Niewinna, pastelowa, słoneczna ślicznotka...
Kusząca dla Malucha....?
Stop Proszę Państwa.
Przed Wami charakterna i wyrazista zupa krem z chrzanem.
Prawdziwa diablica.
Kto chętny?
Nie podawajcie jej jednak dzieciom.
Chyba że chrzan zagości w niej jedynie jako delikatny cytat.
Polecam w zdrowiu i w chorobie.
Smacznego!
:)
Składniki:
jabłka (2 - 3 sztuki)
seler (korzeń, 1/2 - niewielki)
pietruszka biała (1 szt.)
por (1/2 niewielki)
marchew (1 szt.)
świeży korzeń chrzanu (ok. 5-10 cm, w zależności od preferowanej ostrości zupy ;) )
estragon francuski
czosnek
pomidory suszone (2-3 sztuki)
ziele angielskie, pieprz, sól do smaku
nerkowce lub migdały (garść, niekoniecznie)
Wykonanie:
Warzywa obierz, pokrój na mniejsze części. Jeśli dysponujesz wysokoobrotowym blenderem dostosowanym do miksowania płynów o wysokiej temperaturze, wlej do pojemnika max 1 litr wrzątku, dodaj warzywa i pozostałe składniki oprócz estragonu i zmiksuj je na gładki krem.
Jeśli dysponujesz zwykłym blenderem, ugotuj w wodzie warzywa (bez chrzanu) al dente, dołóż przyprawy i pozostałe składniki i zmiksuj.
Posyp na talerzu estragonem.
Gotowe!
Smacznego!
:))