wtorek, 22 listopada 2011

SPOSOBY NA KASZĄ JAGLANĄ ;) - JAJECZNICA INACZEJ :)

Niewiele znalazłam przepisów jak oswoić tę kaszę...
choć jej zalety natury zdrowotnej zdecydowanie przemawiają za tym by się z nią zaprzyjaźnić.
Tę wersję (stworzoną w środku lata) lubię bardzo bo jest w niej...
WYTRAWNIE.
;)

Uwielbiam jajo w każdej postaci, ale jak tu je zjeść bez chleba, którego powinnam unikać? Gotowane tak, ale smażone??? I tak oto zrodził się całkiem smaczny pomysł.



Składniki:
Por
Pomidory
Zielona pietruszka
Ugotowana kasza jaglana
Kurkuma
Kmin rzymski
Sos sojowy tamari lub shoyu
Masło klarowane (lub szlachetny olej do smażenia)

Na rozgrzanym klarowanym maśle podduś pokrojonego drobno pora, wrzuć 2 szczypty kurkumy i jedną kminu rzymskiego (mielonego). Następnie dołóż kilka łyżek gotowanej kaszy jaglanej i wymieszaj. Dorzuć pokrojone w kawałki świeże pomidory, natkę pietruszki i sos sojowy. Podlej całość  odrobiną wody, wymieszaj i delikatnie wlej na górę jajko (ma być sadzone). Zdejmij z żółtka błonkę białka jeśli chcesz by po "zasadzeniu" było żółte. ;)
Całość przykryj pokrywką i podduś aż białko się zetnie (ja lubię żółtko na miękko).
Posyp całość pieprzem. I jeszcze odrobiną natki pietruszki.
Gotowe!

:)

Ps. Te brązowe bazgroły to gęsty sos na bazie octu winnego.

 ;)


poniedziałek, 21 listopada 2011

JESIENNA ODMIENNA, ZUPA ZIEMNACZANA, vege :)

Ciepłe zupy to coś czego na jesiennym stole nie może zabraknąć.
Ta propozycja jest banalnie prosta a oryginalna w smaku.
Spróbujcie ciekawego połączenia:
mus ziemniaczany
z rozgrzewającym pieprzem cayenne
i czosnkiem
oraz kontrastową nutką chłodnej mięty..
Brzmi ciekawie,
prawda?
:)


Składniki:
kilka ziemniakow (5-6)
cebula
czosnek 
klarowane masło (lub nierafinowana szlachetna oliwa)
liść laurowy
ziele angielskie
pieprz cayenne
mięta
nasiona kozieradki (opcjonalnie, sklepy eko lub z ziołami)
oliwa z orzechów włoskich (opcjonalnie, sklepy eko)
jogurt sojowy 
sól
sos sojowy shoyu lub tamari


Wykonanie:

W garnku rozgrzej trochę klarowanego masła, zeszklij na nim pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i czosnek, wrzuć liść laurowy i ziele angielskie, chwilkę podsmaż, wrzuć sól, wlej sos sojowy. Następnie dodaj wodę. Gotuj do miękkości ziemiaków. Dodaj pieprz cayenne, ewentualnie szczyptę zmielonych nasion kozieradki (mają "rosołkowy" smak i zapach) i zmiksuj (pamiętaj by przed miksowaniem usunąć ziele angielskie i liść laurowy). Dosyp kilka szczypt mięty i wymieszaj.
Do każdego talerza zupy włóż łyżkę jogurtu sojowego (ewentualnie koziego) i całość posyp delikatnie miętą.
Odrobina oleju z orzechów włoskich dodana wprost do talerza bardzo podkreśli aromat zupy!
Smacznego!
:)

środa, 16 listopada 2011

PYSZNA PASTA do CHLEBA i nie tylko, vege :)

Urodziła się nam dziś w kuchni całkiem niespodziewanie.
Smak nas bardzo pozytywnie zaskoczył!
Myślę, że zostanie z nami na dłużej!

Wszyscy miłośnicy hummusów i tym podobnych,
UWAGA, UWAGA...
W roli głównej...
KALAREPKA!
;)



Składniki:

Kalarepka (ugotowana, pół dużej, lub średnia)
Kasza jaglana (ugotowana, ok. 3 kopiaste łyżki)
Czosnek (1 ząbek)
Imbir świeży (pół centymetra)
Sól 
Czarny pieprz grubo zmielony
szlachetna oliwa z oliwek

Wykonanie:

Wszystkie składniki zmiksuj i GOTOWE! 
Kalarepka jest bardzo słodka, ilość soli zależy więc od Twoich upodobań.
Kaszy dodaj tyle, by pasta miała odpowiednią konsystencję ("pasztetową").



Skąd wziąć gotowaną kalarepkę??? ;)
Pomyśl wcześniej o paście warzywnej, wrzuć kalarepkę do gotującej się zupy, upiecz lub ugotuj saute w niewielkiej ilości wody. Ugotowaną kaszę jaglaną zawsze mamy pod ręką.
:)

poniedziałek, 7 listopada 2011

ANTIPASTI... czyli skarby w słoiku. Vege :)

Dawno nie gościły na moim stole
z powodu zawartości nabiału którego nie powinno się nadużywać.
Ale co tam!
;)
Miej zasady - łam zasady.
Zwłaszcza że zawartość słoiczka to również skarby jesieni.



Antipasti to idealna przekąska dla smakoszy.
Warzywa dojrzewają w towarzystwie sera feta i oliwnej zalewie około 4-7 dni. Dojrzałe obfitują w czosnkowo-bazyliowe aromaty z lekko kwaskową nutką.
Czasem nie jednak dajemy im szans dojrzeć!
Mmmniam...
;)


Składniki:
bakłażan (3szt. średniej wielkości)
papryka czerwona (2 szt.)
papryka zielona (2szt.)
papryka żółta (2 szt.)
czosnek (około 2 ząbki na słoik)
bazylia (świeża)
ostra papryczka (1 szt.- opcjonalnie)
szlachetna oliwa z oliwek extra vergine
ser feta (min. 2 opakowania 200g.)

Warzywa umyj i pokrój. Papryki w kostkę 2x2cm, bakłażana zaś w plastry szerokości ok 1 cm 
a następnie na mniejsze cząstki. Warzywa osobno ugriluj lub podsmaż na oliwie. Bakłażana do miękkości, zaś paprykę al dente (dodaj trochę czosnku pokrojonego w plasterki).
Połącz warzywa.


Układaj w słoiku naprzemiennie grilowane warzywa, plasterki świeżego czosnku, bazylii, pokrojonej w plasterki papryczki chili, pokrojonego w kostkę sera feta. Całość zalej oliwą i odstaw do "przegryzienia".

Smacznego!



I na koniec...
aromatyzowana oliwa, która pozostanie Ci po antipasti idealnie pasuje do świeżych sałatek!