strona główna

piątek, 3 stycznia 2014

ZNAKOMITE CIASTECZKA BEZ MĄKI, CUKRU I MLEKA

Inspiracją do stworzenia tego przepisu były trendy jakie można zaobserwować w książkach lekarzy: dr Collina Campbella (weganin) oraz dr o tym samym nazwisku: Natashy Campbell (przeciwniczki wegetarianizmu). Mimo różnic można dostrzec wiele zbliżonych trendów a pośród nich - kontrowersje wokół glutenu. Dr Natasha idzie dalej i na pewnym etapie leczenia swoich pacjentów, za podejrzane uważa większość węglowodanów złożonych. Idea: zastępowanie mąk migdałami!
Jednakowoż nie będziemy tak do końca grzecznie ich słuchać i do ciasteczek dodamy odrobinę... jaglanki. ;)
Zatem do dzieła! 
Kruche, słodkie ciasteczka, bez cukru, bez nabiału (opcjonalnie z jajami), 
ale... z dodatkiem mielonego surowego prosa.
Pięknie pachną, dobrze smakują i ... błyskawicznie znikają.
Pierworodny je uwielbia! 
To najkrótsza recenzja. ;)

Ciasteczka w najjaśniejszym kolorze - na bazie migdałów bez skórki i jaj 

Składniki:
migdały bez skórki (350g) lub ze skórką, ale wówczas smak migdałowy będzie dominował w smaku a ciasto będzie ciemniejsze
kasza jaglana (ok 150g)
len złocisty (50g) i ok 150g wody / lub 2 jajka
2 cm wanilii lub skórka cytrynowa eko lub skórka pomarańczowa eko
ksylitol (50-70g lub do smaku)
Olej kokosowy ok 50g

Wykonanie:
1. Zmiel kaszę jaglaną (surową) na mąkę (thermomix: 30 sekund / obroty 10) i wyłóż na stolnicę. 
2. Zmiel len (w wersji wegańskiej) na mąkę (15s/obroty 10), dodaj migdały, skórki z wybranych cytrusów lub wanilię i ksylitol i zmiksuj razem (7-10sekund/obroty 10). 
3. Dołóż olej koksowy. 
4. Jeśli chcesz zrobić wersję z jajkiem, wrzuć teraz 2 jajka i zmiksuj całość (w wersji wegańskiej po zmiksowaniu "mąk", dodaj ok 150 g wody). 
5. Wymieszaj całość (w thermomomixie ok 40 sekund/obroty 3-4). 
6. Wyjmij masę, wyłóż na mąkę jaglaną i delikatnie zagnieć. Masa ma być jednorodna i ma delikatnie kleić się do rąk. Kiedy zabierzesz się za lepienie ciasteczek, nasmaruj dłonie porządnie olejem kokosowym. Odrywaj po kawałku lepką masę, zroluj w dłoniach niewielką kulkę, rozpłaszcz w dłoni (max 0,5cm grubości) i połóż na nasmarowanym olejem papierze do pieczenia. 
7. Zapiekaj w temp. 160 stopni (termoobieg) przez 15-25 minut (uwaga! Łatwo się przypalają!). 

*Jeśli nie posiadasz urządzenia wysokoobrotowego, kup mąkę migdałową, jaglaną i mielone siemię (w wersji wegańskiej), połącz je według przepisu powyżej, mieszając w misce (w wersji z jajkami - zmiksuj jajka na pianę i dołóż do suchych składników). Następnie ciasto wyłóż na stolnicę i postępuj wedle powyższych wskazówek.


29 komentarzy:

  1. Znakomite!!!!!!!!!!!!! Kurcze wygladają rewelacyjnie

    OdpowiedzUsuń
  2. mam pytanie zasadnicze bo ciasteczka kusza bardzo! w czym najlepiej zmielić kaszę??? pozdrawiam i podglądam dalej!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W czymś wysokoobrotowym. Jeśli nie masz takiego sprzętu to małymi partiami udaje się zmielić nawet w młynku do kawy. ;)
      Uściski! :)

      Usuń
    2. Braun nie dał rady ale młynek do kawy ujarzmił ziarna jaglanki

      Usuń
    3. czy migdały też zmielić?

      Usuń
  3. Wow! To cos dla mnie! Dziękuję!:))

    OdpowiedzUsuń
  4. mam pytanko, czy można użyć mąki jaglanej zamiast mielenia jaglanki? nie mam wystarczająco dobrego sprzętu

    OdpowiedzUsuń
  5. o jakim urządzeniu wysokoobrotowym mówisz? Nie chcę żebyś robiła reklamę - ale czy możesz podać markę sprzętu, którego używasz?

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają bardzo apetycznie! Czy można dać inny tłuszcz (np. oliwę albo masło klarowane)?

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłam godzinę temu. Mój dwuletni alergik zachwycony, jego wybredna 4-letnia siostra pożarła dwa ciacha, jedno po drugim. A ja zjadłam 3 i jestem równie zachwycona, jak dzieci. Zdrowa, sycąca przekąska. Dziękuję za przepis i proszę o więcej. Pozdrawiam, demeter

    OdpowiedzUsuń
  8. Naprawdę pysznie wyglądają te ciacha! :)
    pozdrawiam i życzę wszystkiego co najlepsze w Nowym Roku :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zrobiłam wczoraj. Rodzina zachwycona, w tym mój wybredny 2,5-letni alergik. Pozdrawiam i czekam na nowe przepisy.

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszne! dziękuję za kolejny fajny przepis i sposób na przemycenie kaszy jaglanej.

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy len złocisty i siemię lniane to jest to samo?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Len złocisty to "inna odmiana". Jest jasny i bardziej szlachetny.
      :)

      Usuń
  12. Witam bardzo :)
    Przyszłam pogrzebać w blogu ,szykuję się do 30 dniowej bezglutenowej :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jestem pod wrażeniem że tak ładne ciastka można zrobić na bazie takih składników! Migdały- główny składnik i jestem pewna że wyszły cudownie!

    OdpowiedzUsuń
  14. Witam :-)

    a czy len złocisty mozna czyms zastapic albo z niego zrezygnowac. Nie mogłam go dostac a bardzo juz chciałabym wypróbowac ten przepis...

    OdpowiedzUsuń
  15. witam! mam pytanie troche z innej beczki..jaki jest Pani ulubiony i sprawfzony sklep z bio zywnoscia? ..ja w temacie zdrowej zywnisci dopieto raczkuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Chyba wyprobuje ten przepis. Mam jednak pytanie: co zastosowac jako zamiennik migdałów? Moje dziecko jest na nie uczulone. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dowolne, dozwolone u Was orzechy bez skórki będą miały podobną funkcję kulinarną. Zdrówka! :)

      Usuń
  17. Witam, ja mam pytanie, ktore zadalabym odnosnie kazdego przepisu: czym moge zastapic ksze jaglana? Tu, gdzie mieszkam, jej nie ma.. :(. Moze byc quinoa (komosa ryzowa), albo po prostu ryz razowy?

    OdpowiedzUsuń
  18. Czy kaszę jaglaną przed zmieleniem trzeba przemyć wodą?

    OdpowiedzUsuń
  19. Pyszne, zniknely blyskawicznie!!!

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.