkości (ok. 30min). Odcedź i przesyp do miski, mocno wymieszaj, tak, by się rozpadła (możesz ugnieść widelcem) i dodaj przyprawy. Dodaj doń drobno pokrojoną w kostkę cebulkę zeszkloną na maśle z dodatkiem czosnku i wymieszaj.
Farsz z soczewicy gotów.
;)
Ciasto bezglutenowe można zrobić z preparatów sprzedawanych w sklepach eko (mix bezglutenowy),
ale nam się zachciało własnych pomysłów.
Ciasto orkiszowe znajdziesz w przepisie na uszka (link) (oczywiście zawiera gluten).
Ciasto bezglutenowe:
Mąka gryczana 1/3 (w wersji glutenowej może być żytnia)
Mąka kukurydziana 1/3
Skrobia kukurydziana lub ziemniaczana 1/3
siemię lniane zmiksowane na pył, zagotowane w niewielkiej ilości wody (2-3 łyżki na szklankę wody, tak osiągnięty "glut" należy wmieszać w mąki)
Ciepła woda.
Mąki połącz w misce, dodaj ostudzone siemię, dolewaj wodę i mieszaj do uzyskania dość suchego ciasta. Wyrabiaj aż będzie jednolite. Ciasto musi być dość elastyczne, w przeciwnym razie będzie się "łamać"(wówczas domieszaj do ciasta skrobi lub siemienia). Rozwałkuj na niezbyt duże placki i wykrawaj krążki szklanką.
Nadziewanie czas zacząć.
Smacznego!
:)
ps. Gotuj pierogi w osolonej wodzie.
Ciao!
Kapustę kiszoną pokrój dość drobno i ugotuj (+liść laurowy, +ziele angielskie, +garść krojonych suszonych grzybów) w niewielkiej ilości wody do miękkości. Wodę można dolewać w trakcie jeśli będzie redukować się zbyt szybko. Odparowaną kapustę dopraw majerankiem, pieprzem i słodem daktylowym. Cebulę pokrojoną w drobną kostkę podsmaż delikatnie na klarowanym maśle i wymieszaj z kapustą.
Farsz gotów.
;)
Farsz z soczewicy:
Soczewica brązowa - drobna (500g)
cebula
sól
pieprz
majeranek
czosnek (opcjonalnie)
Soczewicę ugotuj w wodzie do miękkości (ok. 30min). Odcedź i przesyp do miski, mocno wymieszaj, tak, by się rozpadła (możesz ugnieść widelcem) i dodaj przyprawy. Dodaj doń drobno pokrojoną w kostkę cebulkę zeszkloną na maśle z dodatkiem czosnku i wymieszaj.
Farsz z soczewicy gotów.
;)
Ciasto bezglutenowe można zrobić z preparatów sprzedawanych w sklepach eko (mix bezglutenowy),
ale nam się zachciało własnych pomysłów.
Ciasto orkiszowe znajdziesz w przepisie na uszka (link) (oczywiście zawiera gluten).
Ciasto bezglutenowe:
Mąka gryczana 1/3 (w wersji glutenowej może być żytnia)
Mąka kukurydziana 1/3
Skrobia kukurydziana lub ziemniaczana 1/3
siemię lniane zmiksowane na pył, zagotowane w niewielkiej ilości wody (2-3 łyżki na szklankę wody, tak osiągnięty "glut" należy wmieszać w mąki)
Ciepła woda.
Mąki połącz w misce, dodaj ostudzone siemię, dolewaj wodę i mieszaj do uzyskania dość suchego ciasta. Wyrabiaj aż będzie jednolite. Ciasto musi być dość elastyczne, w przeciwnym razie będzie się "łamać"(wówczas domieszaj do ciasta skrobi lub siemienia). Rozwałkuj na niezbyt duże placki i wykrawaj krążki szklanką.
Nadziewanie czas zacząć.
Smacznego!
:)
ps. Gotuj pierogi w osolonej wodzie.
Ciao!