Tak. Miałam rację.
Zdjęcie pizzy trzeba robić przed upieczeniem.
Po - niezwykle trudno wyrwać ją biesiadnikom na sesję zdjęciową!
Nie ma mowy!
Zatem jak wyglądała po upieczeniu musicie sobie wyimaginować. ;-)))
Pizza u nas to rzadkość.
Po pierwsze trudno ja sobie wyobrazić bez sera (chociaż można)... :(
A ser, jak wiadomo, niewskazany.
Ale co tam!
Postanowiłam więc stworzyć nowy cykl.
MIEJ ZASADY - ŁAM ZASADY.
Byle w rozsądnych proporcjach.
Od razu lepiej.
:-)
Rzecz druga - ciasto.
Z miksu bezglutenowego trudno osiągnąć ciasto o puszystości porównywalnej
z mąką pszenną czy orkiszową. Ale ... nam się udało. Miksując mąki oddzielnie.
Zatem pizza.
CIASTO BEZGLUTENOWE NA PIZZĘ
Jedno powstało z miksu bezglutenowego i było raczej "chrupiące" ;-)
Polecam je raczej fanom niezbyt puszystego ciasta.
Drugie polecam fanom ciasta puszystego.
CIASTO PIERWSZE Z MIKSU BEZGLUTENOWEGO:
mąka bezglutenowa (2 szklanki)
świeże drożdże (5 dag)
mleko ryżowe (3/4 szklanki)
masło klarowane (ok 1/2 kostki) lub dowolna szlachetna oliwa (4-5 łyżek)
żółtko lub kopiasta łyżka skrobi
słód lub dowolny syrop (miód) (1 łyżeczka)
sól
|
pizza bezglutenowa z pomidorami, pesto, owczym serem. |
Wykonanie:
Mleko ryżowe podgrzej. Odlej 1/3 ciepłego mleka do szklanki,
rozpuść w nim słód i drożdże.
Pozostaw w cieple.
Do reszty ciepłego mleka dodaj tłuszcz lub oliwę i połącz
(jeśli użyjesz stałego tłuszczu, musi się on całkowicie rozpuścić.
Do miski wsyp mąkę, szczyptę soli, żółtko jaja (lub skrobię),
drożdże i ostudzone mleko z tłuszczem.
Masa powinna być miksowana w cieple aż pojawią się
pęcherzyki powietrza.
Wyłóż na wysmarowanym tłuszczem blacie do pizzy
i zapiecz aż się lekko zarumieni.
Następnie wyjmij, wyłóż składniki na wierzch pizzy i zapiecz.
w sumie czas pieczenia to ok 30 min.
CIASTO DRUGIE - PUSZYSTE.
Wymaga nieco więcej zachodu, ma zupełnie inna konsystencję.
Jest podobne w miękkości do ciasta pszennego.
Przepis na tę pizzę wyszukała w necie znajoma (zajrzyj),
ale oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie zmieniła tego czy owego,
zwłaszcza, że w składzie w powyższym cieście jest nabiał...
i to serek ricotta. Auć! ;)
Składniki (sklepy eko):
mąka z prosa (1/4 szklanki)
mąka ryżowa (1 szklanka)
skrobia kukurydziana (1/4 szklanki
mąka z tapioki (1/2 szklanki)
mączka guarowa (2 łyżeczki)
sól (1/2 łyżeczki)
drożdże suche (2,5 łyżeczki)
woda bardzo ciepła (max 3/4 szklanki)
zmielone na masę migdały (2 łyżki) - opcjonalnie
jajka (2 szt.)
oliwa z oliwek (3 łyżki)
ocet jabłkowy (1/2 łyżeczki)
syrop ryżowy (2 łyżki)
|
Pizza "po męsku"z kimchi ;) |
Wykonanie:
Włącz piekarnik na 170 stopni i rozgrzej formę w której będziesz piec pizzę.
Użyj składników ogrzanych do temperatury pokojowej.
Drożdże rozpuść w 1/3 szklanki ciepłej wody, dodaj 1 łyżkę syropu ryżowego.
Zmiksuj olej, syrop ryżowy, miód i ocet.
Osobno wymieszaj wszystkie mąki i zacznij je na sucho miksować mikserem
z "łopatkami", następnie dodaj migdały i jaja i znów chwilę miksuj.
Dodaj uaktywnione drożdże, znów miksuj,
potem wlej płynne zmiksowane dodatki i miksuj dalej.
Resztę wody (1/2 - 2/3 ciepłej!) dodawaj sukcesywnie,
starając się osiągnąć konsystencję bardzo gęstej śmietany.
Wyłóż ciasto na bardzo ciepłą blaszkę posmarowaną olejem
i zapiecz ok 30-40 min.
Następnie wyjmij z piekarnika, wyłóż nań ulubione składniki
i zapiecz ponownie (ok 20min).
|
pizza wege:ser z niebieską pleśnią, kapary, oliwki, papryka, chili,
pomidory, cebula |
uffff...
Smacznego!
:)
Ciao!