sobota, 27 sierpnia 2016

PIECZARKI PORTOBELLO NADZIEWANE PYSZNOŚCIAMI

Lubicie pieczarki?
Ciekawe, że w naszej szerokości geograficznej nie cieszą się poważaniem. Mają opinię "pseudogrzyba dla ubogich" z zerowymi wartosci odżywczymi...
O ile mogę się zgodzić, że do borowikowego aromatu i bogactwa smaku im daleko, a tyle z drugą tezą w ogóle! Pieczarki, podobnie jak inne grzyby mają sporo wartości odżywczych, do tego są lżej strawne od grzybów leśnych (ważne w diecie dzieci) a do tego w medycynie chińskiej podkreśla się ich "antybiotyczne" działanie (P. Pitchford, Odżywianie dla zdrowia).
Dla mnie ważne by pieczarki pochodziły z naprawdę dobrego źródła (uprawa naturalna) bo je lubię i chętnie stosuję w kuchni zwłaszcza wtedy kiedy nie mamy dostępu do świeżych grzybów leśnych.
Zapraszam na pieczary nadziewane pysznościami.
:)


Składniki:
6 kapeluszy pieczarek portobello lub zwyczajnych (bardzo dużych)
oliwa i cytryna do zmacerowania pieczarek
300 gramów ugotowanej kaszy jaglanej (ok 1,5 szklanki, czyli ok 0,75 przed gotowaniem)
100 g orzechów laskowych
1/3 pęczka bazylii
150g pomidorów suszonych z zalewy w oliwie
3 łyżki oliwy z oliwek
1/2 cebuli
1/2 pok choi lub innej "kapusty" (może być zwykła, biała kapusta młoda, 3-4 liście)
 1/2 łyżeczki (lub do smaku) soli wędzonej
pieprz do smaku
1 łyzeczka papryki czerwonej

Przyprawy opcjonalne:
dodatek nasion czarnuszki do farszu
dodatek czosnku

Wykonanie:
Pieczarki oczyść, oddziel kapelusze od nóżek. W misce umieść kilka łyżek oliwy z oliwek dobrej jakości, kilka kropel (do smaku) soku z cytryny oraz szczyptę dobrej soli i pieprzu świeżo zmielonego. Włóż kapelusze pieczarek do miski  i porządnie "wynurzaj" w sosie. Pozostawe je tak na 15 min. Orzechy laskowe zmiel na grubą mąkę (np w młynku do kawy, jeżeli nie posiadasz urządzenia wyokoobrotowego; możesz je też rozdrobnić w moździerzu). Umieść orzechy w misce, dodaj posiekaną bazylię, posiekane suszone pomidory, dołóż ugotowaną kaszę oraz przyprawy. Cebulę poszatkuj i uduś na oliwie w niskiej temperaturze, dodaj przyprawy, dołóż pokrojone nóżki pieczarek oraz liście dowolnej kapusty poszatkuj. Ostudzone lekko dołóż do miski z farszem i wymieszaj.
Nadziewaj kapelusze farszem i zapiekaj w piekarniku przez ok 30 min (temp 180).

Zjadacze nabiału mogą okrasić każdą pieczarę plasterkiem dobrego sera (albo wiórkami parmezanu lub pecorino) ale i bez niego pieczarki bardzo nam smakują.

Gotowe!
Smacznego!


Uściski!
Matka Smakoterapia



niedziela, 21 sierpnia 2016

WARSZTATY W WARSZAWIE czyli CUDA W CHACIE PUCHACZY

Już za moment ruszamy z grafikiem warsztatowym na nowy sezon a tymczasem...
CU DOW NE wspomnienia z ostatniego warsztatowania w Warszawie.
Ach!!! Bardzo Was będę Kochani długo i dobrze wspominać! <3 
 Nasze dywagacje "tarasowe" o zdrowiu i jego braku, o pomysłach na polepszenie jakości naszego życia, od kuchni poczynając, a na wielu innych ideach kończąc, a w zasadzie nie kończąc... :D
Udało się nam jeszcze upichcić, ukręcić, zagnieść oraz upiec kilka smakowitych, inspirujących potraw, udało się je nawet zjeść oraz zanieść co nieco naszym bliskim. ;) Wszystkie potrawy wykonaliśmy z naturalnych produktów, nie używaliśmy zbóż glutenowych, nabiału oraz cukru. Nie korzystaliśmy też z żadnych produktów wysoko przetworzonych, nawet mąki przygotowaliśmy domowymi sposobami.
:D

Z serca dziękuję za spotkanie.
<3
Do następnego!
Oczywiście zapraszam do galerii!
:)



























Do zobaczenia Kochani!
Uściski!
Matka Smakoterapia

:*


Następne warsztaty odbędą się:
28.08 - ŻYJ ZDROWO - warsztaty teoretyczne, Warszawa Chata Puchaczy (Białołęka)
KATOWICE - wrzesień (wkrótce oficjalny termin i program)
WARSZAWA - wrzesień/październik 
GDAŃSK - październik (wkrótce oficjalny termin i program)




środa, 17 sierpnia 2016

SUROWKA Z KAPUSTY Z ORIENTALNĄ NUTĄ

Banalnie prosta, łatwa do przyrządzenia a daje tyle radości!
To ulubiona surówka Pierworodnego. Do tego smaczna, zdrowa i z podtekstem "edukacyjnym".
Będziemy Wam po troszku zdradzać nasze podróże kulinarne "w kapciach". 
To fantastyczny pomysł na angażowanie dzieci nie tylko w działania kulinarne ale i poznawanie świata od strony kuchni. Stąd już tylko mały kroczek po dalsze informacje o świecie.
 Ten pomysł na surówkę powstał z fascynacji Azją, szeroko pojętą kuchnią rodem z Chin. Oczywiście jest to tylko nasza domowa inspiracja i wolna interpretacja. 
Łączenie smaków swojskich i obcych okazało się być nie tylko dla nas ale i dla Małoletniego fajną zabawą
Próbujemy?


Składniki:
ćwiartka białej soczystej kapusty
sok 1 1/2-1 cytryny (kwaśność wedle gustu)
2 łyżeczki syropu klonowego lub miodu (lub więcej, do smaku)
3 łyżki dobrej jakości oleju sezamowego
2 łyżki lekko podprażonego sezamy pełnego
1 łyżeczka soli (płaska) lub sos sojowy tamari (1 łyżka)

dodatki:
możesz dołożyć
surową cebulę (poszatkowaną w plastry)
plaster imbiru drobno posiekany
niewielką ilość świeżej ostrej papryki lub trochę świeżo zmielonego pieprzu
garść siekanej pietruszki zielonej
lub to co Ci podpowiada wyobraźnia

Wykonanie:
Kapustę poszatkuj drobno lub rozdrobnij za pomocą obieraczki do warzyw (jest wtedy delikatna i pyszna), dodaj cytrynę, syrop, sos sojowy lub sól oraz olej sezamowy. Całość wymieszaj i posyp delikatnie podprażonym sezamem. Surówka w takim wydaniu ma pyszny, delikatny, sezamowy, słodko- kwaśny smak.
Możesz dołożyć doń inne składniki które lubisz.

Smacznego!

Uściski!
Matka Smako
:)