Nie licz na to że będą smakować jak te z budki z kebabem.
Nie będą tak ociekać starym tłuszczem!!
;)
;)
Poza tym są genialne.
Bardzo pożywne, smaczne i z powodzeniem nadają się na obiad dla całej rodziny.
Dzieciaki je uwielbiają!
:)
Składniki:
ciecierzyca suszona (sklepy eco) 400g
cebula (1 duża)
czosnek (3 ząbki)
zielona pietruszka
kolendra mielona (nasiona, ok 2 lyżki)
kmin rzymski mielony (ok 1 łyżki)
sól
chili, lub czuszka (opcjonalnie)
masło klarowane lub olej nierafinowany do smażenia
Ciecierzycę namocz dzień wcześniej w dużej ilości wody. Nie gotuj!
Następnego dnia zmiel ją w maszynce do mięsa albo w wyciskarce ślimakowej ok 2 razy, tak by uzyskać ziarnistą lepiącą się masę. Nie miksuj ciecierzycy na pastę, gdyż będzie Ci trudno ulepić z niej kotleciki. Zmiel również czosnek, cebulę, i pieruszkę oraz czuszkę jeśli zdecydujesz się na wersję "na ostro". Dodaj przyprawy i wymieszaj. Ulep z masy małe kotleciki i smaż na złoto w sporej ilości masła/oleju.
Uwaga, kotleciki smażą się błyskawicznie!
Smacznego!
:)