wtorek, 23 sierpnia 2011

PASTA Z FASOLI ADZUKI. Banalna - genialna! :)

Doskonale smakuje z plackami z kaszy jaglanej (poprzedni przepis).
Możesz jej również użyć jako dipu do warzyw pokrojonych w słupki itd... itp....

:)


Skład:
ugotowana fasola adzuki (sklepy eko), mały garnuszek
szlachetna oliwa z oliwek
pomidory suszone
czosnek
cytryna
świeża bazylia
trochę soli
(w wersji skromniejszej i troche mniej zdrowej
suszone pomidory zastąp łagodnym ketchupem dobrej jakości (ok 4 łyżki)
i nie dodawaj cytryny)


Wszystkie składniki zmiksuj na gładką masę. Pasta w mojej wersji ma lekko słodkawy, czosnkowy, kwaskowy smak.
Smacznego!
:)


śniadanie z plackami z kaszy jaglanej:


11 komentarzy:

  1. wygląda interesująco ciekawe jak smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakuje i pachnie bardzo po włosku za sprawą świeżej bazylii, czosnku, dobrej oliwy i pomidorów (zwłaszcza suszonych). Trzeba spróbować! Uwaga! Uzależnia! :-D

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Jest pyszna. Naprawdę. Choć zależy co kto lubi, oczywistość. ;) Pozdrawiam! :)

      Usuń
  4. ooo dzieki za przepis, szukałam inspiracji na cos do chlebka ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę! :) pozdrawiam!

      Usuń
  5. dzisiaj robiłam, ale troszkę nie wyszła. Za gęsta i sucha. Dodajecie wody czy po prostu duzo oliwy z oliwek? ładny brązowawy kolor pasty to chyba od pomidorów suszonych głównie, bo u mnie wyszedł kolor jasno brązowy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lepiej nie dodawać za duzo oliwy. Woda świeża lub z gotowania fasoli wystarczy (adzuki nie powoduje wzdęć więc nie trzeba unikać tej w której fasola była gotowana). :)

      Usuń
  6. Jak za suche, to mozna podlac woda, w ktorej sie gotowala fasola.

    OdpowiedzUsuń
  7. czy tę fasolę trzeba moczyć?

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.