Ciąg dalszy przepisów słodkości dla dzieci alergicznych i nie tylko.
Szarlotka
skład:
2 szklanki mąki ryżowej eko
2 jajka eko
3 łyżki ksylitolu
ok 2-3 łyżek letniej wody
3 łyżki oleju nierafinowanego lub masła klarowanego
łyżeczka eko proszku do pieczenia
3 utarte jabłka ekologiczne
opcjonalnie rodzynki
szczypta cynamonu
Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, ksylitol, dodaj żółtka, olej, wodę i zagnieć ciasto.
Jeśli jest za suche dodaj odrobinę więcej wody.
Wyrobione ciasto podziel na dwie częsci. Jedną z nich schowaj na pół godziny do zamrażalnika.
Pozostałą część wyłóż na posmarowaną olejem tortownicę (ok 20cm).
Jabłka zetrzyj na tarce o dużych oczkach i wymieszaj z rodzynkami i cynamonem i szczyptą ksylitolu.
Masę wyłóż na ciasto.
Białka ubij na sztywno rozłóż na masie jabłkowej.
Drugą połowę ciasta wyjmij z zamrażarki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Rozłóż delikatnie na białku.
Włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni.
Piecz ok pół godziny.
Smacznego!
:)